2B ARAZİLERİNİN METREKARE FİYATI BELLİ OLDU

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2-B hak sahiplerini tarihi fırsattan yararlanmak için 6 ay beklememeleri konusunda uyardı.

2B ARAZİLERİNİN METREKARE FİYATI BELLİ OLDU


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2-B hak sahiplerini tarihi fırsattan yararlanmak için 6 ay beklememeleri konusunda uyardı. Türkiye geneli 2-B arazilerin ortalama metrekare fiyatının 8.5 lira olduğunu açıklayan Şimşek, “Bu fırsatı kaçırmayın. Hemen başvurunuzu yapın” dedi.
 
Bakan Şimşek, 2-B başvuruları konusunda 12 il defterdarlarının da katılımıyla bir basın toplantısı yaptı.
26 Nisan’da yürürlüğe giren yasayla, 32 yıl önce orman vasfını kaybetmiş 410 bin hektar arazinin hak sahiplerine satılacağını anımsatan Şimşek, başvuru süresinin Ekim ayında sona erdiğini ancak başvurmak için son günlerin beklenmemesini istedi.

NÜFUS CÜZDANI YETERLİ

Maliye olarak yılda 10 ila 12 bin Hazine mülkünün satışını yaptıklarını vurgulayan Şimşek, 2-B’ler nedeniyle 500 bin parselle karşı karşıya olduklarını anlattı. Bu nedenle hem vatandaşın mağdur olmaması, hem de defterdarlıklarda yığılmaların önüne geçebilmek için başvuruların hemen yapılmasını istedi.
Başvuru ücreti olarak belediye sınırları dahilindeki araziler için 2 bin lira; belediye sınırları dışındakiler için bin lira yatırmak gerektiğini anımsatan Şimşek, bu ücretlerin arazi bedelinden düşüleceğinin altını çizdi.

BAŞVURMAZSA EVLER VE TESİSLER YIKILIP SATILACAK

Bakan Şimşek, buralar orman arazisi göründüğü için Maliye olarak yıllarca hiçbir vergi alamadıklarını belirtirken, 26 Nisan itibariyle bu vasfın kaybolduğunu ve buraların standart bir Hazine mülküne dönüştüğünü vurguladı. Hak sahiplerinin başvurmaması halinde Hazine mülkü işlemi göreceğini ifade ederek, “Açık net söylüyorum, kamu hiçbir şekilde tolerans göstermeyecektir” dedi.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2/B Başvuru Kılavuzunda hak sahiplerinin başvurmaması durumunda neler olacağı şöyle sıralanıyor:
*         Kullanıcıların doğrudan satın alma hakkı düşecek.
*          Ecrimisil bedelleri tahsil edilecek.
*          Açılmış olan davalara devam edilecek, açılması gereken davalar açılacak.
*          19 Temmuz 2003 tarihinden önce yapılmış yapı ve tesisler yıktırılacak. Üç yıl içinde satılacak ve tahliyesi idare tarafından sağlanacak.
*          19 Temmuz 2003 tarihinden sonra yapılmış yapı ve tesisler üzerinde kullanıcıların hiçbir hakkı kalmayacak, yapı da dahil taşınmaz Hazine’ce genel hükümlere göre satışa konu edilebilecek.
 
KİMLER ÜCRETSİZ ALACAK?

Şimşek, orman arazisi olduğu için daha önce tapuları ellerinden alınan hak sahiplerinin veya yasal mirasçılarının da bir an önce başvurmalarını isterken, onlardan hiçbir ücret alınmayacağını vurguladı.

100 LİRALIK YER, 56 LİRAYA ALINABİLECEK

Rayiç bedeli 100 lira olan bir yerin, taksitli alınması durumunda hak sahibinin 70 liralık ödeme yapması gerektiğini belirten Şimşek, “Peşin ödeyen bu yeri 56 liraya alabilecek. Yarısını peşin ödeyen ise 63 lira ödeyecek” dedi.  Belediye sınırları içindeki yerler için vade süresinin 3 yıl, taksit sayısının 6; belediye sınırları dışındaki yerlerde vade süresinin 4, taksit sayısının 8 olduğunu anımsattı.
Şimşek, rayiç bedellerin 2010 yılı rakamlarına göre belirlendiği eleştirilerine; bu belirlemenin komisyonlar tarafından yapıldığını, birçok yerden de kontrollerinin sağlandığını söyledi. Ayrıca 500 bin parselin bedelinin tek tek belirlendiğini; semt semt mahalle ya da köy olarak belirlenmediğinin altını çizdi.
ORTALAMA 8.5 LİRA
Bunun tarihi bir fırsat olduğunu tekrarlayan Şimşek, 30-40 yıl öncesine dayanan mülkiyet sorununu çözmek için adım attıklarını söyledi. ‘Hakkaniyetle bu işi götürüyoruz’ diyen Şimşek, yargının üzerindeki yükün azalacağını, afet riskinin azalacağını ve kentlerin güzelleşeceğini belirtti.
410 bin hektar arazinin rayiç bedelinin 26.5 milyar lira olduğunu açıklayan Şimşek, tamamının taksitli satılması durumunda 18.5 milyarlık gelir elde edileceğini belirtti. Tamamının peşin ödenmesi durumunda ise devletin kasasına 14.8 milyar lira gireceğini söyledi. Şimşek, böylece ortalama metrekare fiyatının 8.5 lira olduğunu açıkladı.

PARA NEREYE GİDECEK?

Ancak Şimşek, bu düzenlemeyi kesinlikle bütçeye gelir elde etmek için yapmadıklarını, 30-40 yıldır süren mülkiyet sorununu çözmek, afet riskini azaltmak için yaptıklarını tekrarladı. Buradan elde edilecek gelirin afet riskinin azaltılması projelerine, orman köylüleri ile yeni orman alanları oluşturulması veya mevcut ormanların ıslahına aktarılacağını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER