ACEMİ SÜRÜCÜ DEVRİ KAPANIYOR

Ehliyet yasasındaki değişiklikler, yeni hazırlanan “torba” teklife girdi.

ACEMİ SÜRÜCÜ DEVRİ KAPANIYOR
Buna göre, uluslararası sürücü belgeleri dünyanın her yerinde kullanılacak. 22 Ocak 2014 tarihine kadar ehliyetlerin tamamı çipli ehliyetlerle değiştirilecek.
Daha önce hazırlanan taslağın “gerekli ve acil bölümleri” torba teklifin içine alındı. TBMM tatile girmeden çıkartılacak düzenleme şunları getiriyor:

Tüm ehliyetler çipli olacak

Ehliyetlerin uluslararası alanda geçerliliğinin olması için düzenleme yapılacak. Uluslararası sürücü belgeleri çipli olacak. AB’ye uyumu sağlanacak ehliyetler, 22 Ocak 2014 tarihine kadar değiştirilecek. Uluslararası sürücü belgesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

Yapılacak değişiklikle yabancılar ehliyetlerini Türkiye’de değiştirilebilecek. Yabancılar kendi ülkelerinde aldıkları ehliyetler Türkiye’de belli bir süre geçerli oluyordu ve değiştirilemiyordu.

ACEMİ SÜRÜCÜ DEVRİ KAPANIYOR

Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Eski yönetmelik eğitim ve uygulama altyapısı açısından yetersiz kalıyordu. Biz uygulanabilir ve denetlenebilir bir yönetmeliğin olmasını arzu ediyorduk. Bu çerçevede yönetmeliğimiz düzenlendi. Yönetmelik hazırlanırken, sivil toplum kuruluşu olarak bizlerin de görüşleri alındı. Milli Eğitim Bakanlığı'na teşekkür ediyoruz, çok güzel bir yönetmelik oldu" dedi. 

Sektörde böyle bir yönetmelik değişikliğinin beklendiğini ifade eden Yılmaz, "25 yıldan bu yana değişmeyen, o günün şartlarına göre hazırlanmış ancak bugünün şartlarına göre yetersiz kalan bir sürücü kursları yönetmeliği vardı. Trafik kuralları, araçların teknik olarak özellikleri, trafiğin algısı ve trafikte araç sayısı değişti. Öğretilerin, uygulamaların ve müfredatın yenilenmesi gerekiyordu" diye konuştu. 

Kalite artacak, ehliyet alma süreci kısalacak 

Yılmaz, yeni yönetmelikle teorik eğitimlerde konuların sadeleştirildiğine ve direksiyon eğitimlerinde simülatör kullanılabileceğine işaret etti. 

Eğitimde kalitenin artacağını çünkü eğitim araçları içinde simülatörlerin de yer alacağını söyleyen Yılmaz, "Ayrıca ehliyet sınavları önceden trafik, motor ve ilk yardım alanlarında ayrı ayrı yapılıyordu bundan sonra sınavlar tek çatı altında birleştirilerek, bilgisayar ortamında yapılacak, sonuçlar hemen açıklanacak bu da ehliyet almayı hızlandıracak" dedi. 

İsmail Yılmaz, yönetmeliğin oluşmasında ciddi katkılarının bulunduğuna dikkati çekerek, "Yeni yönetmelik, iyi yetişmiş, pratiği gelişmiş, becerisi yüksek sürücülerin trafikte yer almasını sağlayacak bu açıdan yeni yönetmeliği çok önemli buluyoruz ve bu yeniliği destekliyoruz" diye konuştu. 

"Yönetmeliğin amacı sürücü kurslarını kapatmak değil" 

Yeni yönetmelikte amacın sürücü eğitimine kalite getirmek olduğunu belirten Yılmaz şöyle devam etti: 

"Yönetmeliğin amacı kurslardaki standartları yükselterek, trafikte nitelikli sürücülerin yer almasını sağlamak. Tabii ki yeni gelen yönetmeliğe ayak uyduramayan ya da bu yönetmeliği uygulayamayarak bu standartların altında kalan sürücü kursları zaman içinde kapanacaktır. Sürücü eğitimi ciddi bir iş, para kazanılacak bir iş değil, bu işin toplumsal sorumluluğu var. Bu açıdan bu işi iyi yapan kişiler sektörde çalışmaya devam edecektir ama yönetmeliğin amacı birilerini kapatmak veya birilerini korumak değil." 
Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER