Sanayi Üretim Rakamları Açıklandı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yükselişini peş peşe 3. ayda sürdürerek salgın öncesindeki seviyesini geçti.

Sanayi Üretim Rakamları Açıklandı

Sanayi üretim endeksi temmuz ayında hem aylık hem de yıllık bazda artış göstererek, yurt içinde ilk vakanın görüldüğü mart ayındaki seviyesini geçti.

Kovid-19 salgının en yüksek noktasına ulaştığı nisan ayında sert düşen endeks, bu seviyeden yakaladığı yukarı yönlü ivmesini sürdürüyor.

Ekonomi yönetimin uyguladığı tedbirler sayesinde endeks peş peşe 3. ayda yükseliş gösterdi.

Türkiye'de salgının pik yaptığı nisan ayında 78,1'e kadar gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, mayısta 92,9, haziranda 109,5 ve temmuz ayında 118,7 seviyesine yükseldi.

Endeks, yurt içinde ilk vakanın görüldüğü mart ayındaki 112,6 seviyesini geçmiş oldu.

Sanayi üretim verisi kapsamında hesaplanan alt sektörlerin hepsinde temmuzda aylık bazda artış yaşandı. Bu dönemde en çok artış yüzde 13,2 ile dayanaklı tüketim malları kaleminde görüldü. Bu kalemi yüzde 11,7 ile sermaye malları, yüzde 9,7 ile orta-yüksek teknoloji takip etti.

Sanayi üretimindeki toparlanma devam edecek

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, yapmış olduğu açıklamada, sanayi üretiminde başlayan toparlanmanın net bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Endekste görülen yıllık bazdaki yükselişin sanayi üretimindeki olumlu gidiş açısından önemine dikkati çeken Demirkol, şunları söyledi:

Ağustos ayında sanayi üretimindeki toparlanmanın devam edeceğini düşünüyorum. Bankaların, özellikle kurumsal kredi tarafında teknoloji yatırımlarına ve imalat tarafına daha çok destek vermeleri sanayi üretimindeki ivmeyi artırabilir.

Sanayi üretimindeki toparlanma Türkiye'nin büyümesine pozitif katkı yapacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER