71 GÜN SONRA ÖZGÜRLÜK

Lübnan’da 9 Ağustos’ta kaçırılan Türk pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca, Türkiye-Lübnan-Suriye üçgeninde takas pazarlıklarının ardından dün özgürlüklerini kavuştular. Mayıs 2012’de Suriye’de kaçırılan 9 Lübnanlı Şii hacının bırakılması karşılığında yapılan takas filmleri aratmadı.

71 GÜN SONRA ÖZGÜRLÜK
71 GÜN SONRA ÖZGÜRLÜK

Lübnan’da 9 Ağustos’ta kaçırılan Türk pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca, Türkiye-Lübnan-Suriye üçgeninde takas pazarlıklarının ardından dün özgürlüklerini kavuştular. Mayıs 2012’de Suriye’de kaçırılan 9 Lübnanlı Şii hacının bırakılması karşılığında yapılan takas filmleri aratmadı.
 
LÜBNAN’da 71 gün tutsak kalan Türk pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın özgürlüğe kavuşmalarının perde arkasındaki süreç şöyle işledi:
 
LÜBNAN'DA 70 GÜN ÖNCE KAÇIRILAN VE DÜN TESLİM EDİLEN THY PİLOTLARI İSTANBUL'DA
 
1-HER ŞEY PERŞEMBE GÜNÜ BAŞLADI
 
Süreç geçen perşembe, Lübnan Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim ile Katar Dışişleri Bakanı Halid bir Muhammed el Atiyye’nin Türkiye’de buluşmasıyla başladı. İbrahim, İstanbul’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri’nin istihbarat yetkilileriyle Suriyeli muhaliflerin, pilotlar kaçırılmadan önce, rehin tuttukları 9 Lübnanlı hacıya karşılık Suriye’de tutuklu 127 kadının serbest bırakılması taleplerini görüştü.
 
 
BİR DEĞİL SEKİZ KEZ KAÇIRILDIK
 
2-İSTANBUL’DAN ŞAM’A
 
Türk tarafı, pilotların kaçırılması olayından ayrı olarak, bu sorunun çözülmesi için daha önceden yaptığı insani girişimleri tek tek anlattı. Bunun üzerine İbrahim, cuma günü Şam’a giderek Esad yönetiminin güvenlik ve istihbarat birimleriyle 127 kadının serbest bırakılmasını görüştü. İbrahim bu görüşmede olumlu mesaj aldığını İstanbul’da bekleyen Katar Dışişleri Bakanı’na aktardı.
 
SERBEST BIRAKILAN PİLOTLARIN BABA EVİNDE BÜYÜK SEVİNÇ
 
"KÖTÜ MUAMELE GÖRMEDİK"
 
3-GÜVENCE ALDI
 
İbrahim, aynı gün Şam’dan Beyrut’a geçti. Türk pilotları kaçıran “İmam Rıza’nın Ziyaretçileri” ile irtibata geçildi. Örgüt, hacılar serbest bırakıldığı takdirde, pilotları Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil ile Türk Büyükelçi’ye teslim edecekleri güvencesi verdi. Katar’ın sürecin başarıya ulaşması için 150 milyon dolar fidye ödediği iddia edilse de bunu hiçbir taraf doğrulamadı.
 
 
 
Kaçırılan pilot Ağca: 
'BİZİ KAÇIRANLAR BAŞBAKAN'IN SÜREKLİ BİZİMLE İLGİLENDİĞİNİ SÖYLEDİ'
 
4-SURİYELİ KADINLAR LÜBNAN’A
 
Suriye’de rejimin bırakmaya başladığı kadın tutuklular karayoluyla Lübnan’a geçmeye başlayınca, Suriyeli muhalifler de dün sabaha karşı 9 Lübnanlı hacıyı Türk sınırına getirerek Türk sınır güvenliğine teslim etti. Hacılar Adana’dan İstanbul’a havayoluyla götürüldü. İstanbul’da da hacılar için Katar’ın tahsis ettiği özel bir uçak bekliyordu.
 
PİLOTLARI BAŞBAKAN ERDOĞAN BÖYLE KARŞILADI
 
5- EŞZAMANLI HAREKET
 
Hacılar İstanbul’da kendilerini bekleyen uçağa binince, “İmam Rıza’nın Ziyaretçileri” örgütü pilotları Lübnan güvenlik birimlerine teslim etti. Türk pilotlar Riyak Askeri Havaalanı’ndan bir helikopterle Beyrut Refik Hariri Havaalanı’na getirildi ve burada kendilerini bekleyen Lübnan İçişleri Bakanı ile Türkiye Büyükelçisi İnan Özyıldız tarafından teslim alındı. Pilotlar havaalanında telefonla bir süre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Daha sonra  iki uçak da eşzamanlı olarak İstanbul ve Beyrut’a hareket etti.
 
 
 
KİLİT İSİM BEYRUT’A GİTTİ
 
Ahmet Davutoğlu Twitter’da müjdeledi
 
THY pilotlarının serbest bırakılmasını ilk duyuran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu, Twitter hesabından attığı mesajlarda şöyle dedi: “Bayram sevincimize sevinç katacak güzel haberi artık paylaşabiliriz. 9 Ağustos’tan bu yana Lübnan’da alıkonulan THY pilotlarımız yoğun girişimlerimiz sonucu büyükelçimizin yanında. Kendileri ile şimdi görüştüm, tüm halkımıza selamları var. Başta MİT Müsteşarımız Sayın Hakan Fidan olmak üzere ilk günden beri pilotlarımız için gece-gündüz çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Son iki ayda defalarca görüştüğüm Lübnan Meclis Başkanı Berri, Başbakan Mikati ile Dışişleri Bakanı Mansur’a da teşekkür ediyorum. Katar Dışişleri Bakanı dostum Halit bin Muhammed Al Attiyah de pilotlarımız için büyük çaba gösterdi. Bu sonuçta büyük katkısı oldu. En büyük teşekkürü hiç şüphesiz vakur, onurlu ve olgun duruşları ile pilotlarımız ve sürekli temas halinde olduğumuz ailelerine borçluyuz. Kıymetli pilotlarımızın eşleriyle de görüşerek kendilerine mutlu haberi verdim. Tüm milletimize geçmiş olsun diyor ve bayramlarını bir kez daha tebrik ediyorum.”
 
PİLOTLARDAN MURAT AĞCA'NIN ANNE VE BABASI BÜYÜK MUTLULUK YAŞADI
 
 
 
THY pilotları Akpınar ve Ağca için müthiş operasyon
 
İddia: Fidye Katar’dan
 
BEYRUT’ta 9 Ağustos’ta kaçırılan THY’nin 2 Türk pilotunun bırakılacağı konuşulurken bir Lübnan televizyonu fidye iddiasını haber yaptı. MTV’nin haberine göre bir Türk kaynak, El Liva gazetesine, “Katar hacıların serbest bırakılması için 150 milyon dolar ödedi” dedi. Katar televizyonu El Cezire de Suriyeli muhaliflerin elindeki Lübnanlı 9 hacının Katar Dışişleri Bakanı Halid el Attiye’nin de bulunacağı Katar’a ait özel jetle ülkelerine döneceğini, uçakta Filistin’in Türkiye Büyükelçisi’nin de olacağını kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER