14 YIL SONRA MESLEĞİNE GERİ DÖNDÜ

Mesleğe başladıktan 4 ay sonra 28 Şubat sürecinde, yaşadığı baskılar sonucu istifa etmek zorunda kalan başörtülü öğretmen Fatma Horata, 14 yıl sonra mesleğine dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

14 YIL SONRA MESLEĞİNE GERİ DÖNDÜ
14 Yıl Sonra İşine Döndü
 
Mesleğe başladıktan 4 ay sonra 28 Şubat sürecinde, yaşadığı baskılar sonucu istifa etmek zorunda kalan başörtülü öğretmen Fatma Horata, 14 yıl sonra mesleğine dönmenin mutluluğunu yaşıyor.
 
 
 Horata, “Yasağın kalkması başörtülüler için unutulmaz bir dönüm noktası. Özgürlükler inşallah artarak sürer” dedi.
 
Mesleğe girdikten 4 ay sonra, 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle istifa etmek zorunda kalan öğretmen, 14 yıl beklediği düzenlemenin yapılmasının ardından yeniden İnegöl ilçesinde öğrenci yetiştirmeye başladı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1998 yılında 21 yaşındayken mezun olan Fatma Horata (36), iki ay sonra İstanbul’daki Atatürk İlköğretim Okuluna atandı.
Başörtülü olması yüzünden görevine başlatılmayan Horata, bir ay sonra İstanbul’daki başka bir okula gönderildi. Burada 3 ay öğretmenlik yapan Horata, eş durumundan İnegöl Ticaret Meslek Lisesine tayin edildi.
 
İnegöl’de de aynı sorunla karşılaşan ve istifa etmek zorunda kalan öğretmen, aradan geçen 14 yılın ardından “Torba Yasa” ile getirilen haklar sayesinde geçen ay İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesinde görevlendirildi.
 
Horata, yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinde İÜ’de 4’üncü sınıftayken bir sabah okul önünde bekleyen polis ve görevlilerin, kendisinin de aralarında bulunduğu başörtülü öğrencileri yasaktan dolayı içeri almadığını söyledi. O dönem 35 bin kişinin katıldığı bir eylem yapıldığını ve kendilerinin tekrar okula alındığını belirten Horata, 11 arkadaşının hiçbir şekilde gerekçe gösterilmeden okuldan uzaklaştırıldığını, bunun hesabını hiç kimseye soramadıklarını anlattı.
 
Mezun olduktan sonra İstanbul’da ve İnegöl’de atandığı okullarda da başörtüsü yüzünden sıkıntılar yaşadığını ve ancak 4 ay görev yapabildiğini dile getiren Horata, istifa ettiği için 2006’da çıkarılan aftan yararlanamadığı bilgisini verdi.
Horata, Torba Yasadan yararlanan ilk memurlardan biri olduğunu söyledi. 
O dönem başörtüsü nedeniyle mağdur olan kişilerin haklarının tam anlamıyla iade edilmediğini savunan Horata, “Haklarımızın tam olarak iade edilmediğini düşünüyorum. Tamam, bugün öğretmen olduk, geri döndük fakat 14 yılın hesabını bize kim verecek?” ifadesini kullandı.
 
Kamuda başörtüsünün serbest bırakılmasına da değinen Horata, bunu duymasının bile çok sevindirici olduğunu anlattı. 
 
YASAĞI KALDIRANLARA TEŞEKKÜR
 
Baskı ve zorbalıkla hiçbir sorunun halledilemeyeceğini vurgulayan Horata, “Başörtülü insanlar için gerçekten unutulmaz dönüm noktası. Mağduriyetlerimiz giderildi. Özgürlükler inşallah artarak devam eder. Bin yıl süreceği söylenen 28 Şubat süreci neredeyse 10 yılda bitti. Allah’ın izniyle hiçbir izin de kalmayacağını düşünüyorum. Bu konuda elinden geleni fazlasıyla yapan Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve ter dökmüş sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederim” değerlendirmesinde bulundu.
Fatma Horata’nın eşi Uğur Horata ise yaşananların sadece eşini değil, ailenin tamamını etkilediğini belirtti.

Eşinin istifaya zorlanmasını hiçbir zaman unutamadığını bildiren Horata, “1999 yılında bizim için zor ve mücadele dönemi başladı. Allah’ın yardımıyla bu mücadeleyi kazandık” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER