1.5 kilometrede, 1.5 milyon TL

Depreme karşı yenilenen 5 okulun öğrencileriyle birlikte, 1.5 milyon liralık taşımalı eğitim rantının da 'dağıtıldığı' öne sürülüyor.

1.5 kilometrede, 1.5 milyon TL

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında okulları güçlendirme çalışmaları sürerken Gaziosmanpaşa Milli Eğitim Müdürlüğü, 1.5 milyon liralık ‘taşımalı eğitim’ skandalına imza attı. Skandal, bu ‘haksız’ hakedişlere imza atmadığı için üzerinde baskı kurulduğunu iddia eden bir okul müdürünün dilekçesiyle ortaya çıktı.

2010’da Gaziosmanpaşa’daki 5 okul İSMEP kapsamında yeniden inşa edilmeye başlandı. Bunlardan biri de Ülkü İlköğretim Okulu’ydu. Okulun öğrencileri de çevredeki Preveze İlköğretim Okulu ile Behçet Canbaz ve Gaziosmanpaşa Anadolu liselerine dağıtıldı. Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği’ne göre öğrencisi taşınacak okulun diğer okullara uzaklığının en az 2 kilometre olması gerekliydi. Bu yüzden hem Ülkü İlköğretim hem diğer okullar taşımalı sisteme dahil edilmedi. Ancak 1 Aralık 2010’da Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hacıoğlu imzasıyla 5 okula yazı gönderildi. Yazıda velilerin eylem yaptığı belirtilerek “mesafe 2 kilometreden az olmasına rağmen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl özel İdare Müdürlüğü talimatıyla mesafe 2 kilometre olarak bildirilmiş ve taşıma işlemi gerçekleştirilmiştir” denildi. Oysa Ülkü İlköğretim ile öğrencilerin dağıtıldıkları okullardan en uzağının mesafesi 1527 metreydi. Yani İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü veli protestolarını gerekçe göstererek taşımalı eğitim için kriter sayılan en az 2 kilometrelik mesafeyi yok saymıştı.

‘Baskı’yı dilekçeyle anlattı
Müdürlük taşımalı eğitimle ilgili hakediş paraları için de okul müdürünün imza atmasını istiyordu. Ancak Ülkü İlköğretim Okulu Müdürü, hem kamunun zarara uğratıldığını hem taşımalı eğitim yönetmeliğindeki araç evsafına uyulmadığını gerekçe göstererek hakediş bedelini imzalamadı. İşler de bundan sonra karışmaya başladı. Okul müdürü uğradığı baskılar sonucunda 15 Mart 2011’de bir dilekçeyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu ve yaşadıklarını kaleme aldı. Müdürün 2 kilometre kriterinin yanı sıra başka itirazları da vardı. Araçlar teknik şartnameye uymuyordu. Üstelik taþýnan öðrenci sayýsý da ihalede belirtilen rakamýn altýndaydı. Buna rağmen firmanın hakediş alması isteniyordu. Hatta müdür bunun için kendisine “Diğer okullar imzaladı sen neden imzalamıyorsun? Öğrenciler taşındı ise şartname önemli değil” denilerek psikolojik baskı uygulandığını öne sürdü. Müdür “14 Mart’ta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün üç şube müdürü 1.5 saat imza işini halletmek için çabaladı” dedi. Okul müdürü Radikal’in görüşme talebini kabul etmedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de iddialar hakkında konuşmadı.

Yenileme nedeniyle öğrencileri dağıtılan 5 okulun taşımalı ihale bedelinin 1.5 milyon TL olduğu öğrenildi.

 
 

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali BALYEMEZ
Ali BALYEMEZ - 13 yıl Önce

BU NEKİ SORAN YOK ARAYAN YOK.BU YOLSUZLUĞU YAPANLARA BİR ŞEY OLMAZ.İMZA ATMAYAN OKUL MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINIR.İZLEYELİM GÖRELİM.

SIRADAKİ HABER