Vatandaş kripto parayı dövize endeksli mevduata tercih etti

Yapılan son araştırmaya göre dövize endeksli mevduata ilgi düşük kaldı. '100 bin liramı dövize endeksli mevduata geçiririm' diyenlerin oranı yüzde 5 olurken, bu oran kripto paralarda yüzde 7'yi buldu.

Vatandaş kripto parayı dövize endeksli mevduata tercih etti

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın her ay gerçekleştirdiği Türkiye Raporu araştırmasında vatandaşa "100 bin liranız olsa neye yatırırsınız" diye soruldu. 2022 Ocak ayında bu soruda şıklara dövize endeksli mevduat da ilk kez eklendi. Araştırma sonuçlarına göre 100 bin lirasını dövize endeksli mevduata yatırırım diyenlerin oranı yüzde 5 oldu.

100 bin lirası olsa bununla döviz alacağını söyleyenlerin oranı Aralık 2021'de yüzde 13 seviyesindeydi, 20 Aralık ve sonrasında geliştirilen dövize endeksli mevduata rağmen ocak ayında döviz alacağını söyleyenlerin oranı sadece yüzde 10'a geriledi.

HANE HALKININ BORÇLULUK ORANI ARTTI

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; araştırmaya göre ocak ayında vatandaşların yüzde 31'i, ellerine 100 bin lira geçse bunu altına yatıracağını söyledi. Bu oran bir önceki ayla aynı. 100 bin liraları olsa bu parayı borç ödemek için kullanacaklarını söyleyenlerin oranı yüzde 30'a yükseldi. Bu veri, hane halklarının borçluluk oranının yüksekliğine işaret ediyor.

Araştırma, vatandaşların kripto para piyasalarına ilgisinin arttığını da ortaya koydu. 100 bin lirası olsa bununla kripto para alacağını söyleyenlerin oranı aralık ayında yüzde 6 iken bu oran Ocak 2022'de yüzde 7'ye yükseldi. Kripto parayı tercih edenler arasında 18-24 yaş grubu açık farkla öne çıktı.

AK PARTİLİLERİN YÜZDE 10'U DÖVİZE ENDEKSLİ MEVDUAT DİYOR

Araştırmanın sonuçları, yatırım tercihlerinde siyasi görüşün giderek daha etkili olduğunu ortaya koydu. AK Parti seçmeninin yüzde 4'ü 100 bin lirası olsa döviz alacağını söylerken, bu oran CHP ve HDP seçmenleri arasında yüzde 20'yi geçiyor. Buna karşılık AK Parti seçmenlerinin yüzde 10'u 100 bin lirası olsa dövize endeksli mevduata yatıracağını söylüyor ancak CHP seçmenleri arasında bu tercihi yapanların oranı yüzde 1'in altında.

ERDOĞAN 'İLGİ MUHTEŞEM' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Ocak'ta katıldığı canlı yayında yeni mevduat hesabına yoğun ilgi olduğunu söylemişti. Erdoğan, şu açıklamayı yapmıştı:

"20 yıldır bu işi yapan biziz, biz denedik, neticelerini aldık, şimdi bunu tekrar uygulamaya koyduk. Uygulamanın henüz başlarında olmamıza rağmen vatandaşlarımızın mevduat ve katılım fonuna ilgisi şu an muhteşem. Gayet iyi gidiyoruz. 25 Ocak itibarıyla bu hesaplarda toplam 203 milyar lirayı aşmış durumda. Vatandaşın ilgisi bu denli büyük olduğuna göre 58.6 milyar lirası da döviz hesaplarından dönüşen tutar."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER