BAKAN ÇELİK'İN KILIK KIYAFET AÇIKLAMASI

Kamu alanında kılık kıyafet düzenlemesine imza atacak Bakan Çelik, "Bayanın ayakkabısından bana ne" derken, düzenlemede mutlaka bir çerçevenin de olacağını vurguladı

BAKAN ÇELİK'İN KILIK KIYAFET AÇIKLAMASI
BAKAN ÇELİK'TEN KILIK KIYAFET AÇIKLAMASI 

Bakan Çelik: Kadının topuğundan bize ne?
 
Kamu alanında kılık kıyafet düzenlemesine imza atacak Bakan Çelik, "Bayanın ayakkabısından bana ne" derken, düzenlemede mutlaka bir çerçevenin de olacağını vurguladı.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda yapılacak başörtüsü düzenlemesi ile ilgili ipuçlarını verdi. Kamuda yüksek topuk yasağı da kalkıyor Çelik, "Mutlaka kamu disiplini içerisinde bir düzenleme yapılacak. Kılık kıyafette çerçeve olacak. Bayanın hangi ayakkabıyı giyeceğinden bana ne? Ancak burada hak gözüyle bakmak gerekir. Kamuda layüsel (hesap sorulamayan) olur mu?" dedi.
 
ÇERÇEVESİ HAZIRLANIYOR: Demokrasi paketi ile Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nde değişikliğe gidiliyor. Çerçeveyi hazırlayacak olan Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu Bakan Çelik konuya ilişkin şunları söyledi:
 
KAMUDA LAYÜSEL OLUR MU?: Kılık kıyafette bir çerçeve olacak. Kamuda layüsel olur mu? Bu çerçevede gerek erkekler gerekse kadınlar için gereksiz şeyleri ortadan kaldırmak gerekir. Mutlaka kamu disiplini içerisinde bir düzenleme yapılacak.
 
BAŞÖRTÜSÜ: Bana, 'Neden kadın istihdamı artmıyor?' diye soruyorsunuz. Düşünün binlerce kadın üniversite mezunu, binlerce kadın doktor. Ama başörtüsü nedeniyle çalışamıyor.
 
BAYANIN AYAKKABISINDAN BANA NE?: O düzenlemeden hak ihlallerini çıkaracağız. Kadın ve erkek ayrımı yapmadan genel düzenleme yapmak daha doğru. Erkeklerle ilgili de bir sürü gereksiz düzenleme var. Faulü şöyle vesaire... Bayanın hangi ayakkabıyı giyeceğinden bana ne?
 
YÜZÜ GÖRÜNMESİN OLMAZ: Masaya geldiğinde çerçeveyi belirleyeceğiz. "Yüzü görünmesin, gözü görünmesin', böyle olur mu? Burada hak gözüyle bakmak lazım. Hak gözüyle bakıyorsan bir problem yok. Bu kıyafet işi bizde büyütülüyor. Kimsenin böyle bir derdi yok. Biz de bu takıntıdan bir kurtulsak. Üniversitede artık kimse başörtüsü konuşuyor mu? Buna 20 senemizi verdik. Şimdi de kamu... Hizmet veren memurun başörtülü olmasında ne mahzuru var. Mühim olan verdiği hizmetin kalitesi. İyi bir memur mu, üretiyor mu? Buna bakmak lazım.
 
İşte değişecek o madde
 
Değiştirilmesi öngörülen Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin 5'inci maddesi şöyle: "Kadınlar; elbise, pantolon etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile streç, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez."
 
Sabah
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER