20 SORUDA TEOG

Liseler için tercih başvuruları cuma günü bitiyor. Ancak hâlâ öğrencilerin ve velilerin kafaları karmakarışık.Tercihlerin nasıl yapılacağından nakil başvurularına onlarca soruya cevap arıyorlar. En çok merak edilenleri sizler için derledik

20 SORUDA TEOG
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine getirilen ve bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında gerçekleştirilen lise tercihleri Cuma günü sona eriyor. Bu yıl ilk kez uygulanan sistem, pek çok yeniliği de beraberinde getiriyor. Tabii veliler ve öğrenciler de bu yenilikleri takip etmekte zorlanıyorlar. Tercih döneminde okurlarımızın en çok merak ettikleri konuları 20 soruda derledik ve cevaplarını sizler için hazırladık.
 
1-   Tercihimi nasıl yapacağım?
Tercih yapacak öğrencilerin e-okul üzerinden üç seçenek çıkacak. “Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım” ya da “Tercih yapmak istiyorum” seçeneklerinden birini işaretleyecekseniz. Eğer Anadolu, fen, sosyal bilimler gibi sınavla öğrenci alan liselerden birine girmek istiyorsanız “Tercih yapmak istiyorum” seçeneğini işaretlemelisiniz. Aksi takdirde tercih yapamazsınız.
 
2-   A ve B listesi ne demek?

Bu yıl tercihlerde iki liste kullanılacak. Her iki listeden de tercih yapmak zorundasınız. A ve B olmak üzere iki listede tercih yapacaksınız. A listesinde, Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek, Ankara Fen liseleri gibi okullara tercihinizde yer vereceksiniz. Tercihler okulların kodlarına göre yapılacak.
B listesinde ise fen, sosyal bilimler, meslek ve teknik Anadolu, Anadolu imam hatip, çok programlı Anadolu ve Anadolu liseleri olmak üzere 6 lise grubu arasından en az 4 okul türünü zorunlu olarak seçeceksiniz. Eğer B listesinde 4 okul türünü seçmezseniz tercihleriniz için onay alamayacak ve tercih yapmamış kabul edileceksiniz.

3-   Kaç tercih hakkım var?
A grubundan 15 tercih yapma hakkınız var. B grubunda ise 4 okul türünü zorunlu olarak seçeceksiniz.

4-   Tercih yapacağım okullarla ilgili bilgilere nasıl ulaşabilirim?
Okulların kontenjanları, yüzdelik dilimleri, pansiyon bilgileri ve özel şartlarını içeren bilgiler, MEB tarafından e-okul üzerinden yayınlandı.
 
5-   Yerleştirmemiz nasıl olacak? A listesine göre mi B listesine göre mi?
Tercihte bulunan öğrencilerin liselere yerleştirme işlemleri öncelikle, okul tercih kodlarına göre oluşturdukları A grubu tercihlerine, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınarak yapılacak.
A grubu tercih listesindeki okullara yerleşemeyen öğrenciler B grubundaki tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik olarak yerleştirilecek. Bu noktada öğrencinin ikamet adresi, Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP), tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınacak.
 
6-   Sadece bulunduğum il ya da ilçeden mi tercih yapabileceğim?
A listesindeki okullar için il ve ilçe sınırlaması bulunmuyor. B listesinde ise il ve ilçe sınırlaması var. Bu listede sadece kendi ilinizden 3 ilçe seçebileceksiniz. Ve yerleştirmeniz de bu üç ilçe içerisindeki tercih ettiğiniz 4 okul türüne göre yapılacak.
 
7-   İki listeden de birine yerleşemezsem ya da hiç tercih yapmazsam ne olacak?
Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri ise öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.
 
8-   Bu yıl tercihlerde taban puan uygulaması var mı?
 
Liselere giriş için tercihlerde bu yıl taban puan uygulaması kaldırıldı. 8. sınıfta olup merkezi sınavlara giren, puanı hesaplanan ve okulunu başarıyla tamamlayan öğrencilerin tümü, taban puan uygulaması olmadan tercih yapabilecekler.

9-   Özel okullara nasıl başvuracağım?
Özel okullar tercih listesinde yer almayacak. Kendi puan sistemine göre öğrenci alacak özel okullar, başvuran öğrencinin puanını da kendi hesaplayacak. Özel okullar için gerekli puanlarınızı Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nin internet sitesindeki http://www.toobpuan.com linki üzerinden de hesaplayabilirsiniz.
 
Okul müdürüne onaylatın
 
10-  Tercihlerimi internetten mi yapacağım?
Tercihler, 8 Ağustos’a kadar öğrenci ya da veli tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ya da öğrencinin 8. sınıfı tamamladığı ortaokul başta olmak üzere herhangi bir okul müdürlüğü üzerinden yapılabilecek. Tercihlerin yapıldıktan sonra mutlaka okul müdürlüğüne onaylatılması gerekiyor.
 
11-  Tercihlerimde değişiklik yapabiliyor muyum?
Tercihlerle ilgili, her türlü düzeltme tercihler onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren herhangi bir değişiklik yapma hakkınız bulunmuyor.

12-  Yerleştirme işlemleri tekrarlanacak mı? Yedek yerleştirme olacak mı?
Yerleştirme işlemi bir defa yapılacak; yedek yerleştirme olmayacak. Sadece nakillerde öğrencilere okullarını değiştirme fırsatı sunulacak.

13-  Nakiller ne zaman başlayacak?
Nakil müracaatları 25-28 Ağustos’ta başlayacak. İlk nakil yerleştirme işlemleri 29 Ağustos’ta saat 19.00’da tamamlanacak. Nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı boyunca haftalık periyotlarla sürecek.

14-  Nakillerde istediğim okula başvurabilecek miyim?
Tercih listenizdeki okullara bağlı kalmaksızın kontenjanı olan tüm okullara başvurabileceksiniz.

15-  Bir nakil döneminde kaç okula başvurma hakkım var?
Yerleştirmeye ilişkin nakil müracaatı haftalık yapılacağından her hafta farklı bir okul talebinde bulunabileceksiniz. Her nakil dönemi için sadece bir okul için müracaatta bulunma hakkınız bulunuyor. Her periyotta isterseniz aynı okula ya da farklı bir okula nakil müracaatı yapabilirsiniz.

16-  Nakillerde taban puan olacak mı?
Bu yıl nakillerde taban puan şartı da aranmayacak. Yerleştirme sonrasında okullarda oluşan taban puana bakılmaksızın, başvuranlar arasından puan üstünlüğü esas alınarak yerleştirme işlemleri yapılacak. Sadece ekim ayı itibariyle yapılacak nakillerde, eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucunda oluşan taban puan esas alınacak.
 
Sonuçlar 22 Ağustos’ta


17-  Yüzdelik dilimimin ne kadar fazlasına kadar tercih yapabilirim?
Geçtiğimiz yılın yüzdelik dilimleriyle bu yılın yüzdelik dilimleri aynı değil. Çünkü geçtiğimiz yıl barajı aşıp tercih yapan öğrenci sayısıyla bu yıl tercih yapma hakkı kazanan öğrenci sayısı eşit değil. İlk 3 tercihinizde girme ihtimaliniz düşük olan okullara, en az 8 tercihinizde girmenizin mümkün olduğu okullara, kalan tercihlerinizde de mutlaka girebileceğiniz okullara yer verin.
Yüzde 1,2’lik dilimde olan bir öğrenci, yüzde 0,5 ile 2,2’lik dilimde tercih yapabilir. Ancak alt dilimlere doğru gidildiğinde örneğin yüzde 50’lik bir dilimdeki öğrenci yüzde 30 ile 40 diliminden başlayıp yüzde 60-70’lik dilimlerdeki okullara da tercihlerinde yer vermeli.

18-  Bu yıl okulların puanlarında ya da yüzdelik dilimlerinde düşüş olur mu?
Bu yıl bildiğiniz üzere okulların yüzdelik dilimleri açıklandı. Üst sıralarda yer alan okulların yüzdelik dilimlerinde bir düşüş olmayacağı öngörülüyor. Alt sıralardaki okullarda ise küçük değişiklikler yaşanabilir.

19-  Meslek liselerindeki bölümleri nasıl seçeceğiz?
Meslek liselerinde bölüm değil okul tercihi yapacaksınız. Bölüm tercihleri 10. sınıfa geçerken seçilecek. O nedenle seçeceğiniz okulda istediğiniz bölümün olup olmadığına ve bu okulların özel durumlarına dikkat edin.
 
20-  Sonuçlar ne zaman açıklanacak? Kayıtlar nasıl olacak?
Sonuçlar 22 Ağustos’ta <https://e-okul.meb.gov.tr> adresinden açıklanacak. Yerleştirme işlemi sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenip kesin kayıtları da yine bu tarihte sistem tarafından otomatik olarak yerleştirilecek. Sonuçlara ilişkin bilgiler isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla SMS şeklinde de gönderilecek.

egitimajansı.com
Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER