75 MİLYONU İLGİLENDİREN YÖNETMELİK

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayınlanan yönetmeliğiyle artık risk bilgileri kamuya açık hale geldi. Bugüne kadar sadece bankaların görebildiği Kredi Kayıt Bürosu'ndaki bilgileri artık bakkal, manav, ev sahibi herkes görecek

75 MİLYONU İLGİLENDİREN YÖNETMELİK
Risk Merkezi ile artık bakkal, manav ve kasap gibi küçük esnaf da veresiye talep eden müşterisinin borcuna sadık olup olmadığını öğrenebilecek.

Yeni sistemle ev sahibi kiracının borç geçmişi hakkında bilgi alabilecek.

Bugüne kadar sadece bankaların görebildiği Kredi Kayıt Bürosu'ndaki (KKB) 25 milyon kişi ve 1,5 milyon şirkete ait mali sicil bilgilerini artık sokaktaki vatandaş da görebilecek. Türkiye Bankalar Birliği'nin dün yayınlanan yönetmeliğiyle artık risk bilgileri kamuya açık hale geldi.

75 milyonu ilgilendiriyor

Edinilen bilgiye göre yeni sistem 75 milyon vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Yeni sistemle birlikte artık kötü sicili olanlar bakkaldan veresiye sakız bile alamayacak. Çünkü küçük esnaf da dahil herkes, müşterisinin mali sicilini KKB kayıtlarına bu kişinin izniyle girip öğrenebilecek:

Faturalar da görünüyor

* KKB'de vatandaşların kredi kartı bilgileri ile kredi bilgileri, şirketlerin de çek, senet, kredi ve kredi kartı bilgileri yer alıyor.

* KKB, Haziran 2013'ten itibaren Risk Merkezi'ne (RM) dönüşecek. Bu merkez yapacağı çalışmalarla kişilerin elektrik, su, doğalgaz ve telefon fatura bilgilerini de sisteme ekleyecek.

Kayıt yaptırmak şart

Kullanıcı açısından ise sistem şöyle işleyecek:

* Örneğin bir vatandaş arabasını satacak. Alıcı araba için nakit yerine çek, senet ya da veresiye teklif etti.

* Satıcı, alıcının mali geçmişini öğrenebilmek için KKB sicil raporunu isteyecek.

* Alıcı, bu raporu alabilmek için önce bir banka şubesine gidip KKB'ye kayıt yaptıracak.

Tek kullanımlık şifre

* KBB kendisine bir kullanıcı kimliği ve şifre verecek.

* Alıcı isterse o anda sicil raporunu bankadan alabileceği gibi, şifresini satıcıya verip KBB'nin internet sitesinden
kendisini sorgulamasına izin verecek.

* Tek kullanımlık şifreyle sisteme giren satıcısı alıcıyı sorgulayacak.

Kiraya verirken kiracıyı araştır

Sistem yakında KBB'nin internet sitesinden de devreye girecek. Örneğin evini kiraya vermek isteyen kişi, kiracıdan KKB şifresini isteyecek ve bununla internetten kiracının bilgilerine ulaşıp kredi kartı borcu olup olmadığını, fatularını aksatıp aksatmadığını öğrenecek. Yine kefil olacak kişiler de arkadaşlarının mali sicilini sorgulayabilecek.

Rapor paralı

Risk raporu almanın ücreti bankadan bankaya 5 ila 15 lira arasında değişiyor. Bazı bankalar raporu 2 liraya ATM ve internet üzerinden de veriyor.

BUGÜN GAZETESİ
Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER