Türk Lirası Haftaya Negatif Ayrışmayla Başladı

Küresel piyasalarda yeni hafta toparlanma çabasıyla başlarken, Türk lirası haftaya negatif ayrışmayla girdi. Güne 12,37'den başlayan dolar/TL 12,80'in üzerini test etti.

Türk Lirası Haftaya Negatif Ayrışmayla Başladı

Dolar/TL geçen hafta 13,45 seviyesine kadar tırmanarak rekor kırdıktan sonra haftanın kalanını 12 seviyesi civarında geçirmişti.

Bu haftaya 12,37 civarında başlayanUSD kuru hızlı bir yükselişle gün içerisinde 12,80’e kadar tırmandıktan sonra 12,50'ye doğru geriledi.

Türk lirası pazartesi günü gelişen piyasa para birimlerinin genelinden ayrışarak yüzde 1,62 düşüşle en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. İkinci sırada ise yüzde 0,45 düşüşle Tayland bahtı bulunuyor.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) cuma günü 1 yılın ardından yeniden 500 baz puan seviyesinin üzerine çıkarken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 21,12 seviyesinde bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu faizler düşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ne yaparlarsa yapsınlar bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı ekonomi programımızdan geri döndüremeyecekler..Bu faizler düşecek, düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da, çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de Alsancak ile 96 tesisin toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasında ekonomiye de değinerek faizlerin düşeceğini, ekonomi programından geri dönmeyeceklerini söyledi.

Erdoğan konuya ilişkin olarak, "Merkez Bankası’nın döviz rezervi neydi biliyor musunuz? 27,5 milyar dolar. Şimdi 127 milyar dolar. Nereden, nereye. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı bu ekonomi programımızdan geri döndüremeyecekler" diye ekledi.

Devlet Denetleme Kurulu, dövizdeki manipülasyon iddialarını araştırmaya başladı

Anadolu Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kur üzerinden manipülasyon yapılıp yapılmadığının araştırılması, varsa konunun gerekli yerlere iletilerek ilgili kurumlar nezdinde çalışma gerçekleştirilmesi için DDK'ye talimat verdi.

Talimat üzerine harekete geçen DDK, döviz kurları üzerinden manipülasyon yapılıp yapılmadığını tespit etmek için ilgili kurumlardan bilgi ve belge isteyebilecek. Çalışmanın sonunda hazırlanacak rapor, gerekli işlemlerin yapılması için ilgili kurumlarla paylaşılacak. 

Kaynak: https://www.bloomberght.com/turk-lirasi-negatif-ayristi-2293087

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER