Ticaret Bakanlığı Efsane Cuma İndirimleri’ ne İnceleme Başlattı

Ticaret Bakanlığı, çok sayıda tüketici mağduriyetinin yaşanabildiği "efsane cuma indirimleri" gibi özel adlarla yapılan indirimler için gereken idari yaptırımların uygulanacağını belirterek, Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulunun da özel indirim günlerine dair re'sen inceleme başlattığını bildirdi.

Ticaret Bakanlığı Efsane Cuma İndirimleri’ ne İnceleme Başlattı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yılın belirli dönemlerinde özellikle de kasım ayında "efsane cuma indirimleri", "şahane cuma indirimleri", "süper cuma indirimleri" gibi isimlerle birçok ürün yelpazesinde çeşitli oranlarda indirimler yapıldığı anımsatıldı.

Kovid-19 salgının da etkisiyle tüketicilerin, kolay olması, zaman ve mekan sınırlaması bulunmaksızın çok çeşitli sayı ile türde ve daha düşük fiyattan ürüne ulaşabilme imkanı sunması sebebiyle "online mesafeli alışverişleri" tercih yaptığı söylenen açıklamada, "Online alışverişlerin özellikle belirli özel günlerde yanıltıcı indirimler, yoğunluk sebebiyle lojistik zamanlarda aksama, kötü niyetli satıcılarca ayıplı mal gönderimi ya da bedelin tahsil edilip hiç mal göndermeme, cayma hakkını kullandırmama gibi birçok mağduriyete de yol açabildiği görülmektedir."

Tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususlar

Yapılan Açıklamada, tüketicilerin mağdur olmamaları, satıcı ya da sağlayıcıların da idari müeyyide ile karşılaşmamaları için taraf olacakları mesafeli sözleşmelere dair dikkat etmesi gereken hususlar ise şöyle sıralandı:

Alışveriş öncesi tüketiciler, ihtiyaçlarını karşılayacak mal ya da hizmeti tam ve doğru olarak belirlemeli ve bütçeleri ile harcamaları arasındaki dengeyi gözetmeli.

Satıcı veya sağlayıcı hakkında iletişim bilgisi, vergi kimlik numarası, MERSİS ve ETBİS kaydı, gerekirse şikayet platformları ile satıcı/sağlayıcı müşteri hizmetleri gibi yerlerden gerekli sorgulama yapılmalı. Satışa sunulan ürün fiyatı özellikle standart nitelikteki ürünler için diğer satıcı  ya da sağlayıcılardaki fiyatlarıyla karşılaştırılmalı.

Satıcının internet sitesinin güvenliği ile alışverişe dair güvenli ödeme yöntemleri olan SSL sertifikası, 3D security ya da sanal kartla ödeme gibi seçeneklerin olup olmadığı kontrol edilmeli.

Sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen internet sitelerine dair satıcı ya da sağlayıcının internet sitesine dair yönlendirmenin yapıldığı adres çubuğundan kontrol edilmeli.

Ödeme işlemi öncesi mevzuatta yer alan ve satıcı/sağlayıcı unvanı, açık adresi, ayrıntılı diğer iletişim bilgileri, mal ya da hizmetin ödenecek toplam tutarı, cayma hakkına dair ayrıntılar ve hak arama yollarını içeren ön bilgilerin verilip verilmediği kontrol edilmeli.

Özel günlerde çok yüksek oranlarda yapıldığı iddia edilen indirimlerin doğruluğuna dair olarak diğer satıcı ya da sağlayıcılarda aynı ürünün fiyatına dair araştırma yapılmalı."

Satıcı ve sağlayıcılara uyarılar

Yapılan Açıklamada, satıcı ve sağlayıcılara dair şu uyarılara yer verildi:

"Tüketiciler ile mesafeli sözleşme akdedilmeden önce tüketici mevzuatında yer alan yasal yükümlülüklerin karşılanması için ön bilgilendirmenin yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile tüketiciye iletilmesi, mevzuatta belirlenmiş olan teslim ya da ifa, cayma hakkının kullanımı ve bedel iadesine dair yasal sürelere uyulması önem taşıyor.

Cayma hakkının kullanımı durumunda 14 gün içerisinde herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeksizin tüketiciye bedel iadesinin tek seferde yapılması gerekiyor.

Mesafeli satışa konu edilen mal ya da hizmetlere dair olarak ödemesi alınan siparişlerin stokta bulunmama, tedarik edilememe gibi gerekçelerle iptal edilerek tüketici mağduriyetine neden olunmaması için stok ve ürün tedariki aşamalarına dikkat edilmeli."

İndirimli satışta dikkat edilecekler

İndirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli olarak satışa sunulan mal ya da hizmetin miktarı sınırlı ise bu miktarın açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi gerektiğini söyleyen açıklamada, indirimli satış reklamlarında, indirimli satışa konu edilecek mal ya da hizmete dair bilginin yapılan indirim ile beraber anlam karışıklığına yol açmadan diğer bir ifade ile tüketicileri yanıltmadan ya da gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturmayacak şekilde sunulması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, yapılan indirimin miktarı ya da oranı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyatın esas alınması, satıcı sağlayıcı ya da reklam verenin yapılan indirimin ispatından sorumlu olduğu, indirimli fiyatın uygulanmasına dair zaman ve stok sınırı varsa bunun internet sitesi ve reklamlarda açıkça belirtilmesi gerektiği belirtildi.

Gereken idari yaptırımlar uygulanacak

Açıklamada, Bakanlıkça söz konusu hususlara dair aykırılıkların tespiti halinde gerekli idari yaptırımların uygulanacağı ifade edilerek, şunlar söylendi:

"Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu tarafından ayrıca özel indirim günlerine dair olarak re'sen incelemeler başlatılmıştır. Mesafeli sözleşmelere dair olarak hak kaybına uğrayan tüketicilerimizin, uyuşmazlıklarının çözümü için parasal sınırları da dikkate alınıp tüketici hakem heyetleri ya da tüketici mahkemelerine başvurmaları gerekmektedir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER