Atama Bekleyen Öğretmenler Eylem Yaptı

İstanbul ve İzmir'de yürüyen atama bekleyen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı'ndan acil ek atama yapmasını istedi.

Atama Bekleyen Öğretmenler Eylem Yaptı
İstanbul ve İzmir'de atama bekleyen öğretmenler eylem yaptı.İstanbul Beyoğlu'nda, atama bekleyen bir grup öğretmen yürüdü. Taksim'den Galatasaray meydanına kadar ilginç pankartlar taşıyarak yürüyen öğretmen adayları, ağızlarına siyah bant taktı. Öğretmenler, yeni Milli Eğitim Bakanı'ndan acil ek atama yapmasını istedi.

Öğretmenlik sınavlarını kazanmalarına rağmen atamaları yapılmayan yaklaşık 200 öğretmen, seslerini duyurabilmek için Beyoğlu'nda eylem yaptı. Taksim meydanında toplanan öğretmenler, 'Öğretmenler atama istiyor' yazılı pankart açtı.'300 bin öğretmen işsiz' , '55 bin gerçekti hayal oldu' , 'Ücretli kölelik istemiyoruz' , 'Kara tahtamız kara bahtımız olmasın' , 'Türkiye için atama vakti' yazılı dövizler taşıyan öğretmenler İstiklal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Grup yürüyüş boyunca 'Öğretmenler atansın Türkiye kalkınsın' , 'Adaletli atama istiyoruz' , 'Direne direne atanacağız' , 'Ücretli köleniz olmayacağız' , 'Sadaka değil atama istiyoruz' , 'Öğretmenler burada kopyacılar sınıfta' , 'Hakkımızı almadan susmayacağız' şeklinde sloganlar attı.

Galatasaray meydanında ağızlarına siyah bantlarla kapatan öğretmenler adına açıklamayı Yasemin Çim yaptı. Öncelikle kendilerinin öğretmen adayı değil, yıllar boyunca girdikleri sınavlarda gösterdikleri başarılar sonunda öğretmenlik unvanını almış ancak devlet tarafından kadro açılmadığı için ataması yapılmamış öğretmenler olduklarını belirten Çim, burada ataması yapılmamış 300 bin öğretmeni temsil ettiklerini söyledi.

Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun her yıl tek bir atama dönemi olacağını ve Ağustos'ta 55 bin kadrolu atama yapılacağını söylediğini hatırlatan Çim, "300 bin öğretmenin mağduriyetini n bir nebze giderileceğini düşündüğümüz bu açıklama sonrasında Ocak ayında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öğretmen atamalarına 40 bin kadro için bütçe ayrıldığını söyledi ve Haziran ayında da bu bütçeden 30 bin atama yapıldı. Ağustos ayı içinde 10 bin atama kaldığı gerçeği ile yüzleştik. Kısaca, mağduriyetimizin giderileceği açıklanırken daha da mağdur edileceğimiz bir senaryonun içine düştük." şeklinde konuştu.

Yaşadıkları sıkıntılardan örnekler veren Çim konuşmasının sonunda Milli Eğitim Bakanından istekleri şöyle sıraladı: "Öncelikle mağduriyetleri acilen giderecek önlemler alınmalı. Her ne kadar bütün sorunu çözmeyecek olsa da yaraların bir kısmını sarmak için 60 bin ek atama yapılmalı. 2012'den itibaren öğretmen atamalarına daha da ağırlık verilerek bir an önce mevcut birikim eritilmelidir."

Grup, basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan atarak olaysız dağıldı.

Bir Eylem de İzmir'den

Bir başka öğretmen yürüyüşü de İzmir'de gerçekleşti.İzmir'de "Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu" adı altında toplanan bir grup ataması yapılmayan öğretmen, atama taleplerini dile getirmek için eylem yaptı. Konak'taki eski Sümerbank önünde toplanan grup, Ağustos 2011'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın 55 bin alım yapacağı sözü verdiğini ancak kontenjan sayısının 11 bin 544 ile sınırlı tutulduğunu söyledi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Pınar Ulaş, "Bakanlığın kendi resmî rakamlarına göre 118 bin öğretmen açığı bulunmaktadır. Yine bakanlık açıklamasına göre 82 bin ücretli öğretmenle birlikte mevcut açık sayısı 200 bini bulmaktadır. Yıllardır çoğaltılan fen ve edebiyat fakülteriyle öğretmen sayısı hızla arttırılmış, sayıları 300 bini bulan işsiz öğretmenlerle dershanelere ucuz işgücü sağlanmıştır. Bugün birçok arkadaşımız, dershanelerde çok kötü şartlarla çalıştırılmaktadır." dedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, "ücretli öğretmenlik" adı altında mevsimlik öğretmen çalıştırdığını da belirten Ulaş, bu kişilerin her türlü sosyal haktan mahrum, 400 ile 700 lira arasında ücretlerle çalıştırıldığını belirtti.Vatandaşlardan toplanan vergilerle okuyan öğretmenlerin, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmek üzere öğrencilerine kavuşturulması gerektiğini söyleyen öğretmen adayları, kadrolu öğretmenlik harici istihdam politikalarının terk edilmesini istedi. Eyleme annesiyle birlikte katılan küçük bir çocuğun taşıdığı, "Bekle anne birlikte atanırız" yazılı pankart dikkat çekti. Öğretmen adayları, hükümet ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer aleyhine sloganlar attıktan sonra dağıldı.



Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER