Ukrayna krizi akaryakıtı vurdu: Yüksek zam yolda

Ukrayna'da haftalardır devam eden gerilim dün Putin'in Donbask ve Lugansk'ı işgal edeceğini açıklamasının ardından daha da tırmandı. Yaşanan bu gelişme bir süredir yükseliş trendinde olan akaryakıt sektörünü de vurdu. Uzmanlara göre; Rusya'nın Ukrayna'yı işgal kararı, petrol fiyatlarındaki artışın sürmesi durumunda perşembe günü benzine 70 kuruş zam olarak yansıyacak.

Ukrayna krizi akaryakıtı vurdu: Yüksek zam yolda

Ham petrol fiyatları, son dönemin tarihi rekorlarını kırıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı. Dün 97,40 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 92,99 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrol bu sabah ise 99 dolar seviyesine yükseldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal kararı almasını yorumlayan uzmanlar, Kuzey Karadeniz'deki gerilimin en hızlı etkisinin akaryakıtta görüleceğine dikkat çekti. KARAR yazarı ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir, Petrol fiyatlarındaki hareketliliğe de bağlı olarak perşembe günü benzine 70 kuruş zam geleceğini belirtti.

Ekonomist Demir, ''Doların yönü yukarı. Bu bir varsayım ama bugün petrol fiyatı bu seviyede kapatıp, yarın da düşmezse perşembe gecesi 70 kuruş benzine zam gelebilir. Gerilim ve fiyat gevşerse bu durum değişir. Gerilimin en hızlı etkisini akaryakıtta görmüş oluruz.'' ifadelerini kullandı.

Ukrayna gerilimini yorulmayan KARAR yazarı ekonomist İbrahim Kahveci ise, ''Gerilim Türkiye'ye yeni bir pahalılık dalgası olarak yansıyacak. Mevcut Rusya-Ukrayna krizi benzin fiyatlarına zam getirecek'' şeklinde yorumladı.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER