Piyasalar Yandı Tutuştu! Dolar Haftaya Çok Hızlı Başladı

Türk Lirası'ndaki erime devam ederken dolar kuru her geçen gün yeni bir rekor kaydediyor. Tarihi rekorunu 17,65 lira olarak güncelleyen dolar kuru 17,36 liradan işlem görüyor.

Piyasalar Yandı Tutuştu! Dolar Haftaya Çok Hızlı Başladı

Güne 16,46 lira ile başlayan dolar kuru, yeni tarihi rekorunu 17,65 liraya çıkardı. Dolar kuru saat 09:30 itibarıyla %5,18 artışla 17,36 liradan işlem görüyor. 

Cuma günü en düşük 15,63, en yüksek 17,17 seviyelerini gören dolar kuru, Merkez Bankasının dövize müdahalesinin ardından haftayı 16,49 seviyesinde kapatmıştı. 

Dolar kuru, 22 Kasım'da 10,95 lira ile son bir ayın en düşük seviyesini görmüştü. 

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ İNDİRİMİ KARARI

Merkez Bankası (TCMB), 2021in son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizini 100 baz puan indirdi ve yüzde 15'ten yüzde 14'e çekti. Bu karar ile eylülden bu yana politika faizinde 5 puanlık indirim gerçekleştirildi. Faiz kararı sonrasında dolar ve euro kuru yeni tarihi seviyeleri gördü. Ekonomistlere göre, Türk Lirası'na aşırı değer kaybettiren faiz politikası nedeni ile Türkiye 2022'de üç rakamlı enflasyonu görebilir.

MERKEZ BANKASI 4 AYDA 5 PUANLIK FAİZ İNDİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla hayata geçirdiği "faiz düşürme" politikası, Türkiye'de döviz kurlarını ve dolayısıyla hayat pahalılığını artırmaya devam ediyor. Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki TCMB, 2021 yılında ilk faiz indirimini 23 Eylül'de gerçekleştirmiş ve politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 18'e çekmişti. Ardından gelen 21 Ekim'deki PPK toplantısında 200 baz puan indirilen politika faizi, 18 Kasım'da bir kez daha 100 baz puan düşürülmüştü. Yılın son PPK toplantısının yapıldığı 16 Aralık tarihinde 100 baz puan daha indirilen politika faizi, böylelikle son 4 ayda 5 puan düşürülerek yüzde 14'e çekilmiş oldu.

MERKEZ BANKASIN'NDAN 5'İNCİ MÜDAHALE

Cuma günü dolar hızla 17 lira seviyesini geçti. Doların 17,17 lirayı da aşmasının ardından Merkez Bankası'ndan beşinci müdahale geldi.

Ancak müdahalenin etkisi kısa sürdü. Müdahalenin etkisi ile 16,26 liraya kadar gerileyen dolar yaklaşık 20 dakika içinde yeniden yükselişe geçti. Dolar müdahalenin etkisi ile geçtiğimiz haftayı 16,49 seviyesinde kapattı.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD), piyasalarda yaşanan çalkantılar ve dövizdeki sert yükselişlerin ardından, "Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmesinin gereği açıktır" açıklamasına sert yanıt verdi:

"Fiyat artışlarının insanlarımızın günlük hayatları üzerinde açtığı sıkıntıyı elbette biliyoruz. Ama vesayete, terör örgütlerine, darbecilere nasıl direndiysek bunlara karşı da direneceğiz. Ey TÜSİAD ve yavruları sizlere sesleniyorum. Siz tek göreviniz var yatırım, üretim, istihdam, büyüme. Siz bunu konuda ne yapıyorsunuz? Kalkıp hükümete saldırmanın farklı versiyonlarını aramayın. Bizimle mücadele edemezsiniz. Sizin cinsinizi de cibiliyetinizi de iyi biliyorum. Sizin derdiniz başka, bizim ki bambaşka. Bu millet bu fırsatı size vermeyecek."

FAİZ MESAJINI TEKRARLADI

Erdoğan faiz artışına dair yaptığı açıklamada ise, "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Yeniçağ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER