1 KASIM'DA SANDIKTAN SÜRPRİZLER ÇIKTI

1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçim Sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye geneli açılan sandık verilerine göre seçim sonuçları ve hangi parti ne kadar oy aldı?

1 KASIM'DA SANDIKTAN SÜRPRİZLER ÇIKTI
1 Kasım seçim sonuçları birçok sürprizi de beraberinde getirdi. 
Seçim öncesinde AK Parti’nin oylarının birkaç puan yükselmesi bekleniyordu. Ancak yüzde 8'lik bir artış, seçimin en büyük sürprizi oldu. AKP seçmen desteğinde ilk kez 23,4 milyona ulaştı, 13 yıldaki 11 sandık sınavının 10'undan zaferle çıktı
 
Bu sürprizle bağlantılı olarak, AK Parti tam 14 şehirde de, milletvekilliklerinin tümünü kazanarak, "tulum" çıkardı. 
AK Parti, 7 Haziran'da sadece 6 ilde tüm vekilleri kazanmıştı. 1 Kasım seçimlerinde ise şu illerdeki tüm vekillikleri kazandı: Bayburt 2, Çankırı 2 , Düzce 3, Erzincan 2, Karabük 2, Rize 3, Karaman 2, Kırşehir 2, Elazığ 4, Kilis 2, Aksaray 3, Nevşehir 3, Kastamonu 3, Yozgat 4, Kütahya 4.
 
1) DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA AK PARTİ’NİN ÇIKIŞI
 
AK Parti’nin Güneydoğu’da hem oyları, hem de vekil sayısı arttı. Van ve Diyarbakır gibi iki büyükşehirde AK Parti, birer vekil fazla çıkardı. Güneydoğu'da nispeten küçük illerde de AK Parti’nin oy oran artışı yüzde 10'lara yaklaştı. 
 
2) MHP KİLİT İSİMLERİNİ MECLİS'E SOKAMADI
 
1 Kasım'da, en büyük şoku yaşayan parti ise MHP oldu. MHP, 7 Haziran'da çıkardığı 80 vekilin neredeyse yarısını kaybetti. MHP için "kötü sürpriz" ise, partinin kilit isimlerinin TBMM dışı kalmaları oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, Eskişehir'den seçilemedi. 7 Haziran sonrasında MHP'nin TBMM Başkan Vekili olarak seçtiği Koray Aydın da, Trabzon'da milletvekili olacak yeterli oyu alamadı. MHP'den seçilemeyen bir başka önemli isim ise, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz. Yılmaz, Uşak'tan MHP 1. sıra adayı olarak 7 Haziran'da Meclis'e girmeyi başarmıştı. 1 Kasım'da TBMM dışı kaldı. 
 
3) EN BÜYÜK SÜRPRİZ ARDAHAN'DA
 
Seçimlerde en büyük sürprizlerden biri Ardahan'da yaşandı. Ardahan'da HDP, 7 Haziran seçimlerinde 1. parti idi, 1 Kasım'da 3. parti oldu. CHP'nin bu kentteki sürprizi ise, IŞİD'in kaçırarak 48 gün rehin tuttuğu Musul Eski Başkonsolosu Öztürk Yılmaz oldu. Yılmaz, seçim bölgesi olan Ardahan'da CHP'nin oyunu, Türkiye ortalamasının çok üstünde yükseltti. CHP' 7 Haziran'da Ardahan'dan vekil çıkaramamıştı. 1 Kasım'da ise Öztürk Yılmaz, CHP listesinden Ardahan vekili olarak Meclis'e girmeyi başardı. 
 
4) KILIÇDAROĞLU, MEMLEKETİNDEN VEKİL ÇIKARDI
 
CHP'nin seçim performansı konusunda dikkat çeken bir başka unsur ise Tunceli'de yaşandı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi olan Tunceli'de, 7 Haziran'da CHP vekil çıkaramamıştı. Ancak 1 Kasım'da bu ildeki oylarını büyük ölçüde arttıran CHP, Tunceli'de Gürsel Erol'u TBMM'ye taşıdı. CHP, üç büyük şehirde oy arttırırken, bu oy artışı 7 Haziran'a göre, İzmir're CHP'ye ek iki vekil olarak yansıdı. Büyük iller dışında ise CHP, ortalama yüzde 1 oy kaybetti. 
 
5) HDP 1 MİLYON OY KAYBETTİ 
 
HDP açısından olumsuz sürpriz ise, güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu’da oy kaybetmesi idi. HDP, 7 Haziran seçimlerine göre 1 Kasım'da 1 milyondan fazla oy kaybetti. Ancak en büyük kayıplar, 7 Haziran'da çok güçlü olduğu Bitlis, Muş, Ağrı ve Bingöl'de yaşandı. HDP bu illerde yüzde 11 ile en çok oy kaybettiği iller oldu. Büyükşehir olan Van'da ve Diyarbakır'da HDP'nin kaybı yüzde 7 oldu. HDP, Şanlıurfa'da hem oy, hem de AK Parti’ye bir vekil kaptırdı. 
 
6) SAADET VE BBP AYRILDI; SANDIKTA DAĞILDI
 
1 Kasım seçimlerinin mağluplarından biri de, 7 Haziran'da  seçim ittifakı yapan Saadet Partisi ve BBP oldu.  İki partinin ittifakı, Saadet çatısı altında girdikleri 7 Haziran'da yüzde 2.7 oy almışlardı.  1 Kasım'da ayrı ayrı seçime giren Saadet Partisi yüzde 0.68, BBP ise yüzde 0.54 oy aldı.
Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER