ATAMALAR BAŞLAMADAN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ALIMI NE DEMEK OLUYOR ?

ATAMALAR BAŞLAMADAN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ALIMI NE DEMEK OLUYOR ?
Bazı iller Ücretli öğretmen başvuru duyurularını yayınlamaya başladı.Yani buna sadece “bu ne perhiz bu ne lahana”denebilir.Açık olan öğretmen kadrolarına öncelikle kadrolu öğretmenler atanır eksik kalan normlara daha sonra belirli mevzuat hükümlerince ek ders karşılığı ücretli öğretmenler görevlendirilebilir.

Şu ana kadar ücretli öğretmen başvuru duyurularını yayınlayan Nevşehir ve Bayburt illeri oldu!Şimdi bu illere ve diğer ücretli öğretmen alım duyurusuna çıkan illere şu anda belirttiğim hususları gözden geçirmelerini ve bu hatadan vazgeçmelerini tavsiye ediyorum.

Milli Eğitim Bakanlığında öncelikle isteğe bağlı yer değiştirmeler ile özür gurubu atamalar yapılır daha sonrada ilk atama yolu ile öğretmen alımları yapılır.Anlaşılan bu takvim bazı il Milli Eğitim Müdürlerince yanlış anlaşılmış olmalı ki bu sıralamayı bozup direkt ücretli öğretmen almaya başlamış.Oldu Olacak öğretmen ihtiyacını ücretli öğretmen olarak karşılayın !

İl içi mayıs,il dışı haziran,özür durumu ağustos ,ilk atama ağustosun son haftasında yapılıyor iken ücretli öğretmen alımı nasıl olur da ağustosta yapılmaya başlanır?

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme  Yönetmeliğinin 18. Maddesine göre ilk atamalarda  Kontenjan belirleme hususları belirlenir.Ayrıca 19. Madde de “Öğretmenlik kadrolarına atamalar her yıl ağustos ayında yapılır. Bakanlıkça gerekli görüldüğü hallerde kadro imkanları ve ihtiyaç çerçevesinde ağustos ayı dışında da atama yapılabilir. “denilerek ilk atama öğretmen alımlarının ağustos ayında alınacağı mevzuatça hükme bağlanmıştır.

Kadrolu öğretmenlerin  İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmeleri ise yine MEB Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme  Yönetmeliğinin 25. Maddesiyle belirlenmiştir. Şöyle ki “Öğretmenlerin il içi ve iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyuru, Personel Genel Müdürlüğünce il içiyer değiştirmeler için en geç ilgili yılın 15 Mayıs, il dışı yer değiştirmeler için en geç 25 Mayıstarihine kadar Bakanlığın internet sayfasında yapılır.”denilmiştir.26. maddenin 6. Fıkrasında da başvuru ve tercih dönemine ilişkin şu düzenleme yapılmıştır; “İl içinde yer değiştirmeisteğinde bulunacak öğretmenlerin başvuruları mayıs ayı içinde alınır. İl içi yer değiştirme başvuruları öğretmenlerin tercih ettikleri eğitim kurumları itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya alınır. İller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerinbaşvuruları haziran ayı içinde alınır.”.Görüldüğü gibi mevzuata göre il içi atama mayıs ayında il dışı ise haziran ayında gerçekleştirilir.Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler ise genellikle ağustos ayında isteğe bağlı yer değiştirmelerden sonra yapılır.En sonunda ise ilk atama yolu ile öğretmen atamaları gerçekleştirilir ki yazımın başlarında da belirttiğim gibi ağustos ayında yapılır.Bu başvuru tarihlerinde bazen sarkmalar da  gerçekleşebiliyor.
 
Öğretmenlerin gerek isteğe bağlı yer değiştirmelerinde gerekse ilk atama yolu ile atanacağı kadrolar norm kadro güncellemeleri ile belirleniyor.Bu güncellemeler için Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik 18/06/2014 tarihinde yayınlandı.Boş norm kadroların belirlenmesine yeni hükümler getirildiği için 18 Temmuz 2014 tarihine kadar da norm güncellemeleri yapıldı.Bu kadrolara da şu an il içi atamalar yapıldı 11 ağustos 2014 tarihinde başlayacak özür durumuna bağlı atamalar yapılacak.
 
31 Bin öğretmen Norm Fazlası İken Yönetmeliğe Göre Ücretli Öğretmen görevlendirilemez!
Önemli bir hatırlatma yaparak bazı hususların da altını çizmek istiyorum. Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı Haziran Ayında yanıtladığı soru önergesinde 31 bin 200 öğretmenin norm fazlası durumunda olduğunu bildirmişti.Kimbilir 18 temmuzda biten norm güncellemelerinden sonra bu sayı kaç olmuştur.Şimdi bunun konumuz ile ne alakası var diyebilirsiniz!Aslında konumuzla en çok alakalı konu da bu ,neden mi ?Çünkü Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme  Yönetmeliğinin  EK MADDE 1’de “Herhangi bir branşta norm kadro fazlası bulunan illerde fazla bulunan branşta ek ders ücreti karşılığında görevlendirme yapılamaz, vekil öğretmen çalıştırılamaz.”hükmü bulunmaktadır.Yani en düşük ihtimalle 31 bin öğretmenin norm fazlası olduğu Türkiye de illa ki her ilde norm fazlasına rastlanır.Belkide atama plansızlığından ötürü bu kadar norm fazlası oldu denebilir ama plansızlığın bir tanesi de kadrolu atamalar yapılmadan boş kadrolar tam ortaya çıkmamışken ücretli öğretmen alımı duyurusuna çıkmakla yaşanıyor.
 
Şimdi soruyorum;
    1.    İl içi ve özür durumuna bağlı yer değiştirmeler daha tam anlamıyla yapılmamışken hangi boş kadrolara ücretli öğretmen alınacaktır?
    2.    Kadrolu öğretmen alımlarından önce ücretli öğretmen alımı duyurusuna çıkmak sizce mevzuata uygun mu? Yukarıda belirttiğim mevzuat hükümlerini görmezden gelemeyiz!
    3.    Özür durumuna bağlı yer değiştirme başvurularında açık bulunan tüm kadrolar açılması gerekiyor ,öğretmenler,Özür durumundan ataması yapılmamasına rağmen kendi alanından ücretli öğretmen alımına şahit olacak mı? Biliyorsunuz bunun önlemini almak il Milli Eğitim Müdürlüklerine ait ve mevzuat hükümleri açık.Bu arada bu şekilde kendisine özür durumu atamalarında açılmayan okulun olup daha sonra milli eğitim müdürlüklerince kullanıldığını tespit eden öğretmen MEB’e dava açmıştı ki sonucunda kazanmıştı.
    4.    En iyi ihtimalle 31 bin öğretmenin norm fazlasının olduğu ve Herhangi bir branşta norm kadro fazlası bulunan illerde fazla bulunan branşta ek ders ücreti karşılığında görevlendirme yapılamaz hükmü varken neye göre ücretli öğretmen alımı yapılıyor?İl Milli eğitim müdürlükleri hangi mevzuat hükümlerine göre hareket ediyor?
Açıkçası milli eğitim müdürlükleri kadrolu öğretmen atamaları yapıldıktan sonra ihtiyaç olan alanlara ücretli öğretmen alabilirken daha şimdiden görücüye çıkarması kesinlikle doğru değildir.Milli Eğitim Müdürlüklerini hem atanacak hemde yer değiştirmeyi bekleyen öğretmenleri mağdur etmemek adına yönetmelik ve mevzuata uymaya davet ediyorum.Son olarak Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme  Yönetmeliğinin  EK MADDE 1’e aykırı bir şekilde ücretli öğretmen görevlendirmeler sonrası suç duyuruları karşısında gerekli hukuki sorumlulukların ilgili eğitim yöneticilerinde olduğunu biliyorsunuz değil mi, bu dava konularına hazırlıklı mısınız ?

Sedat DEĞER

mebpersonelleri.com
Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER