Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ilginç açıklama: Türkiye gündemini bot hesaplar belirliyor

Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, Twitter üzerinden ülke gündemini meşgul ederek algı operasyonları yapan hesapların çoğunun bot hesaplar olduğunu belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ilginç açıklama: Türkiye gündemini bot hesaplar belirliyor

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Twitter'da 'bot' hesaplarla ilgili bir açıklama yayınladı. Mayıs ayında atılan tweetlerin yüzde 23'ünün 'bot hesap' olduğunu belirten EGM, son bir ayda kaç tweet atıldığını ve bunların kaçının 'bot' hesaplardan yapıldığını paylaştı.

“Yapılan çalışma neticesinde özellikle Twitter üzerinden ülke gündemini meşgul ederek algı operasyonları yapan hesapların çoğunun bot hesap olduğu tespit edilmiştir” ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle:

"Bilgi manipülasyonu, bilgi ekosistemini etkilemek, bozmak veya çarpıtmak için çeşitli içeriklerden yararlanır. Bu içerikler, halkın tutumlarını veya inançlarını etkilemek, bireyleri belirli bir şekilde hareket etmeye, davranmaya ikna etmek veya nefret ve şiddeti kışkırtmak için kullanılabilir. Yanlış bilgi ve propaganda yoluyla yürütülen dezenformasyon ve manipülasyon çalışmaları ile toplumsal gerilimleri istismar etmek, toplumda var olabilecek kutuplaşmayı artırmak ve kurumlara olan güveni azaltmak hedeflenmektedir.

Günümüzde sosyal ağlar, kamuoyu oluşumuna katkı sağlamakla birlikte sosyal hareketlerin planlandığı, organize edildiği, başlatıldığı ve yönetildiği önemli araçlara dönüşmektedir.

TWEET ATAN HESAPLARIN YÜZDE 23'Ü BOT HESAP

Sosyal medya platformu Twitter’da, Mayıs ayı içerisinde Ülkemizdeki 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet tweet atılmış, bu tweetleri atan hesapların %23’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu görülmüştür.

Yine Mayıs ayı içerisinde Ülkemizde sosyal medyada gündem olan 10 etiket (hashtag) incelendiğinde, bu etiketler üzerinde yoğun olarak etkileşimde bulunan hesapların %52’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu anlaşılmıştır.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER