Rusya'dan Akkuyu'ya dolar transferi: Rus parası söylentisi piyasaları hareketlendirdi

Rus Rosatom şirketi, Akkuyu Nükleer'e 5 milyar doları peşin, 10 milyar doları önümüzdeki iki hafta içerisinde gönderilmek üzere toplam 15 milyar dolarlık para transferi yapma kararı aldı. Haberin duyulmasının ardından dolarda dikkat çeken bir düşüş meydana geldi.

Rusya'dan Akkuyu'ya dolar transferi: Rus parası söylentisi piyasaları hareketlendirdi

Rusya'ya ait Rosatom şirketi, Akkuyu Nükleer A.Ş.'ye 5 milyar dolar gönderdi ve üst düzey Türk yetkililere göre, bu hafta ve gelecek hafta için de benzer iki dolar transferi daha ayarladı. Böylece Rusya, toplamda 15 milyar dolar transfer etmiş olacak. Bu da savaşın, yatırım dinamiklerini engellemesi endişesini ortadan kaldırmış olacak.

Bloomberg'in, konuya ilişkin haberinin yayımlanmasının ardından doların 17,95'ten 17,75 seviyelerine gerilemesi ise dikkat çekti. Bir süre sonra ise dolar yeniden 17,90 seviyesinin üzerine çıktı.

ROSATOM'A BATI'DAN YAPTIRIM YOK

Dört reaktörün tamamı faaliyete geçtiğinde santralin, ülkenin yerel elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılaması planlanıyor. Proje, Rusya'nın en büyük kredi kuruluşu olan ve savaş sebebiyle ABD ile AB tarafından yaptırım uygulanan Sberbank PJSC'den ve ayrıca yaptırım uygulanan Sovcombank'tan finansman aldı. Projenin tek sahibi Rosatom ve fabrikasının yan kuruluşu ise yaptırıma tabi tutulmadı.

Konuya ilişkin soru sorulan bir Akkuyu Nükleer A.Ş. temsilcisi yorum yapmayı reddetti. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı da yorum yapmaktan kaçındı.

'FİNANSMAN, 2 YILDA TÜM TEDARİĞİ KARŞILAYACAK'

Yetkililer, konunun ciddiyeti sebebiyle isimlerinin açıklanmamasını talep ederek finansmanın, önümüzdeki iki yıl içinde Akkuyu projesinin tüm tedarik ihtiyaçlarını karşılanmasını sağlayacağını ifade etti.

'TRANSFER, PUTİN'İN ERDOĞAN'A JESTİ'

Yetkililerden biri ise, söz konusu para transferinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın küresel bir gıda krizi arefesinde önemi büyük olan tahıl koridoru anlaşmasındaki rolüne yönelik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bir jest olduğunu belirtti.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER