Sinemaseverler en başarılı film açılış sahnesini oyladı

Avrupa'daki sinemaseverlerin oylarıyla belirlenen araştırmaya göre açılış sahnesi en beğenilen ilk 5 Film...

Sinemaseverler en başarılı film açılış sahnesini oyladı

Avrupa Titanik’i Unutmadı

Mastercard adına OnePoll tarafından düzenlenen araştırmaya 32 bin kişi katıldı.

Mastercard'ın Avrupa genelinde gerçekleştirdiği 'Işıklar, Kamera, Motor' isimli sinema araştırması Cannes Film Festival 2018 kapsamında verilecek olan Altın Palmiye Ödülü öncesi en iyi açılış sahnesinin olmazsa olmaz unsurlarını açıkladı.

Cannes Film Festivali'nin resmi sponsoru Mastercard’ın gerçekleştirdiği sinema araştırmasında Avrupalı sinemaseverler günümüzün ses getiren sinematik filmleri yerine modern klasik filmlere oy verdi.

Avrupa'daki sinemaseverlerin oylarıyla belirlenen araştırmaya göre açılış sahnesi en beğenilen ilk 5 Film şöyle: Titanic (1997), Aslan Kral (The Lion King, 1994), Ucuz Roman (Pulp Fiction,1994), Yıldız Savaşları 4 (Star Wars IV, 1977) ve Jaws (1975).

Titanik İlk Sıraya Demir Attı

Türkiye, Polonya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Rusya'nın oylarıyla en iyi açılış sahnesi seçilen Titanik filmi Avrupa çapında ilk sıraya demir attı. Aynı araştırmaya göre, Aslan Kral'ın dostluğun önemini anlatan şarkısı ve dansı Almanya, İsviçre, İsveç ve Hollanda'daki sinemaseverlerin kalbini çaldı. Avrupa'nın 14 ülkesi Steven Spielberg'ü açılış sahnelerinin üstadı seçti. Quentin Tarantino ve Alfred Hitchcock'un yarattığı kan donduran sahneler de ilk beş arasına girdi.

Araştırmaya göre; yeni nesil sinema izleyicisi duygularını ilk saniyede ele geçirmeyen hiçbir filme zaman harcamak istemiyor. Sevmedikleri filmi kapatmaya ve bir filmin izlemeye değer olup olmadığına dakikalar içinde karar veriyor.

Türk sinemaseverlerin de gözdesi Titanik

Türkiye’den 2 bin kişinin katıldığı araştırmada sorulan "Ayda ortalama ayda kaç film izliyorsunuz" sorusuna katılımcıların yüzde 26'si 1 ile 3 yanıtını verirken yüzde 26'lık ikinci grup ise 4 ile 6 yanıtını verdi. Araştırmaya Türkiye’den katılan sinemaseverlere göre tüm zamanların en ikonik açılış sahnesine sahip olan film yine Titanik oldu. İkinci sırada yer alan Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği’ni Matrix filmi izledi. Açılış sahnesinde usta yönetmen ise Quentin Tarantino seçildi.

Açılış sahnesinin izleyiciler için taşıdığı önem araştırmanın başka bir sorusuyla daha kanıtlanmış oldu. Türk katılımcılarının yüzde 60’ı bir filmin açılış sahnesinin iyi olması o filmi unutulmaz kıldığını, yüzde 43’ü ise filmin iyi ya da kötü olduğuna dair fikir verdiğini söyledi. Açılış sahnesinde en çok ne görmek istersiniz sorusuna katılımcıların yüzde 37’i zeki bir diyalog, yüzde 36’sı güzel bir müziğin olması gerektiğini düşünüyor.

Yeni Bir Şeyler Başlat

Mastercard tarafından sinema sanatının film tutkunları üzerindeki gücünü incelemek amacıyla gerçekleşen “Işıklar, Kamera, Motor” araştırmasında klasik ve çağdaş filmler Avrupa’da ilham verici bulundu. Katılımcıların bir kısmı ise güçlü bir filmin insanları yeni bir şeyler başlatmak veya olumlu bir değişim yapmak için ilham verdiğini söyledi.

Mastercard Avrupa Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeannette Liendo araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada; “Günümüzde, filmler yalnızca özel efektlerden ibaret değildir, tüm bileşenleri bir araya getirerek izleyiciden duygusal bir tepki almak ile alakalıdır. Mastercard olarak biz, filmin sanat tarafı gibi tüketici arzularına daha yakın olmak üzere çaba gösteriyoruz. Yeni başlayan “Paha Biçilemez Bir Şey Başlat” projemiz ile, dünyanın dört bir yanındaki insanları onların kendisine göre anlamlı olan bir tutku veya hedefin peşine gitmeleri için cesaretlendiriyor, ilham veriyor ve güçlendiriyoruz.

Bu araştırma, sinemanın ilham verici olabileceğine dair önemini yansıtıyor. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 41’i güçlü bir filmin izleyenin içinde bir tutku oluşturabileceğini ve olumlu bir değişim yaratacağını kabul ediyor. Bizim de cesaretlendirmemiz tam olarak bu anlamda oluyor. Cannes Film Festivali, sinemayı desteklemek ve bu gibi tutku noktalarının önemini kutlamak açısından dünya çapında bir bilinirliğe sahiptir” dedi.

Avrupa'daki En İyi Beş Açılış Sahnesi

  1. Titanik
  2. Aslan Kral
  3. Ağır Roman
  4. Yıldız Savaşları IV
  5. Jaws

Ülkelere Göre Avrupa'daki En Beğenilen Film Açılış Sahneleri

Ülke

Film

Oran

Çek Cumhuriyeti

Titanik

%13

Danimarka

Ağır Roman

%8

Fransa

Titanik

%10

Almanya

Aslan Kral

%9

Macaristan

Titanik

%11

İtalya

Titanik

%7

Hollanda

Aslan Kral

%10

Polonya

Titanik

%9

İrlanda

Ağır Roman

%9

Rusya

Titanik

%11

İspanya

Yıldız Savaşları Bölüm IV

%9

İsveç

Aslan Kral

%9

İsviçre

Aslan Kral

%10

Türkiye

Titanik

%13

İngiltere

Yıldız Savaşları Bölüm IV & Jaws

%10

Avrupa'daki En İyi Beş Yönetmen (Film Açılış Sahnelerinin)

  1. Steven Spielberg
  2. Quentin Tarantino
  3. Alfred Hitchcock
  4. Ridley Scott
  5. George Lucas

Avrupa'daki Film Açılış Sahnesinin Usta’sı

Ülke

Film Yönetmeni

Oran

İngiltere

Steven Spielberg

%19

Çek Cumhuriyeti

Steven Spielberg

%23

Danimarka

Steven Spielberg

%17

Fransa

Steven Spielberg

%24

Almanya

Steven Spielberg

%22

Macaristan

Steven Spielberg

%27

İtalya

Steven Spielberg

%21

Hollanda

Steven Spielberg

%26

Polonya

Quentin Tarantino

%19

İrlanda

Steven Spielberg

%24

Rusya

Steven Spielberg

%24

İsveç

Steven Spielberg

%14

İsviçre

Steven Spielberg

%24

Türkiye

Steven Spielberg

%21

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER