Almanya: Türkiye'den personel alabiliriz

Avrupa havalimanlarında görülmemiş kaos! Almanya: Türkiye'den personel alabiliriz

Almanya: Türkiye'den personel alabiliriz

Avrupa'daki havalimanlarında son zamanlarda oluşan izdiham, mahsur kalan binlerce yolcu, iptal edilen yüzlerce uçuş gibi olan durumlar sorunlara neden oluyor. Uzmanlara göre, Temmuz ve Ağustos aylarında Avrupa havacılık sektöründe bu sorunlar nedeniyle kaosun yaşanması bekleniyor. Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği ise, korkutan kaosu az da olsa kontrol altına alabilmek için Türkiye gibi ülkelerden eleman alınmasına yönelik öneride bulundu.

Koronavirüs salgını döneminde uçuşların azalması nedeniyle hem uçak şirketleri hem de havalimanlarının çok sayıda elemanı işten çıkarması gibi nedenlerden dolayı Avrupa'daki havalimanlarında son günlerde özellikle hafta sonlarında oluşan izdiham, mahsur kalan binlerce yolcu, iptal edilen yüzlerce uçuş gibi olan durumlar yaşandı.

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) ve Havalimanı Hizmetleri Birliği (ASA), uçuşların tekrar artış göstermesiyle personel eksikliğine neden olacağı sorunlara daha önce dikkat çektiğine değinerek şirketlerin çalışan alma konusunda geciktiğinin altını çiziyor.

SORUNLAR KISA VADEDE DÜZELTİLEMEYECEK

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, hava yolu şirketleri ise bir yandan artan yakıt maliyetlerini ve pandeminin yol açtığı zararı yaşanan duruma gerekçe olarak gösteriyor. Havalimanı işletmecileri de özellikle güvenlik kontrol noktalarındaki personel eksikliğinin daha kapanmadığını, çalışanların enflasyon nedeniyle daha yüksek ücret talep etmesinin personel alımını zorlaştırdığını öne sürüyor ve karmaşadan kaynaklanan organizasyon sorununun kısa vadede düzeltilemeyeceğini söylüyor.

KISA VADELİ ÇÖZÜMÜ DE MAALESEF OLASI DEĞİL

Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de havaalanlarındaki durumunun birkaç hafta içinde iyileşmesini beklemenin hayal kırıklığına yol açacağını ifade ederek, "Avrupa hava trafik sistemindeki durum herkes için görülmemiş bir sorun. Kısa vadeli çözümü de maalesef olası değil" şeklindeki açıklamasıyla yolculuk planlayanların keyfini daha da kaçırdı.

BİNLER UÇUŞ İPTAL OLDU

Bu gelişmelere paralel, henüz yaz sezonu tam anlamıyla başlamadan, İngiltere'de British Airways ve Easyjet, Hollanda’da KLM, Almanya'da Lufthansa ve Lufthansa'nın bütçeli yan kuruluşu Eurowings önümüzdeki haftalarda planlanan binlerce uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı.

Lufthansa sadece önümüzdeki Temmuz ayında Münih ve Frankfurt'ta 900 uçuşu sildi. İngiliz EasyJet, Ağustos'a kadar Berlin'den yaklaşık bin uçuşunu iptal etti, ayrıca Berlin Havalimanı’nda konuşlandırdığı uçak sayısını da yarıya indireceğini açıkladı. Tüm şirketlerin organizasyon bozuklukları nedeniyle kısa vadede yeniden yüzlerce uçuşu iptal etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

İnsanların pandeminin gölgesinde geçen iki yaz sezonunun ardından tekrar seyahat etmek istediğini, ancak havaalanları ve havayollarının Avrupa çapında eksik personel nedeniyle yetersiz kaldığını ifade eden Berlin’in en büyük seyahat bürolarından birinin sahibi olan Bahattin Kaya, Türk Hava Yolları’nın personel açısından sorunu olmadığını, ancak havalimanlarındaki genel sorunların Türkiye’ye yolculuklarda gecikmelere yol açtığını belirtiyor.

SEFERLERDE AKSAMA OLUYOR

"Avrupa’dan Türkiye’ye uçan Türk Hava Yolları (THY), Pegasus ve SunExpress gibi uçak şirketlerinin uçuşlarında, şirketlerden dolayı bir sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum. Yalnız havalimanı personelinin yetersiz oluşu nedeniyle, seferlerde aksamalar oluyor. Çünkü yolcuların biniş ve bagaj işlemlerinde uzun zaman alıyor, ayrıca polis kontrolünde de yetersizlik olduğu gözlemleniyor. Pasaport kontrol noktalarında yoğunlaşmalar oluyor. Bu nedenle yolcuları 3 saat önceden havalimanlarına gitmeleri konusunda uyarıyoruz."

4 KİŞİLİK AİLENİN BERLİN'DEN TÜRKİYE'YE UÇUŞU 2000 EURO

Bu arada izin sezonu öncesinde çok sayıda Türkiye kökenli göçmen uçak bilet fiyatlarının geçe yıla kıyasla çok büyük oranda artmasında şikayetçi. Bunun bir sebebi Türk Hava Yolları’nın çıkardığı yeni uygulamayla yurtdışı biletlerine bagaj tarifesi getirmesi. Bahattin Kaya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaşın da fiyatları olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

"Rusya’nın hava sahasının kapanması, Türkiye üzerinden gerçekleşen uçuşlara daha yoğun bir ilgiye neden oldu. THY’de bu yüzden ciddi bir yoğunluk yaşanmakta. Fiyatlar da bu nedenle oldukça yükseldi. Okul tatillerinin başlaması ile fiyatlarda ikinci bir artış söz konusu olacak. 4 kişilik bir ailenin Berlin’den Türkiye’ye, Adana’ya uçuşu 2000 Euro. Duyumlarımıza göre büyük bir kitle bu fiyatlar nedeniyle arabayla Türkiye’ye gitmeyi planlıyor."

"TÜRKİYE GİBİ ÜLKELERDEN ELEMAN ALALIM"

Öte yandan Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (BDL), korkulan kaosu biraz olsun kontrol altına alabilmek için Türkiye gibi ülkelerden eleman alınmasını önerdi. Federal Çalışma Bakanlığı’na yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir teklif sunan birlik," personel ihtiyacını kısa vadede karşılamanın bir yolu olarak yurtdışından işçi alımını görüyoruz" derken, bürokratik engellerin kaldırılmasını istedi. BDL tarafından yapılan açıklamaya göre, Almanya’da sektörde çalışacak personelin A2 seviyesinde Almanca konuşması, hava yolu birliği IATA’nın gerekliliklerini karşılayan sertifika sahibi olması ve güvenilirlik kontrollerinin gereksinimlerini karşılaması gerekiyor.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER