1 MAYIS TAKSİM'DE COŞKUYLA KUTLANDI

1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak için on binlerce kişi, üç koldan Taksim Meydanı’na akın etti. Çeşitli sloganlar atan ve halay çeken kalabalık grup, hep bir ağızdan şarkılar söyledi. Kutlamalar olaysız geçerken, küçük bir grup bazı işyerlerine saldırdı

1 MAYIS TAKSİM'DE  COŞKUYLA KUTLANDI

Son iki yıldır olduğu gibi 1 Mayıs kutlamalarının adresi yine Taksim Meydanı oldu.Şişli’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK); Şişhane'de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK); Beşiktaş’ta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde oluşturulan kortejler, sabah saatlerinde meydana doğru yola çıktı.

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu oyuncular, ''Şehir tiyatroları yok edilemez'', ''Oyuncu da işçidir'', ''Başrol dayanışmanın'', ''Şimdi tam sendika zamanı'' pankartları açtı. Bazı vatandaşların da oyuncularla fotoğraf çektirdikleri görüldü.

Agos Gazetesi binasına da Sarkis Çerkezyan'ın fotoğrafının bulunduğu ''Dünya hepimize yeter'' yazılı bir pankart asıldı.

Kortejde yer alan gruplar, yürüyüş boyunca ''Kadın cinayetlerine hayır, taşeronlaştırmaya hayır'', ''Padişaha bir çift sözümüz var. Kıdem tazminatını kaldırtmayacağız'' ve ''Üniversiteler hapsedilemez'' yazılı pankartlar taşıdı.

Korteje, takımlarının formaları ve flamalarıyla katılan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray taraftarları da renkli görüntüler oluşturdu.

Tarlabaşı’ndan gelen grupta BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sebahat Tuncel de yer aldı.

'FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA İLE DESİBEL REKORU KIRILDI

Meydana üç ayrı koldan yürüyen kortejler, Taksim Meydanı'na ulaştıktan sonra alandaki yerlerini aldı. The Marmara Oteli önüne kurulan platformun üst kısmında ''Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız'' yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı pankartlar asıldı. Dev ekranlardan da önceki 1 Mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.

Etkinlikleri sunan oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü, ülkenin ekonomik, sosyal, sağlık ve kültürel verilerine ilişkin bilgiler verdi.Taksim Meydanı'ndaki kutlamada da Türkiye'nin 101 yerinde olduğu gibi saat 14.00'te 15 saniye sessizliğin ardından bir dakika ''Faşizme karşı omuz omuza'' sloganı atıldı.Bu sırada sahneden katılımcıların bulunduğu alana konfetiler fırlatıldı.

MERAL OKAY’DAN MESAJ

Etkinlikte, sahnede bulunan ekrandan geçen ay vefat eden senarist Meral Okay'ın daha önce bir konuşmada ''Merhaba bu ülkenin vicdanlı, dürüst, namuslu iyi insanları... Sizleri burada görmekten, sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum'' dediği videosu gösterildi.

21 DİLDE SELAM

Sahneye çıkan bir grup tarafından 21 dilde 1 Mayıs ile ilgili selamlama yapıldı.Etkinlikler kapsamında daha sonra Ruhi Su Dostlar Korosu Sahne aldı. Koronun seslendirdiği 1 Mayıs şarkısına katılımcılar da eşlik etti.

‘BURADA’

Etkinlikte daha sonra 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.1 Mayıs 1977'de ölenlerin isimlerinin tek tek okunmasının ardından katılımcılar da ''Burada'' diye karşılık verdi.

EKİCİ: ÇETİN BİR KAVGA BİZİ BEKLİYOR

DİSK Genel Sekreteri ve 1 Mayıs Komitesi Başkanı Adnan Serdaroğlu, kürsüde yaptığı konuşmada, “Amacımız, eşitlikçi, paylaşımcı, katılımcı, adaletli bir düzen, ezen ve ezilenin olmadığı sorunsuz bir dünya yaratmaktır'' dedi.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de şunları söyledi:“1 Mayıs 1977'nin failleri bulunmalı ve hak ettikleri hesap sorulmalıdır. Bunu sömürü düzeni ile hesaplaşan emekçiler yapacaktır. Çetin bir kavga bizleri bekliyor.Tüm işçi, emekçi, kamu çalışanlarını, işsiz, emeklileri, kadın, yoksulları, gençleri, devrimci ve demokratları, gelecek güzel günler için mücadeleye davet ediyoruz.''

ÖZGEN: EMEĞİN EGEMEN OLDUĞU BİR ÜLKE İSTİYORUZ

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de konuşmasına Türkçe ve Kürtçe olarak 1 Mayıs'ı kutlayarak başladı.İktidarın emek karşıtı yasalar çıkardığını söyleyen Özgen, şöyle konuştu:"Biz insanın insanı sömürmediği, hiçbir halkın dil, din, kültür farklılıkları nedeniyle baskı ya da ayrımcılık uygulamalarıyla karşılaşmadığı, insanların açlıktan ölmediği, çocukların savaşlar sonucunda anasız ve babasız kalmadığı bir ülke istiyoruz. Biz milliyetçi, ırkçı ve kindar nesillerin yetiştirildiği bir ülke değil, emeğin, barışın, kardeşliğin egemen olduğu bir ülke istiyoruz.''

ÖZKARACA: FAİLLERİN BULUNMASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Gazetecilere Özgürlük Platformu adına konuşan Rabia Özkaraca da sendikalı bir çalışma ortamı istediklerini söyledi.Özkaraca, “Şehitlerimizin anısına sahip çıktığımız için buradayız ve 1 Mayıs 1977 katliamının faillerinin bulunmasının takipçisi olacağız” dedi.

SOĞANCI: YOLUMUZU AYDINLATIYOR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, ''Bundan 100 yılı aşkın süre önce işçilerin ateşlediği fitil, 1 Mayıs'larda başka bir yaşam, başka bir Türkiye, başka bir dünya diyenlerin yolunu aydınlatmaya devam ediyor. Bugün 'Kahrolsun emperyalizm' deme günüdür" dedi.

BİLALOĞLU: BU ÜLKENİN GELECEĞİ

Türk Tabibleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, ise "1 Mayıs, bu ülkenin geleceğidir. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın halkların kardeşliği'' dedi.

GÖRDÜM: ŞİRKET DEĞİL, ÜLKE YÖNETİYORSUNUZ

Tiyatro Oyuncuları Derneği adına konuşan Altan Gördüm, mücadelesinin günden güne daha da kötüye gittiğini söyledi.Gördüm, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda yapılan değişiklikleri eleştirdi.Hükümetlerin görevinin istediği oyuna sponsor olmak değil, oyuncuların sosyal güvenceleri için yasa yapmak olduğunu belirten Gördüm, ''Sponsorluk şirketlerin reklam amacıyla verdiği destektir. Sizler bir şirketi değil, ülkeyi yönetiyorsunuz, daha bunun farkında değilsiniz'' dedi.

Sanat yapanların yasaları yapanlardan da daha güçlü olduğunu dile getiren Gördüm, ''Zaman dayanışma, birlik olma ve sorunları birlikte çözme zamanı'' diye konuştu.

PİKNİK KEYFİ

Bu arada, kutlamalara katılan bazı vatandaşlar, aileleriyle birlikte Taksim Gezi Parkı'nda piknik yaptı. Ayrıca sıcaktan bunalanların da parkta uzanarak dinlendikleri görüldü.Sanatçı Mustafa Alabora, etkinlikte Nazım Hikmet'in ''Taranta Babu'ya mektup'' şiirinden bir bölüm okudu.Kutlamalarda 7 dilde ''1 Mayıs'' yazılı pankart dikkati çekerken, katılımcılar ''Biz emekçiyiz, savaşa geçiş vermeyeceğiz'', ''İşçiyiz haklıyız kazanacağız'' şeklinde sloganlar attı.Taksim Meydanı'nda seyyar satıcılar da su ve simit satışı yaptı.

İŞYERLERİNE SALDIRI

Öte yandan, Mecidiyeköy Meydanı'nda toplanan yüzleri maskeli 70-80 kişilik bir grup, Büyükdere Caddesi ile Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan banka şubelerinin de aralarında olduğu 21 işyerine taş ve sopalarla saldırdı.Banka şubelerinin ile işyerlerinin camlarını kıran grup, daha sonra ara sokaklara kaçarak dağıldı.

‘1 MAYIS ŞEHİTLERİ’NE KARANFİL

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Avukat Eşber Yağmurdereli ve işçilerin yer aldığı grup, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için ilk olarak Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşunda bulunuldu.Saygı duruşunun ardından grup, bariyerle çevrilmiş olan Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

ÇAPKIN'DAN DENETİM

Öte yandan, meydana gelen İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, güvenlik önlemlerini denetleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

Kutlamaların sona ermesinin ardından açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs'ın bayrama yakışır şekilde coşkuyla kutlandığını söyledi.Vali Mutlu, "Şişli’deki olay dışında en ufak bir olumsuzluk yaşanmadı. Aldığımız tedbirler ve tertip komitesinin yaptığı işbirliği iyi sonuç verdi. Meydanda rahatsızlık yaratan görüntülere fırsat verilmedi" dedi.

DURAK CAMLARI SÖKÜLDÜ, DİREKLER YAĞLANDI

Kutlamalar nedeniyle Taksim Meydanı'nda geniş çaplı güvenlik önlemi alındı.Güvenlik için çevre illerden takviye polisler geldi. Gün boyunca toplam 14 bin polis görev yaptı.Meydan ve çevresindeki direkler de tırmanılmayı engellemek amacıyla yağlandı. İETT otobüs duraklarının camları da zarar görmemeleri amacıyla söküldü.Taksim Meydanı'na çıkan yollar bariyerlerle kapatılarak araç trafiği engellendi.Kabataş-Taksim arasındaki çalışan Füniküler raylı hattı ile Taksim Metrosu da kutlamalar sırasında çalışmadı.


 

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER