15 BİN LİRALIK KONUT YARDIMININ ŞARTLARI BELLİ OLDU

15 bin liralık konut yardımı nasıl alınacak

15 BİN LİRALIK KONUT YARDIMININ ŞARTLARI BELLİ OLDU
Kendisine ait konutu olmayanların (7 Nisan 2015 tarihi itibariyle) konut alımlarında devlet katkısı alma koşulları belli oldu. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl düzenli ödeme yapanlar, ödeme tutarlarına bağlı olarak, konut satın alınca 15 bin TL’ye kadar devlet katkısı alacak. Uygulama 6 ay sonra başlayacak. Hürriyet'te yer alan habere göre Hükümetin hem tasarruf oranlarını artırmak hem de evi olmayan vatandaşa ‘destek’ sağlamak üzere hazırladığı Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YARIM EVİ OLAN YARARLANACAK

Ev alımında devlet desteğinden yararlanabilmek için öncelikle kişinin 7 Nisan 2015 tarihi itibariyle ‘tamamı’ kendine ait bir evinin olmaması gerekiyor. Bu şartı yerine getiren vatandaş, mevduat veya katılım bankasında ‘konut hesabı’ açtıracak. Banka ile sözleşme yapacak. Banka, kişinin kendisine ait bir evi olup olmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden sorgulayacak. Kişiler, birden fazla konut hesabı açtıramayacakları gibi bu hesap, başka bir bankaya da taşınamayacak. Konut hesabı bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsi mevduat veya katılım fonu olarak açılabilecek. Kişi, hesap açılış tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere 30 bin liraya kadar para yatırabilecek.

ÇOCUKLAR İÇİN DE HESAP AÇILABİLECEK

18 yaşından küçük çocuklar için veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek.

ÖDEMELER AYLIK YA DA 3 AYLIK OLACAK

Bankalarla yapılacak sözleşme ekinde devlet katkısının hesaplanmasına ilişkin detaylar yer alacak.

Ödemeler, aylık ya da üç aylık düzenli ödemeler şeklinde yapılacak ve bu plan sözleşme ekinde katılımcıya sunulacak. Ancak vatandaşın isteği halinde dönem başlarında ödeme planı yeniden belirlenebilecek.

ENAZ 250, EN ÇOK 2500 LİRA ÖDENECEK

Vatandaşın aylık ödemesi 250 liranın altında, 2500 liranın üzerinde olamayacak. Üç aylık ödemeler ise, bu tutarların 3 katı olarak yapılacak. Vatandaş, bir yıl içinde en fazla 3 aylık ödemesini yapmayabilecek.

Bir yıl içinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı olacak. Ancak bakiye hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarın altında kalması durumunda ‘devlet katkısı’ ödenmeyecek. Ve hesap, ‘konut hesabı’ statüsünden çıkartılacak.

DEVRE MÜLKE ‘DESTEK’ YOK

Devlet katkısından ‘konut’ statüsünde olan taşınmazların alımında yararlanılabilecek.

Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara ‘katkı’ yapılmayacak. Devre mülk satın almaları da devlet katkısından muaf olacak.

DESTEKTEN KİMLER YARARLANACAK?

Katılımcının Devlet katkısına hak kazanabilmesi için; -Türk vatandaşı olması,

-7/4/2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,

- Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca yönetmelik hükümlerine uygun düzenli ödeme yapması ve konut edinim tarihini müteakip altı ay içinde konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması gerekiyor.

KİM NE KADAR KATKI ALACAK?

Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sini ve en fazla 15 bin lirayı geçemeyecek. Katkı tutarı, konut hesabına yapılan ödeme sürelerine göre şöyle hesaplanacak:

- Konut hesabına 36 ila 47 ay süreyle düzenli ödeme yapanlar, hesaptaki tutarın yüzde 15’i oranında devlet katkısı alacak. (Bu tutar 13 bin lirayı geçemeyecek.)

- 48 ila 59 ay düzenli ödeme yapanlar, hesaptaki birikimin yüzde 18’i kadar devlet katkısı alacak. (Bu tutar 14 bin lirayı geçemeyecek.)

- 60 ay ve üzeri düzenli ödeme yapanlar, hesaptaki birikimin yüzde 20’si katar devlet katkısı alacak. Bu tutar da 15 bin lirayı geçemeyecek.

Bu katkı hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER