ANKARA'DA SIKIYÖNETİM

Ankara polisi, mahkemeden Çankaya ve Mamak'ın da aralarında bulunduğu 6 ilçede 15 gün boyunca her türlü arama için izin çıkardı.

ANKARA'DA SIKIYÖNETİM
Polisin, 2010 yılında İstanbul Üniversitesi için bir yıl süreyle, Tunceli’de 2005’te il genelinde bir aylık aldığı ve büyük tartışma yaratan genel arama kararlarından bir örneği de Ankara ’da verildi. Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına göre polis, 13-27 Şubat tarihleri arasında Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde genel arama yapabilecek. Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Erol Aras, “Bu karar sıkıyönetim dönemlerinde uygulanıyordu. Ankara’da 3 milyon kişi olağan şüpheli olarak görülüyor” dedi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü valilik kanalıyla 12 Şubat 2014 tarihinde asayişin sağlanması için Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde 15 gün süreyle kişilerin üstleri, araçları ve özel evraklarının önleme amaçla aranabilmesi için başvurdu. Emniyet talebin gerekçesinde, “Milli güvenlik ve kamu düzeninin, genel sağlık ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması veya bulundurulması yasak olan her türlü silah, patlayıcı madde veya eşyanın tespiti amacıyla, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca doğabileceğine” dayandırarak genel arama talebinde bulundu.
 
3 milyon kişi olağan şüpheli 
Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi, emniyetin bu talebini olumlu bularak 15 gün için genel arama kararına imza attı. Mahkeme kararında, “Adli Önleme ve Arama Yönetmenliği’nin 19 ve 20. maddelerinin devamı uyarınca Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü’nün talebinin kabulü; merkez ilçeler Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar’da polis sorumluluk bölgelerinde 13 Şubat 2014 ila 27 Şubat 2014 tarihleri arasında 15 günlük süreyle kişilerin üstleri, araçları ile özel kâğıtlarının, eşyalarının önleme amacıyla kanun ve yönetmenlikteki sınırlamalar göz önünde tutulmak kaydıyla arama yapılmasına izin verilmiştir” denildi.
Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Erol Aras, bu kararla arama izni verilen bölgelerde yaşayan 3 milyon Ankaralının olağan şüpheli duruma düşürüldüğünü belirterek, kararı şöyle eleştirdi: “Bu karar CMK hükümlerine açık aykırılık gösterdiği gibi dayanak olarak gösterilen yönetmenliğe de aykırı. Söz konusu yönetmenlik maddeleri somut olarak yerleşim yerinin ve aramanın geçerli olacağı zamanın belirlenmesine hükmediyor. Ancak bu karar genel bir karardır. Tüm kent şüpheli durumuna düşürülmüştür. Yasa ve yönetmenlik hükümlerine kesinlikle aykırı bir karardır. Hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Bu kararla başkentte görünmez bir sıkıyönetim ilan edilmiş. Sıkı yönetim dönemlerinde, olağanüstü hal ilanlarında alınan kararlarla aynıdır. Bu tür kararlar olağanüstü dönemlerde sıkıyönetim ilan edildiğinde alınıyordu. Bu kararı baronun Yönetim Kurulu toplantısında ele alacağız ve temyizi için başvuracağız.” (Radikal)
Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER