4 yıl değil sadece 13 gün sürdü!

"Gerekirse 4 yıl yemin etmeyiz" diyen CHP'nin protesto eylemi sadece 13 gün sürdü. CHP'liler yemin etti.

4 yıl değil sadece 13 gün sürdü!

Ergenekon davası sanıkları Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal başta olmak üzere tutuklu vekillerin tahliye taleplerinin mahkemeler tarafından reddedilmesi üzerine başlayan yemin krizinde CHP havlu attı. AKP iktidarının çözüm bulmaması durumunda 4 yıl Meclis'i boykot edebileceklerini açıklayan CHP'lilerin "yemin etmeme eylemi" sadece 13 gün sürdü.

Mutabakat bugün açıklandı
Cuma akşamı ani bir kararla bir araya gelen AKP ve CHP heyetleri, mutabakat metni için bugün bir kez daha bir araya geldiler. Görüşmeye AKP'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katıldı.

Görüşmenin ardından son kez Başbakan Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun onayı alındı ve metin kamuoyuna açıklandı.

Açıklanan mutabakat metninde sorunların çözüm yerinin Meclis olduğu vurgulanarak "Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Mutabakat metnindeki hangi ifadenin CHP'nin "yemin etmeme eylemini" sona erdirmesini sağladığı ise anlaşılamadı. Zira CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çözüm için bir yasa tasarısı hazırlayacaklarını açıklamış ve iktidarın da adım atması gerektiğini belirtmişti. Bu durumda hangi şartın yerine getirildiği anlaşılamadı.

Mutabakat metni
Mutabakat metninde şu ifadelere yer verildi:

"Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM’de olmaları
gerektiğine inanıyoruz. 12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anayasa yapılması talebiyle birlikte birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.

Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM’dir. Siyasi partiler, sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır.

Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.

Sonuç olarak, Meclisin açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz."

Erdoğan: Aklı selimle hareket etmişler
CHP'li vekillerin yemin etmesine ilişkin Başbakan Erdoğan "Hayırlı oldu. Güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz. Bunun hep açıklamasını yaptık. Çözüm yeri TBMM’dir dedik. Demik ki aklı selimle hareket etmişler" dedi.

Erdoğan, BDP'li Selahattin Demirtaş'ın "Sürecin dışında tutulduk, ötekileştirildik" sözlerine ilişkin ise şunları söyledi:

"Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik harlamenter sistemin merdkezi de TBMM’dir. Onların da geleceği yer burasıdır.Bunun dışında yapılanların hepsi aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatıyla uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip burada yeminlerini yapacaklardır."

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER