AYM KARARININ GECİKMESİ DERSHANELERİ MAĞDUR EDECEK

Hükümetin dershaneleri kapatmak için çıkardığı kanun 4 bin 280 eğitim kurumunu belirsizliğe sürükledi.

AYM KARARININ GECİKMESİ DERSHANELERİ MAĞDUR EDECEK
Özel Dershaneler ve Özel Eğitim Kurumları Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, binlerce dershane, on binlerce çalışan, milyonlarca öğrenci ve velinin Anayasa Mahkemesi’nin kapatmayla ilgili kararını beklediğini söyledi.
 
Sektörün önünü görebilmesi için bir an önce olumlu veya olumsuz bir karar çıkması gerektiğini vurgulayan Köprülü, gecikmenin her sene ocak ayında öğretmen sözleşmelerini yapan, kira kontratlarını gerçekleştiren, bir sonraki yılı planlayan dershaneler açısından olumsuzluklara neden olacağını kaydetti.
 
Antalya’da geçtiğimiz hafta düzenlenen Eğitim Sempozyumu’nda Zaman’ın sorularını cevaplayan Köprülü, kapatma kararını içeren kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte bin civarında dershanenin kapısına kilit vurulduğunu belirtti.
 
Dershanelerin lise olmasıyla bu kurumlarda verilen eğitimin son bulmayacağını, aksine mevcut özel okulların öğrenci kaybetmemek için dershane faaliyeti yapmaya başlayacağını anlatıp durumu ‘tam bir kaos’ diye nitelendirdi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin bir an önce temel lise olması yönünde çaba sarf ettiğine dikkat çeken Köprülü, bakanlığın dershanelerden ‘4 yıl içinde okula dönüşme’ taahhüdü aldığına işaret etti. Köprülü, AYM’den çıkacak olumsuz bir karar üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarının altını çizdi. İddialara göre bakanlığın dershanelerden taahhüt alması, AİHM’de açılması muhtemel davaların önünü kesmeyi amaçlıyor.
 
CEM GÜLAN: ÖZEL OKULLAR DA ENDİŞELİ
 
Zaman'ın haberine göre, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan da dershanelerin temel liseye dönüşmesiyle birlikte özel okullardan buralara kaymalar olacağını söyledi.
 
Türkiye’de ilk 50’deki okuldan birine gitme hedefi olmayan bir öğrencinin üst düzeyde üniversiteye hazırlama tecrübesi bulunan bu kurumları tercih edeceğini ifade eden Gülan endişelerini şöyle ifade etti:
 
“Şu anki liseler, bu kaymaları engellemek için kurs yapmaya çalışıyor. Hafta sonu ve dördüncü saatten sonra bir saat kurs faaliyeti yapıyorlar kendi öğrencilerine ama bu onların ihtisas sahası olmadığı için hem zorluyor hem de okullara maddi yük getiriyor. Bir de dönüşen liseler çift tedrisat yapabilecekleri için neredeyse maliyetlerini mevcut okulların yarısına çekebildiler. Dolayısıyla insanlar daha az ders yapılan, daha tecrübeli ve ucuz ücretli yerlere gidebilirler. Böyle bir endişe taşıyoruz.”
 
Zaman
Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER