Batı Karadeniz'de kırmızı alarm! Dereler taştı, araçlar suya gömüldü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bartın, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak ve Düzce için kırmızı kodu uyarı yaptı.

Batı Karadeniz'de kırmızı alarm! Dereler taştı, araçlar suya gömüldü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bartın, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak ve Düzce için kırmızı kodu uyarı yaptı. Yağışın başladığı Bartın'da da bazı evleri su bastı, araçlar yolda mahsur kaldı. Zonguldak’ta da dereler taştı, araçlar suya gömüldü. Kastamonu’nun Başakçay köyünde 2021 yılında sel afeti sonrasında ulaşımın sağlanması amacıyla yapılan geçici menfez, şiddetli sağanak yağışın ardından derenin taşması sonucu yıkıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Zonguldak, Bartın ve Karabük'ün yer aldığı Batı Karadeniz Bölgesi'nde çok kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Üç ilde de kriz merkezleri oluşturuldu.

EVLERİ SU BASTI, ARAÇLAR MAHSUR KALDI

Bartın'da etkili olan sağanak nedeniyle de bazı evleri su bastı, araçlar yolda mahsur kaldı. Orduyeri Mahallesi'nde mahsur kalan araçlar, itfaiye ekiplerince halat yardımıyla çekilerek kurtarıldı.

Sağanak nedeniyle zor anlar yaşayan sürücüler, kent merkezindeki bazı yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Belediye ve Karayolları ekipleri tarafından tıkanan mazgalların temizlenmesinin ardından biriken sular tahliye edilmeye çalışıldı.

Bartın-Karabük kara yolu Potbaşı ve Muratbey köyü mevkisinde de su birikintileri nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlandı. Trafik ekiplerinin önlem aldığı bölgede, bazı evlerin zemin ve giriş katlarını da su bastı. Risk taşıyan bazı evleri boşaltıldı. Karaçay mevkisinde oluşan taşkın nedeniyle ulaşıma kapanan Bartın-Amasra kara yolu da ekiplerin çalışmaları sonucu trafiğe açıldı. Belediye ve cami hoparlörleri ile polis ve jandarma ekiplerinin araçlarından yapılan anonslarda, vatandaşlar sel riskine karşı uyarılıyor.

BARTIN VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Bartın Valiliği tarafından yapılan açıklamada da Batı Karadeniz'de halen kuvvetli olarak devam eden sağanak yağışların bu gece saatlerinden itibaren etkisini artırarak 27 Haziran Pazartesi günü gece saatlerine kadar devam etmesi beklendiği belirtildi.

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Batı Karadeniz geneli çok kuvvetli (51-75 kg/m2/12 saat), Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Kastamonu çevreleri ile Sinop'un iç ve batısında yer yer şiddetli (76-100 kg/m2/12 saat), Bartın il geneli ile Kastamonu'nun kuzeyi, Karabük'ün kuzey ve batısı, Sinop'un batısı, Zonguldak'ın iç kesimleri ile Düzce'nin batısında yer yer aşırı (100 kg/m2/12 saat) olması beklendiğinden vatandaşlarımızın meydana gelebilecek ani sel, su baskın, heyelan, yağış anında dikkatli ve tedbirli olmalarını önemle rica ederiz.”

BAKANLIK 6 İLE İŞARET ETTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da, "Batı ve Orta Karadeniz’deki vatandaşlarımız bu geceden itibaren ani sel, su baskını, heyelan, kuvvetli rüzgâra karşı her zamankinden daha dikkatli olmalı" açıklamasında bulundu.

Açıklamada, "Bartın, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak, Düzce. Bu illerimiz için Meteoroloji Genel Müdürlüğü ‘kırmızı’ kodla uyarıyor" ifadeleri yer aldı.

KARABÜK'TE HEYELAN UYARISI

Karabük Valiliği'nden yapılan açıklamada da heyelan uyarısı yer aldı. Açıklamada, "Bölgemizde halen yerel kuvvetli olarak devam eden sağanak yağışların bu gece (Pazar) saatlerinden itibaren yarın gece (Pazartesi) saatlerine kadar, etkisini artırması beklendiğinden vatandaşlarımızın dere kenarlarına inmemesi heyelan riski taşıyan bölgelere yaklaşılmaması ve ayrıca tehlike arz eden yapılardan uzak durması ani sel su baskını heyelan yağış anında rüzgar ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir" denildi.

ZONGULTAK’DA DERE TAŞTI, ARAÇLAR SUYA GÖMÜLDÜ

Zonguldak'ta sağanak nedeniyle Çaydamar Deresi taştı, bazı iş yerlerini su bastı. Kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan ve etkisini artıran sağanak nedeniyle Çaydamar Deresi taştı. Çaydamar Mahallesi'nde dere kenarındaki bir otoparkın istinat duvarı heyelan nedeniyle yıkıldı. Toprak kaymasıyla birlikte yediemin otoparkındaki bazı araçlar dereye devrilerek, su içinde kaldı.

Bölgede alınan önlemlerin ardından devrilme riski bulunan bazı araçlar, çekici yardımıyla kurtarıldı. Sağanak nedeniyle bazı iş yerlerini su bastı, bazı işletmeler de önlem amaçlı tahliye edildi. Ekipler, araçların dereden çıkartılması için çalışma başlattı.

KASTAMONU’DA 2021’DEKİ SELDEN SONRA YAPILAN MENFEZ YIKILDI

Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde de şiddetli sağanak yağışının ardından üç köyü birbirine bağlayan yol çöktü. Kastamonu’nun Azdavay ilçesine bağlı Başakçay köyünde 2021 yılında sel afeti sonrasında ulaşımın sağlanması amacıyla yapılan geçici menfez, şiddetli sağanak yağışın ardından derenin taşması ile yıkıldı. Menfezin yıkılmasıyla üç köye bağlantı sağlayan yol da çöktü. Yer yer yağışın devam ettiği bölgede menfezlerin yıkılmasıyla üç köyün bağlantısı ilçeyle kesildi.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER