Türkiye'ye enerji krizi uyarısı: 'Tüketimi mümkün olduğu kadar kısmalı'

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol enerji fiyatları ve enerji krizi konusunda Türkiye için uyarılarda bulundu.

Türkiye'ye enerji krizi uyarısı: 'Tüketimi mümkün olduğu kadar kısmalı'

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol enerji fiyatları ve enerji krizi konusunda Türkiye için uyarılarda bulundu. "Türkiye'nin mevcut doğal kaynaklarını en iyi şekilde kullanması ve enerji tüketimini mümkün olduğu kadar kısması gerekiyor" diyen Birol ekledi: “Dünyadaki petrol ve doğalgaz fiyatlarının yüksek seviyelerde kalacak olması Türkiye ekonomisini negatif olarak etkileyecektir. Bundan kaçınılması hemen hemen imkansız.”

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol "Türkiye'nin mevcut doğal kaynaklarını en iyi şekilde kullanması ve enerji tüketimini mümkün olduğu kadar kısması gerekiyor" dedi. Birol global enerji krizinin Türkiye'ye etkilerini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Dünya’da iki türlü ülke olduğunun altını çizen Birol "İlk kategoride fiyatları belirleyen, ikinci kategoride ise dünya fiyatlarının ülkedeki fiyatları belirlediği ülkeler bulunuyor. Türkiye dünyadaki fiyatları etkileyen bir ülke değil" dedi.

“YAPMAMIZ GEREKEN BUNU MİNİMİZE ETMEK”

Birol "Dünyadaki petrol ve doğalgaz fiyatlarının bu seviyelerde olması ve yüksek seviyelerde kalacak olması Türkiye ekonomisini negatif olarak etkileyecektir. Bundan kaçınılması hemen hemen imkansız. Bizim yapmamız gereken bunu minimize etmek olacaktır.

Kısa dönemde, Türkiye'nin mevcut doğal kaynaklarını en iyi şekilde kullanması ve enerji tüketimini mümkün olduğu kadar kısması gerekiyor. Bunlar sadece fırtınayı bir nebze olsun azaltabilir." şeklinde konuştu.

“BÜTÜN ENERKİ KOLLARI KRİZDE”

Birol enerji piyasasındaki dalgalanmanın ve fiyatlar üzerindeki baskının önümüzdeki dönemde de süreceğini belirtti. Avrupa'nın uzun yıllar boyunca Rus petrolü ve gazına bağımlı olduğunu, dolayısıyla bu kışın Avrupa için zor geçeceğini belirtti.

Dünyanın bugüne kadar yaşamadığı kadar derin ve kompleks bir enerji krizi ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Birol “1970’li yıllarda da böyle krizler yaşadık; ancak sadece petrol piyasaları böyle zorlu günlerden geçmişti. Şu anda hem petrol, hem doğalgaz; hem kömür hem de elektrik zor bir durumdan geçiyor" dedi.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER