ASGARİ ÜCRETE 43 LİRA ZAM. YAŞ SINIRI KALDIRILDI

Asgari ücret 803 TL’den 846 TL’ye yükseltildi. Yapılan 43 liralık zam, günde bir simite denk geliyor. İşveren kesimi, “Düşündüğümüz oranın üstünde zam yapıldı” diyor. Sendikalar, “5.5 milyon işçi sefalete mahkum edildi” diye tepki gösterdi .

ASGARİ ÜCRETE 43 LİRA ZAM. YAŞ SINIRI KALDIRILDI
2014 yılında uygulanacak asgari ücret, 2013’ün son gününde belli oldu. Asgari ücrete 2014’te yüzde 5+6 zam yapılacak. 2014’ün ilk yarısında 846 lira, ikinci 6 ayında 891 lira olarak belirlenen asgari ücrete ilk 6 ay için 43 lira zam yapılmış olacak. 43 liralık zam, tanesi 1.40 TL’den 30 simite denk geliyor. Yeni yılda asgari ücretli günde 1 simitlik zam almış olacak.
Açıklanan asgari ücret, TÜİK’in ağır işler için belirlediği ücretin yüzde 70’ine karşılık geliyor. TÜİK’in temel beslenme hesabına göre yeni asgari ücretle işçiler ayın bir haftası ihtiyaçlarını karşılayamayacak.
 
İkinci 6 ayda 891 TL
Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün 5. kez toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Asgari ücretin 2014 yılının ilk 6 ayında yüzde 5’lik ücret artışıyla net 846 lira, brüt olarak 1071 liraya çıkması konusunda karar alınmış  bulunuyor.
İkinci ay için yüzde 6 artış oldu. Bekar bir işçide net 891 lira, brüt 1134 lira artış geçerli olacak. Yıllık artış oranı ise yüzde 11 düzeyine ulaştı” dedi.
Asgari ücrette 11 yılda reel olarak yüzde 72’lik, nominal olarak ise yüzde 336’lık artış sağladıklarını vurgulayan Çelik, “Ayrıca asgari geçim indirimi uygulamasını çalışanların lehine genişlettik. Üç çocuğu olandan gelir vergisi alınmayacak” dedi.
Çelik, önceki toplantılarda asgari ücretteki 16 yaş ayrımının kaldırılmasına karar verildiğini anımsattı. Çelik, “Asgari ücret, satın alma paritesi açısından ele alınınca 11 Avrupa ülkesini geride bırakacak bir düzeye ulaştık. Türkiye’de asgari ücretten beyan her gün daha da düşmektedir. Yüzde 47’lerde olan asgari ücret beyanı şu an yüzde 32’lere düşmüş  bulunmaktadır” diye konuştu.
 
‘Düşündüğümüzün üzerinde’
 
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu üyesi Metin Demir, asgari ücretle ilgili düşündükleri oranın üstüne çıkıldığını söyledi. Demir, asgari ücrette 16 yaş ayrımının kaldırılmasını da eleştirerek, “Bu 20 ya da 21 yaş olsaydı ülkemiz için, işsizlerimiz için çok  faydalı olacağını düşünmüştük” dedi.
 
‘Bu ücrete muhalif kalıyoruz’
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da, “Açıklanan oranlar, kamuoyunun beklentisi değildir. Komisyon çalışmalarında kamu temsilcileri tarafından yıllık program, ekonomik göstergeler temel alınarak ifade edilen ülkenin ekonomik durumuyla ilgili olumlu gelişmeler, işçilerin günlük yaşantısına ve gelirlerine yansıtılmamıştır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-devlet kesimi temsilcilerinin oy çokluğuyla belirlenen asgari ücrete, gerek miktar ve gerek belirleme yönetimi açısından işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
‘1.600 lira olmasını önerdik’
DİSK Başkanı Kani Beko ise Milliyet’e, “Biz 1500-1600 liralık ücret önerdik. 5.5 milyon işçi sefalete mahkum edilecek. Çocuklarını okula gönderemeyecek, ısınamayacak. Bu ücret sosyal cinayet ücreti, komisyon orta oyunu.
Asgari ücret hükümetin talimatlarıyla belirleniyor. Asgari ücret komisyonunda neden asgari ücretli yok” dedi.
 
Avrupa’da asgari ücret ne kadar? (2013)
Bazı ülkelerde asgari ücret bize göre düşük seviyede kalmakla beraber, elektrik, doğalgaz, su gibi temel ihtiyaçlar geçmişteki sosyalizmle yönetilmiş ülkelerde halen bedava, vatandaş bu hizmetlere ücret ödemiyor.
Avrupa Birliği içerisinde asgari ücret uygulaması Avusturya, Almanya, Danimarka, Finlandiya ve Norveç’te sözkonusu değil. Bu ülkelerde ücretler güçlü sendikalar eliyle belirleniyor.
 
Ülkeler Asgari ücret (TL)
Bulgaristan  460
Romanya  520
Polonya  1.070
İspanya  2.180
Slovenya  784
İngiltere  3.400
Fransa  41.00
Belçika  4.300
Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER