ASRIN DAVASINDA REKOR CEZA İSTEMİ !

‘Asrın davası’nda asrın cezaları isteniyor

ASRIN DAVASINDA REKOR CEZA İSTEMİ !
Emekli orgeneraller ile milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası isteniyor.

Türkiye’nin 4 yılı aşkın süredir gündemine oturan Ergenekon davasında kritik aşamaya girildi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 66’sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı davada savcı bugün mütalaasını verecek.

Hazırlanan ilk iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 25 Temmuz 2008’de kabul edildi. Mahkeme, 5 Nisan 2012’de ‘’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’’ davasını, 27 Nisan 2012’de de 225. duruşmasını yaptığı birinci ‘Ergenekon’ davasını ikinci ‘Ergenekon’ davasıyla birleştirdi. Sanık beyanları ve dosyadaki belgeler nedeniyle 6 Ocak 2012’de tutuklanan emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un hakkındaki iddianame de dahil 21 ayrı iddianame birleştirildi. Başbuğ’un aralarında bulunduğu çok sayıda ismin ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs ve örgüt yöneticiliği’ iddiasıyla yargılandığı davada istenen bazı cezalar şöyle:

Emekli Orgeneral Şener Eruygur: ‘Örgütün üst düzey yöneticisi olmak’la suçlandıkları için Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması eylemlerinden de sorumlu tutulan sanıklardan Eruygur’un 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 142 ile 246 yıl arasında hapis.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon: Üç kez ağırlaştırılmış müebbet, 129-219 yıl arasında hapis.

Emekli Albay Hasan Atilla Uğur: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 39 - 66 yıl arasında hapis.

Eski milletvekili Turhan Çömez: Ağırlaştırıl-mış müebbet ve 7.5 ile 15 yıl arasında hapis.
 

YÖK Eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz: ‘’Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme’’ ile ‘’devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’’ suçlarından 18,5 ile 35,5 yıl arasında hapis.

MGK Eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç : ‘25 ile 49 yıl arasında hapis.

Emekli Orgeneral Münür Kemal Yavuz: 12 yıldan 27 yıla kadar hapis.

Özel Harekat Dairesi Eski Başkanvekili İbrahim Şahin: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 30 ile 61 yıl arasında hapis.

Mehmet Haberal: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis.

Profesör Yalçın Küçük: ‘İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 15,5 yıldan 27 yıla kadar hapis.

Prof. Dr. Erol Manisalı:’’İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 8 yıldan 20 yıla kadar hapis.

Yarbay Mustafa Dönmez: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 46,5-91 yıl hapis.,

Emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 258-528 yıl hapis.

Sevgi Erenerol: Ağırlaştırılmış müebbet, 238 yıldan 512 yıla kadar hapis ve

Ahmet Tuncay Özkan: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 16-80 yıl hapis.
 

600 duruşma

İş yoğunluğundan dolayı diğer özel yetkili mahkemelerde yılda ortalama 4 duruşma yapılabilirken, ilk duruşması 20 Ekim 2008 yılında görülen davada birleşen dosyalarla birlikte yaklaşık 600 duruşma gerçekleştirildi.

Terör örgütü PKK’nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık’ın gizli tanık ‘Deniz’ olduğunu açıkladığı davada, 31 gizli tanığın beyanı alındı. Aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli orgeneraller Teoman Koman ve Ergin Saygun, eski MİT mensubu Mehmet Eymür ve Alaattin Çakıcı’nın da bulunduğu 130’a yakın tanığın da ifadesine başvuruldu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 yıldır süren ‘Ergenekon’’davalarında toplam 64 sanığı tahliye etti.

50 yıl istenenler

İddianamede; Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Emcet Olcaytu, Muzaffer Öztürk, Osman Gürbüz, Hamza Demir, Süleyman Solmaz, Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Keskin ile tutuksuz sanıklardan Arif Doğan, Ertaç Giray, İlker Güven, Yüksel Dilsiz, Tunç Akkoç, Noyan Çalıkuşu, Muhammed Murat Avar, Siyami Yalçın, Ferda Paksüt, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Mahir Akkar, Levent Temiz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Erol Mütercimler, Emin Şirin, Hakan Şanlı, Halis Yavuz Işıklar, Tanju Güvendiren, Adnan Türkkan, Mesut Özcan, Hüseyin Nazlıkul, Adnan Bulut, Merdan Yanardağ, Murat Ağırel, Selim Utku Gümrükçü, Evrim Baykara, Fatma Sibel Yüksek, Eren Mumcu, Önder Koç, Hasan Hüseyin Uçar, Hatice Bahtiyar ve Ercüment Ovalı’nın da 7.5 ile 50 yıl arasında hapisleri isteniyor.
Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER