'Acil yıkılmalı' ama 142 öğrenci yatıyor!

15 öğretmenin görev yaptığı Kastamonu Ağlı’daki YİBO’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Van depreminin ardından yeniden bir inceleme yaptırıldığı ancak bu konudaki raporun henüz çıkmadığı da öğrenildi. Okul ve ilçe yönetimi idarecileri, olası bir felaketten çekindikleri için tedirgin, deprem olmasın diye dua ediyor.

'Acil yıkılmalı' ama 142 öğrenci yatıyor!

Türkiye’nin gündemini Van depremi oluştururken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın depreme karşı okulları güçlendirme ve yeniden yapma çalışmaları devam etmesine karşın Kastamonu’da 142 öğrencinin yatılı eğitim aldığı okula ilişkin skandal denilebilecek gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı.

Üniversitenin 2010 yılında verdiği raporuyla okulun sağlam olmadığı ve yıkılması gerektiği belgelendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, MEB ve MEB Müsteşarlığı arasındaki yazışmalara en son denetçi de dahil oldu ancak okulun yıkım işlemi hale gerçekleşmedi.

‘KULLANILMASI SAKINCALI’

Vatan gazetesinin haberine göre; MEB İç Denetim Birimi Başkanlığı tarafından 2 ay önce tamamlanan “Yatılı İlköğretim Bölge Okulları Raporu”na göre skandala dönüşen ihmal zinciri şöyle:



Kastamonu Ağlı’daki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na (YİBO) Kırıkkale Üniversitesi Yapı ve Zemin İnceleme ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından 12 Temmuz 2010 tarihinde “16843” sayı numarası ile okulun sağlam olmadığı ve yıkılması yönünde rapor verildi. Raporda okul pansiyonu ve spor salonlarının deprem analizi sonucunda “binaların sağlam olmadığı” ve “mevcut hali ile kullanılmasının sakıncalı olduğu” belirtilerek yıkılması öngörüldü.

HERKES BİRBİRİNE YAZDI

Kastamonu Ağlı Kaymakamlığı bu durumu Bakanlığa bildirdi. MEB Yatırım ve Tesisler Daire Başkanlığı da kaymakamlığa 22 Temmuz 2010’da yazı yazarak üniversitenin yeniden inceleme yapmasını istedi. Ancak İç Denetim Raporu’na göre bu isteğin ardından okulda Bakanlık tarafından hiçbir inceleme ve ilave hiçbir çalışma yapılmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı İç Denetçisi Adem Yaman, inceleme yaptığı okullarla ilgili “Yatılı İlköğretim Bölge Okulları Süreci” isimli bir rapor hazırladı ve raporda Ağlı YİBO’daki vahim durumu anlattı. 26 Ağustos 2011 tarihini taşıyan rapor Bakanlığa da sunuldu.

Raporda okulla ilgili şu bilgiler verildi:

“Denetim sürecine ilişkin riskli işlem ve uygulamaların mahallinde tespiti çerçevesinde 09-11 Haziran 2011 tarihinde Kastamonu il ve ilçelerinde YİBO’lara yönelik incelemelerde bulunulmuştur. Kastamonu Ağlı YİBO’ya yönelik yıkım raporu verildiği anlaşılmaktadır. Eksiklikler olduğundan bahsedilmiş ancak o tarihten bu yana, okul binalarının iyileştirilmesi ya da yıkılmasına ilişkin hiçbir çalışma yapılmadığı okul ve Ağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince tarafımıza ifade edilmiştir. Eğitim -öğretim yılında söz konusu okul pansiyonunda 142 öğrenci yatılılık hizmeti almaktadır. Bu durum 15 Haziran 2011 tarihli ve 1512/12 sayılı denetçiliğimiz yazısı ve ekleri ile Müsteşarlığa iletilmek üzere Başkanlığımıza sunulmuştur.”











 

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
aglı ögrencileri
aglı ögrencileri - 12 yıl Önce

peki okulları yaz tatilinde niye yapılmamaış bu ögrenciler şimdi nereye gidecekler ögrenemlerinde sıkıntı olmzmı blu ögrenciler uyumsuzluk çekmezlermi

neriman karakullukçu
neriman karakullukçu - 12 yıl Önce

herkes bilsin ki hiç bir okul alı yibo yu tutmaz öğretmenler dahil ben okülümü çok seviyorum öğretmenleri mi de

ümit er
ümit er - 12 yıl Önce

ben bu okul dan mezun olamadan ayrıldık hemen tamir etsinler

ümt
ümt - 12 yıl Önce

bütün arkadaşlarımı ve ögretmenlerimi özledim

merve
merve - 12 yıl Önce

okul ne zaman açılaçak vede öğrenciler okulageri dönecekmi

merve aydın
merve aydın - 12 yıl Önce

okuldaki tüm arkadaşlarımı çok özledim bir an önce okulun açılmasını istiyorum

merve aydın
merve aydın - 12 yıl Önce

okulumdaki bütün arkadaşlarımı çok özledim bir an önce okulun açılmasını istiyorum

seher özçelik
seher özçelik - 11 yıl Önce

peki neden hala yapılmıyor öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok özledim


SIRADAKİ HABER