Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: 5G ve Ötesine Zemin Hazırlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu"na dair değerlendirmede bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: 5G ve Ötesine Zemin Hazırlandı

2019 senesine bakıldığında önemli gösterge ve parametrelerde sektörün geçmişte olduğu gibi büyümesini ve gelişmesini sürdürdüğünü görmekten memnuniyet duyduklarını ifade eden Karaismailoğlu, geçen sene son çeyreğinde 17,6 milyar liraya ulaşan elektronik haberleşme sektöründeki operatör gelirlerinin sene toplamında 2018'e senesine göre yüzde 13'lük artış göstererek 66,7 milyar lirayı geçtiğini söyledi.

Karaismailoğlu, bu rakamın sektörün büyümeye devam ettiğini gösterdiğini ve gelecekle alakalı umut vadettiğini bildirdi.

Mobil operatörler özelinde bakıldığında da operatör gelirlerinin geçen sene yüzde 12'nin üzerinde arttığı bilgisini veren Karaismailoğlu, Türk Telekom ve mobil operatörler dışında kalan diğer operatörlerin net satış gelirlerinin 2019'senesinde 16 milyar lirayı geçerek bir önceki seneye göre yüzde 15 arttığını söyledi.

Operatör gelirlerindeki artış sevindirici

Karaismailoğlu, operatör gelirlerinde yaşanan artışın sevindirici olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

Sektörün gelişmesi ve abonelerin daha kaliteli hizmet alabilmesi için asıl önemli olan, operatörlerin gelirlerinde yaşanan artışın yapılan yatırımlara da yansımasıdır.

Türk Telekom ve mobil operatörler özelinde geçen sene sonu itibarıyla 2018'senesine göre sektörde yapılan yatırım tutarı yüzde 52'den daha çok artarak 10,2 milyar liraya ulaştı. Sektördeki tüm operatörlerin yatırımları ise 2019'senesinde, bir önceki seneye göre yüzde 37 artışla 13 milyar liraya yaklaştı.

2019’senesinde yatırım artışındaki bu ivmelenmenin sektördeki oyuncuların ülkenin geleceğine ne kadar inandığını ve güvendiğini ortaya koyduğunu söyleyen Karaismailoğlu, Bu yatırım ivmesi, ülkemizin dijital dönüşümü gerçekleştirme, çok daha hızlı fiber altyapıları ülkenin her noktasına götürme, 5G ve ötesi teknolojilere geçme hamlesinin başarılı olması için gerekli. Önümüzdeki senelerde yatırımların sürmesini bekliyoruz.

Mobil abone sayısı 80,8 milyona yükseldi

Geçen sene sonu itibarıyla mobil abone sayısı 80,8 milyona yükseldiğini söyleyen Karaismailoğlu, mobil abone yaygınlığı (penetrasyon) ise yüzde 97'nin üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, mobil abonelerin 74 milyon 2016'senesinde hizmete başlayan 4,5G aboneliğini tercih yaptı, 3G hizmetinin abone sayısı ise 5 milyon civarına düştüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:

4,5G hizmeti bu kadar kısa zamanda ülke genelinde yaygınlık kazanarak abonelerin yüzde 92'si tercihi olması, 5G ve ötesi teknolojilerin ülkemizde önemli bir potansiyel oluşturacağı konusunda fikir veriyor. Ülkemizin her noktası ve her vatandaşımızın 4,5G hizmetinden yararlanabilmesi için operatörler yoğun yatırım yapıyor.

5G ve ötesi ile M2M teknolojilerinin bugünlerde akıllı, yerli ve milli otomobil gibi günlük hayatta yer alacak ürünlerden endüstriyel uygulamalara kadar birçok alanda daha sık konuşulmaya başlandığını görmekten memnuniyet duyduklarını dile getiren Karaismailoğlu, en vazgeçilmez hizmet haline gelen internet konusunda ülkedeki istikrarlı büyümenin sürdüğünü ve bu hizmetin daha çok insana ulaşır hale geldiğini anlattı.

Geniş bant abone sayısı 76,6 milyonu geçti

Toplam geniş bant abone sayısının 76,6 milyonu geçtiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, bu abonelerin 62,4 milyonunun mobil, 14,2 milyonunun ise sabit abonelerden oluştuğunu söyledi.

Karaismailoğlu, geniş bant internet abone sayısı artarken aynı zamanda abonelerin kullanımların da 2019 sene içinde önemli ölçüde artış gösterdiğini söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

2018 senenin son çeyreğinde sabit geniş bant abonelerinin ortalama aylık veri kullanımı 97,5 gigabayt iken 2019'senenin son çeyreğinde bu rakam yüzde 22'nin üzerinde artarak 119,3 gigabayta yükseldi.

Mobil aboneler için bu artışın çok daha belirgin olduğunu görüyoruz. 2018 sene dördüncü çeyreğinde 4,8 gigabayt olan veri kullanımı yüzde 40'a yakın artışla 6,7 gigabayta çıktı.

Fiber altyapının hem geniş bant internet hem de mevcut 4,5G'nin yanı sıra 5G ve ötesi mobil teknolojilerin gelişimi için kritik önemde olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, 2019'senesinde operatörlerin yatırımlarında görülen memnuniyet verici artışın fiber yatırımlarına da yansıdığının görüldüğünü bildirdi.

Karaismailoğlu, 2019 sene sonu oluşan rakamlara bakıldığında, bir önceki seneye göre yüzde 10'un üzerinde artışla 391 bin kilometre fiber altyapıya ulaşıldığı bilgisini vererek, aynı zamanda fiber internet abone sayısı da yüzde 15 artışla 3,2 milyonu geçtiğini söyledi.

Bu dönem hayatı kolaylaştıran hizmetlerden birinin de elektronik imza olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, Türkiye'de halihazırda 6 yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı bulunduğunu ve bunların 2019 sene sonu itibarıyla oluşturdukları sertifika sayısı 3 milyon 940 bini elektronik imza ve 618 bini mobil imza olmak üzere toplam 4,6 milyona yaklaştığını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER