5 ÖNEMLİ İLKE

AYM’den uzun tutukluluk ilkeleri

5 ÖNEMLİ İLKE
Anayasa Mahkemesi’nin bu ay başında verdiği uzun tutukluluk ve uzun yargılama ile ilgili 6 kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Bireysel başvuru yolunda verilen ilk ihlal kararları olmasının yanı sıra tutuklulukla ilgili genel ilkeleri ortaya koyması bakımından da önemli olan AYM kararlarında, halen Yargıtay’da temyiz süreci devam eden Balyoz davasında yapılan “adil yargılanma” itirazı ise “şimdilik” kaydıyla incelenmeden reddedildi. AYM kararları özetle şöyle:

76 YILA RAĞMEN: 2007’de, çete, yağma, hırsızlık, ruhsatsız silah suçlarından tutuklanan ve 76 yıl hapse mahkum olan başvurucu, mahkemenin ilk kararına kadar 10 ay 21 gün fazla tutuklu kaldığı için hakkı ihlal edilmiştir. Talep ederse tazminat alabilir.

HEPSİ İÇİN 5 YIL: Örgüte üye olmak, yağma, ruhsatsız silah suçlarından 2007’de tutuklanan başvurucu ile ilgili ‘Azami tutukluluk süresi tüm suçlar açısından en fazla 5 yıldır. Her bir suç için bu süre ayrı ayrı hesaplanmaz’ denilerek ihlal kararı verildi.

BALYOZ SANIĞI: Balyoz soruşturmasında 2011’de tutuklanan emekli general Korcan

Pulatsü’nün ‘uzun tutukluluk’ başvurusu, ‘21 Eylül 2012 tarihinde ilk derece mahkemesinin mahkumiyet kararı vermesiyle tutukluluk statüsü sona erer’ gerekçesiyle reddedildi.

5 ÖNEMLİ İLKE

AYM’nin öne çıkan genel ilkeleri şöyle oldu:

- “- Kanundaki 5-10 yıllık süreler ilk derece mahkemesinin karar verdiği tarihe kadar hesaplanacak. Yargıtay aşaması dahil olmayacak.

- Birden çok suçtan yargılanan sanıklar suç sayısı kadar değil, tek bir süreye (5 veya 10 yıl) tabi olacaklar.

- Azami tutukluluk süreleri kişinin mutlaka o kadar tutuklu kalacağı anlamına gelmez. Bu sınır aşılmadan dahi dosyanın durumuna göre uzun tutukluluk başvurusu yapılabilir.

- Tutuklulukla ilgili kararlar gerekçeli olmadığı takdirde, hak ihlali ortaya çıkar.

- Uzun yargılamalarda, devam eden davalar için de AYM’ye başvuru yapılabilir. Davanın bitmesi şartı aranmaz. 
Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER