30 YILLIK 'SERÜVEN' SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Türkiye’deki ilk kişisel sergisini Küçükçekmece’de açan ve eserleri yoğun ilgi gören Türkmen asıllı hat sanatçısı Azim Bedri Goki, bu kez sanatseverleri minyatür sergisiyle buluştu.

30 YILLIK 'SERÜVEN' SANATSEVERLERLE BULUŞTU
 
30 YILLIK “SERÜVEN” SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Türkiye’deki ilk kişisel sergisini Küçükçekmece’de açan ve eserleri yoğun ilgi gören Türkmen asıllı hat sanatçısı Azim Bedri Goki, bu kez sanatseverleri minyatür sergisiyle buluştu.
 Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde görücüye çıkardığı “Serüven” adlı sergisini 30. sanat yılına ve geride bıraktığı uzun, yoğun ve yorucu meşk anlarına adayan Azim Bedri Goki, bu sergide minyatüre yeni bir boyut kazandırıyor.

İÇİMDEN GELENLERİ YANSITIYORUM

Serginin açılışını Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’la birlikte yapan sanatçı Azim Bedri Goki, eserleri için;  tuvalin başına oturduğunda neyin ortaya çıkacağını bilmediğini ifade ederek, “His dünyasından neler taşarsa biz tuvalde onları görüyoruz. İçimden gelen hisleri hangi metodla aktarabileceksem onu kullanıyorum. Yağlıboya, suluboya, guaj, mürekkep, kamış, fırça, o an en iyi hangi malzemeyle ifade edebilirse onu kullanıyorum. Bir arada ya da ayrı. Tezhip, teşhir her şey var. Bunlar benim içimden çıkan şeyler, bir tarz olsun, bir yol olsun diye yapmıyorum." dedi.

NEV’İ ŞAHSINA MÜNHASIR ESERLER

Kültürel çalışmalarının yanı sıra sanata verdiği önemi de dile getiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise, “Özellikle kültür,sanat, eğitim, spor bizim önceliklerimiz  arasında. Bu açılışımızda özellikle gençleri görmek büyük bir heyecan vermekte. İşte bu tablo bize bu günlerin yarınlarının nereye gideceğinin en bariz göstergesidir. Sanatsal şeylere ilgi duyan biri olarak söylüyorum ki eserlerden çok etkilendim. Bir ifade vardır: ‘nevi şahsına münhasır’ eserlerde bu sözde söylendiği gibi ‘şahsına münhasır’ çok özel eserler ve çizgiler. Her birinde farklı bir ruh var. Her sanat eseri çok kıymetlidir ama benim için bu eserlerin ayrı bir yeri var. Sanatçımızın yeni eserlerini de ilgiyle bekliyoruz.” diye konuştu.

GEÇMİŞTEN GELECEĞE MİNYATÜR

Azim Bedri Goki, çeşitli hayvan, insan ve doğa figürlerinin yer aldığı minyatür çalışmalarını bu sergi için yaklaşık bir yıl gibi bir sürede hazırladı. Stilize edilmiş biçimler, eski ve yeni hikayeler, renk tercihleri ve farklı bir uygulama katmaya çalıştığı yenilikçi yorumu ile klasik minyatürü geçmişten geleceğe taşıyan sanatçının 30 yıllık “Serüven’i” 25 Nisan tarihine kadar Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverleri ağırlayacak.
 
AZİM BEDRİ GOKİ KİMDİR ?

Sanatçı Azim Bedri Goki, klasik anlayışı ötelemeden günün bütün algı ve imkanlarını göz önünde bulundurarak daha yeni bir yorum katarak daha çağdaş bir biçime taşıyor.  Resmin renkli dilini kullanan Azim Bedri Goki eğitimini İran'da Hat Derneği'nde almış. İran'ın ve dünyanın hat sanatında söz sahibi hocalarından ders aldığı için kendini şanslı sayıyor Goki. Diğer taraftan da İran Güzel Sanatlar Fakültesi'nde minyatür, tezhip ve karakalem eğitimi almış. Çok genç sayılabilecek bir yaşta, 20 yaşında öğretmenliğe seçilmiş. Bu öğrenme ve öğretme sürecinin ona çok şey kattığını ifade ediyor Goki. Hat sanatını resim temelleriyle yorumlaması Güzel Sanatlarda aldığı eğitimin bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Minyatür çalışmalarında da diğer iki alanla derin alışverişte bulunan Goki, hat sanatını ve resmi minyatürlerine başarılı bir biçimde dahil ediyor.
Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER