AĞIR CEZALARA 2 AYLIK HAKİMLER ATANDI

HSYK’nın özel yetkili yargıyı dizayn ettiği kararnamede, henüz 2 ay önce yer kurası çeken hakimler kritik davalara bakacak mahkemelere atandı

AĞIR CEZALARA 2 AYLIK HAKİMLER ATANDI
HSYK kararnamesiyle İstanbul’daki ağır ceza mahkemelerinde yıllardır kürsü tecrübesi olan tecrübeli hakimler pasif görevlere atandı. Yerlerine Ekim 2014’te göreve başlayan hakimler görevlendirildi. Adana ağır ceza mahkemeleri üyeliklerine de 2 aylık hakimler bakacak.
 
Adana’da durdurulan MİT TIR’ları davasına bakan mahkemenin hakimleri tenzili rütbeyle düşük görevlere atandı. Yerlerine ise geçtiğimiz aralık ayında göreve başlayan 2 hakim atandı. Mahkeme üyelerinin dağıtılması ve tecrübesiz hakimlerin atanması ‘Davalara müdahale edildiği’ kaygısına sebep oldu.
 
KADROLAŞMA GAYRETİ
 
HSYK 1. Dairesi’nin önceki gün yayınladığı kararnamede mesleğe yeni başlayan hakimler, ilk görev yeri olarak ağır ceza mahkemesi üyeliğine atandı. Geçmişte meslekte kıdemli olan, asliye ve sulh cezalarda yıllarca görev yaptıktan sonra ağır ceza mahkemelerine atanıyordu. Son kararname ile bu kural çiğnendi. Yargı çevreleri, atama yönetmeliğine aykırı şekilde yapılan atamaları yargıda özel kadrolaşma gayreti olarak değerlendirdi.
 
İstanbul’daki ağır ceza mahkemelerinde yıllardır kürsü tecrübesi olan tecrübeli hakimler pasif görevlere atandı. Yerlerine ise Ekim 2014’te göreve başlayan, yeni hakimler görevlendirildi.
 
İLK GÖREV YERLERİ
 
Ekim ayında kura çekerek göreve başlayan 4 aylık hakimler, Yasemin Yuntar İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, İlhan Soylu ise 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne atandı. Adana ağır ceza mahkemeleri üyeliklerine atanan 10 civarında hakim ise HSYK tarafından Aralık 2014’te kura çekerek göreve başlamışlardı. 2 aylık tecrübesi bulunan bu hakimlerin kürsü hakimliğindeki ilk görev yerleri ağır ceza hakimliği olacak.
 
MİT TIR’LARINA BAKAN MAHKEME DAĞITILDI
 
Kararnameyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ofisinde bulunduğu iddia edilen dinleme cihazına ilişkin Böcek davasında, iddianamenin kabul edilmemesi yönünde muhalefet şerhi yazan 7. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hakim Zeka Kayalı, asliye ceza mahkemesinde görevlendirildi.
 
TENZİLİ RÜTBE
 
Adana’da MİT TIR’ları davasına bakan 7. Ağır Ceza Mahkemesi de dağıtıldı. Mahkeme üyelerinden Saniye Yalçın, tenzili rütbe yapılarak Sulh Hukuk Mahkemesine, Fetiye Hakgeçirmez Çolak Asliye Ceza Mahkemesi’ne atandı. 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na Adem Taşlı, üyeliğine ise 2 ay önce mesleğe başlayan hakimler Cibrail Uğur ile Emel Öztürk Asker atandı.
 
Bugün Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER