Türkiye konut fiyat artışında dünya birincisi: Ev almak hayal

Ülke genelinde konut fiyatları hızla artarken ev satın almak hayal oldu. BIS verilerine göre, dünyada konut fiyatları en çok artan ülke Türkiye oldu. TÜGEM Başkanı "Dolardaki artış, fiyatları yüzde 20 artırabilir" dedi.

Türkiye konut fiyat artışında dünya birincisi: Ev almak hayal

Türkiye'nin üyesi olduğu Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), 58 ülkede 2021-2022 son çeyrekler arasında konut fiyatlarında yaşanan yıllık artış oranlarını açıkladı. Küresel konut fiyatları, 2021’in son çeyreği ve 2022’nin son çeyreği arasında yıllık bazda ortalama yüzde 6 artarken, Türkiye’de konut fiyatlarında yaşanan artış oranının diğer ülkelere kıyasla çok daha yüksek olması dikkat çekiyor. Türkiye, enflasyonun da etkisiyle konut fiyatlarında yaşanan yüzde 51’lik reel artış ve yüzde 168’lik nominal artışla dünyada konut fiyatları en çok artan ülke oldu.  

FİYATLAR ARTACAK

BIS verilerindeki ülkelerin yaklaşık dörtte üçü, 2022’nin dördüncü çeyreği itibarıyla negatif konut fiyatı artışı yaşadı. Yıllık reel artışın yaşandığı 14 ülke arasında Türkiye’de yaşanan artışın diğer ülkelerden oldukça fazla olması dikkat çekti. Reel artış oranı yüzde 5’i geçen ülke sayısı ise yalnızca 5 oldu. Türkiye yüzde 51 ile en çok artışın yaşandığı ülke oldu. Türkiye’yi İsrail, İzlanda, Rusya ve Sırbistan izledi. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Dolarda yaşanan artışlarla beraber özellikle nakit çıkışında gayrimenkul piyasalarına dönebilir kanaatindeyiz. Fiyatların kredilerin normalleşmesi ile yine reel artış sağlayabileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu. Sektörün uzun süredir dolar kurunda 23-24 lira seviyelerini sabitlediğini aktaran Akdoğan, dolar kurunda 27-28 lira seviyeleri görülürse gayrimenkulde fiyatların yüzde 20 artacağını söyledi. Konut piyasasında lüks segmentte üretimin daha yoğun olduğuna dikkat çeken Akdoğan, "Aslında az da olsa konutlar yine üretiliyor. Lakin proje satışlarında birçok üretim aslında orta sınıf için yapılıyor. Alt gelir grubu için konut erişilemez durum” dedi.  

KONUT SATIŞLARI MAYISTA AZALDI

Konut satışları 4 aydır düşüş eğiliminde. Konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 113 bin 276’ya geriledi. Yabancılara konut satışları ise yüzde 46,9 azaldı.   

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Mayıs ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları mayısta, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 113 bin 276 oldu. Konut satışları 2023 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3 azalışla 482 bin 143 olarak gerçekleşti. Seçimlerinin yapıldığı mayıs ayında yabancıya konut satışları yıllık bazda sert düştü. Yabancılara konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,9 azalarak 3 bin 167 oldu. Yabancılara satışlar Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,8 azalarak 16 bin 650 oldu. 

BİR GÜN GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER