Deprem felaketinde can kaybı 47 bin 975'e yükseldi

AFAD Başkanı Yunus Sezer, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen 7.6 ve 7.7'lik depremlerde 47 bin 975 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Deprem felaketinde can kaybı 47 bin 975'e yükseldi

AFAD Başkanı Yunus Sezer ve AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar Genel Merkezi’de açıklamalarda bulundu.

AFAD Başkanı Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 47 bin 975 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Sezer ayrıca afet bölgesindeki depremzedeleri artçı sarsıntılara karşı uyarıların devam ettiğini belirtti. Sezer, "Ağır hasarlı binalara vatandaşlarımızın girmemesi konusunda uyarılarımız devam ediyor. Artçıların devam edeceğini düşünüyoruz, hayatlarını tehlikeye atmasınlar" diye konuştu.

Sezer'in açıklamaları şöyle:

"Maalesef burada depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ve yabancı uyruklu Suriyeli kardeşlerimizin sayısında artış var. 47 bin 975 şu an itibariyle ölüm var. Bunlardan 6 bin 278’i başta Suriyeli kardeşlerimiz olmak üzere yabancı uyruklu afetzedelerden oluşmaktadır. Yine bölgede 35 bin 250 arama kurtarma personeli aktif olarak çalışmaktaydı. Şu anda da 3 bin 954 tane arama kurtarma personelimiz hem enkaz çalışmalarına refakat etmekte hem de buradaki insani yardım çalışmalarına yine aynı şekilde katılmaktadır. Bölgede sık sık artçı depremler olmakta yine burada da bir hazır kuvvet olarak arama kurtarma personellerimizi tutuyoruz.

Yabancı ülkelerden gelen arama kurtarma ekipleri bölgede bulunuyor. Hava gücünü kullanıyoruz. 74 uçak, 99 helikopter var. Gıda taşımaları devam ediyor. 18 bin 53 iş makinesi enkazlarda çalıştı. Şu anda 12 bin 140 iş makinası aktif bir şekilde enkazlarda çalışmalara katılmakta. Barınma talebinde istediğimiz düşüş yok. Bunun iki sebebi var. Birincisi artçıların devam etmesi. Dünya çadır stokunun büyük bir bölümünü Türkiye'ye aktarıyoruz. Şu an 414 bin çadır kurulmuş durumda bölgede. 332 tane çadır kentimiz var bölgede. Çadırda hedefimiz 700 bin. Bölgede çadırlarda konteynırlarda, 1 milyon 800 bin civarında kişi kalıyor. Konteyner kentlerin alt yapı çalışmalarına başlandı. 42 tanesinin alt yapısı bitirildi. 17 bin 887 konteyner yerleştirildi.

"HASARLI BİNALARA GİRMEYİN" UYARISI

13 bin mobil wc ve duş, ihtiyaç olan alanlara gönderildi. Hava kara ve demiryolu araçları ile tahliye devam ediyor. 935 bin 722 depremzede diğer illerimize tahliyesini gerçekleştirdik. 373 bin depremzede deprem bölgesinin dışında misafirhanemizde kalıyor. Ramazan Ayı'nda gıda konusunda desteklerin devam etmesi önemli. Hijyen malzemelerine ihtiyaç devam ediyor. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Yıkılacak, ağır hasarlı binalarımıza ve orta hasarlı binalarımıza vatandaşlarımız girmesin. Eşyalarını taşımasınlar, ağır hasarlı binalara girmesinler."

BirGün Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER