Rusya Merkez Bankası'ndan Flaş Faiz Kararı

Rusya Merkez Bankası faizi bu sene beşinci defa indirerek yüzde 6,25 seviyesine çekti.

Rusya Merkez Bankası'ndan Flaş Faiz Kararı

Bankadan yapılan açıklama, enflasyon beklentiler dahilinde ilerlemesi sebebiyle faiz oranlarında 0,25 baz puanlık indirime gidilerek, 6,25'e çekildiği bildirildi.

Ülkedeki enflasyon risklerin devam ettiği açıklamada, Rus ekonomisinde büyümenin üçüncü çeyrekte arttığı, ekonomideki istikrara yönelik ilave değerlendirmelerin yapılması gerektiği ve küresel ekonomideki risklerin devam ettiği söylendi.

Rusya'da sene sonu enflasyon oranına dair tahminin yüzde 3,2 ila 3,7’den yüzde 2,9 ila 3,2’ye çekildiği belirtilen açıklamada, enflasyon seviyesinin gelecek sene yüzde 4 seviyesinin altında gerçekleşmesinin öngörüldüğü açıklandı.

Açıklamada, ileri ki toplantılarda faiz indirimine devam edilmesinin planlandığı ve 2020’nin ilk yarısında, uygulanan sıkı mali politikasından da kademeli bir şekilde daha nötr bir politikaya geçilmesinin planlandığı belirtildi.

Banka, 2019’da Rus ekonomisine dair büyüme tahminini yüzde 0,8 ila 1,3 seviyesinde tutarken, sermaye çıkışı tahminini ise 37 milyar dolardan 40 milyar dolara yükseltti.

Yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle, Mart 2014'te yüzde 7 seviyesindeki politika faizi Aralık 2014'te yüzde 17 seviyesine kadar yükseltilmişti.

2015’yılın başından beri faiz oranları yüzde 17 seviyesinden kademeli olarak indiren Rusya Merkez Bankası, ekim ayında politika faizini yüzde 6,5’e kadar düşürmüştü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER