BAKAN EKER TOPLATILAN SÜTLERE ANALİZ YAPILIYOR

Yurt genelinde bugün başlatılan "okul sütü projesi" kampanyası zehirlenmeye yol açtı.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker skandal ile ilgili açıklamalar yaptı.

BAKAN EKER TOPLATILAN SÜTLERE ANALİZ YAPILIYOR

EKER: TOPLATILAN SÜTLERE ANALİZ YAPILIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dün okul sütünden rahatsızlanan öğrencilere ilişkin olarak, sağlık kuruluşlarından aldıkları bilgilere göre, dünkü şikayetlerinin çoğunun süte olan hassasiyetle ilgili olduğunu söyledi.

75 ilde süt dağıtımının yapıldığını belirten Eker, bazı vilayetlerde çocukların şikayetler sebebiyle hastanelere başvurduğunu anlattı. Bakan Eker, son durum itibarıyla Diyarbakır'da, gözlem altında olan 7 öğrencinin, Sivas'ta da bir kaç öğrecinin bulunduğunu, diğer öğrencilerin de dün ayakta tedavi edilerek  evlerine gönderildiğini söyledi. Bu öğrencilerin de genel durumlarının iyi olduğunu anlatan Eker, ''Ben geçmiş olsun dileklerimi bütün çocuklarımıza sunmak istiyorum'' dedi.
Şikayet olan illerle ilgili teknik ve idari  inceleme başlattıklarını bildiren Eker, bazı illerden süt numunelerinin alındığını ve bunların analizlerinin yapıldığını ifade etti.

Analizlerin bir iki gün içerisinde sonuçlarının alınacağını belirten Eker, şunları kaydetti: ''Her ihtimale karşı da bazı illerdeki sütler onların o serileri piyasadan çekildi, laboratuvar sonucu kesinleşinceye kadar, kesinleşince eğer bir şey yoksa zaten devam eder, ama biz teknik olarak sağlığa aykırı bir durum tespit edersek, onlarla ilgili gerekli işlem yapılacak. Sadece o sütler çekildi, o seri o parti çekildi, onlar yeni sütlerle değiştiriliyor, uygulama sürüyor.''

-''Zehirlenme değil, süte hassasiyet''-

Okul sütü projesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Eker, böyle önemli bir projenin titizlikle izlenmesi takip edilmesi gerektiğini kendilerinin de olabildiğince bütün tedbirleri aldıklarını söyledi.
Sağlık kuruluşlarından aldıkları bilgilere göre dünkü şikayetlerinin çoğunun süte hassasiyetle alakalı olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti:
''Vakaların çok azında bir gıda zehirlenmesi belirtileri var, onların dışındakilerin çoğunun süte karşı hassasiyetle alakalı olduğunu sağlık kuruluşları söylüyor. Dolayısıyla bunun belki biraz daha bilgilendirilmesinin daha iyi yapılması gerekiyor. Zaten gerekli eğitim verildi, ailelere form dağıtıldı. Çocuklardan süte hassasiyeti olanlara, süte alerjisi olanlara zaten verilmedi. Hatta kanaat bildirmeyenlerle ilgili olarak da sütün dağıtılmadığı yönünde biz bilgi aldık. Bu konuda belki biraz daha iyi bilgilendirme yapılması lazım özellikle uygulanmasıyla ilgili, sütün dağıtılmasıyla ilgili. Bazen çocuklarımız  aç karnına gelebiliyor kahvaltı yapmadan gelebiliyor, bu konularla ilgili bilgilendirme yapılması lazım.''
Bakan Eker, yaşanan vakaların gıda zehirlenmesi olması halinde daha ağır sonuçların ortaya çıkması gerektiğini kaydetti.

'Çok önemli bir proje'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, okul sütü uygulamasının devam ettiğini, bugün itibariyle şu ana kadar kendilerine bir sorunun intikal etmediğini bildirdi.
Eker, okul sütü projesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak projesi olduğunu belirtirken, bakanlığının sütün tedariki ve illere sevkiyle ilgili süreci yürüttüğünü hatırlattı.
Sütlerin sağlıklı, hijyenik olması için tetrapak kutularda üretildiğini, saklandığını anlatan Bakan Eker, ''Normal şartlarda eğer usulüne uygun yapılmışsa buna bir şekilde mikrop bulaşması mümkün değil. Ama tabi sürecin izlenmesi gerekiyor. Yani üretim safhasında usulüne uygun üretilmişse, o zaman sonradan bir delinme, bozulma gibi problem olmadığı südrece normalde bir bakteri, bir mikrop bulaşması söz konusu değil'' diye konuştu.
Muhafazadan kaynaklı bir sorunun da normalde olmayacağını belirten Eker, şunları kaydetti:''Eğer kutuda bombaj, bir şişme varsa kutu normal şeklinin dışında bozuk şeklindeyse, büyük bir ihtimal zaten vasfını kaybetmiştir. Ya bir baskıya maruz kaldı, ya delindi ya bir şekilde hava almıştır. O zaman tabi mikrop alma ihtimali var, bu nedenle okullarda dağıtılırken, bunlara dikkat edilmesi lazım. Bozuk şekilli veya şişmiş kutuların verilmemesi lazım. Zaten süt kutularının üzerinde de bu bilgiler var. Şikayet olan illerdeki bütün sütlerden numunelerin incelenmesi, laboratuvar tahlilleri sürüyor. Hastalık yapıcı bir mikrop varsa 24-48 saatte belirleniyor. Dün tabi olaylar duyulduktan sonra laboratuvar çalışmaları başladı, bir kısmı akşam üstü gönderildi bu akşam yarın, bir iki gün içerisinde bunun sonucu alınır.''
Çocukların bir şikayeti olunca, kendilerini rahatsız hissedince haklı olarak ailelerinin de endişe ettiğini belirten Eker, öğrencilerin bulantı hissi varsa, karnı ağrıyorsa haklı olarak doktora gittiğini, şikayeti olan öğrencilerin neredeyse tamamanının ayakta tedavilerinin yapılarak evlerine gönderildiğini söyledi.
Tedavi sırasında çocuklardan kan ve gaita örneklerinin de alındığını anlatan Eker, Diyarbakır'da 35 öğrenciden alınan gaita örneklerinde normal bağırsak florası çıktığını bildirdi.

- ''Projeye zarar gelmemesi lazım'' -

Okul sütü projesinin Türkiye'de sağlıklı beslenme açısından çok önemli bir proje olduğunu vurgulayan Eker, ''projeye zarar gelmemesi lazım, projenin sekteye uğramasını gerektirecek bir bulgu yok'' dedi.
Dünkü olayda çocuklarının görüntülerini seyredince, ağlayan çocukları görünce kendisinin de çok üzüldüğünü belirten Eker, şöyle devam etti:
''Sütler, dün 75 vilayetinde dağıtıldı ama 75 vilayetin çoğunda hamdolsun bir sorun yok. Bu vilayetlerin bir kısmında oldu. Onlarla ilgili olarak da çocuklar ayakta tedavi gördüler, gıda zehirlenmesi diyebileceğimiz bir durumun olmadığı yönünde gelen bilgiler. Bir takım şikayetler var, mide bulantısı gibi, kusma, bağırsak ağrısı, gaz, şişkinlik bazı durumlarda ishal gibi. İnşallah tekrarlamaz ama her ihtimale karşı o bölgelerde sütler tekrar tekrar inceleniyor. Diğer illerimizde de zaten mutlaka numune alınıyor, o numuneler  düzenli bir şekilde kontrol ediliyor. Öğretmenlerimiz, okul idareleri bu sütleri dağıtırken pakette bir problem varsa bunu da mutlaka çocuklara vermemeleri gerekiyor''
Okul sütü uygulamasının devam ettiğini ifade eden Bakan Eker, bugün itibarıyla bir sorunun şuana kadar kendilerini intikal etmediğini bildirdi.
Sütün sağlıklı beslenmeye yardımcı olan sağlıklı ve gerekli bir içecek olduğuna işaret eden Eker, ''Tabi  çocuklar istemiyorsa, çok da baskı da yapmamak lazım bunları içmeleri hususunda'' dedi.
- ''Firma hatası tespit edilirse en ağır şekilde cezalandırılır'' -
Analizler sonucu firma hatası ya da bir ihmal tespit edilmesi durumunda ne yapılacağının sorulması üzerine, Eker, ''Kim hangi hakla, Türkiye'nin bu kadar önemli ve  büyük bir projesine zarar verecek bir uygulama içerisine girebilir, en ağır şekilde hukukun öngördüğü, çerçevesini çizdiği en ağır şekilde cezalandırılır'' dedi.
Türkiye'de 200 mililitre UHT süt üretimi yapabilecek tüm firmaların bu projenin içerisinde olduğunu anlatan Eker, hiç kimsenin bu projeye zarar verebilecek bir tutum, davranış içerisine girmesine kesinlikle izin verilemeyeceğini söyledi.
Denetimi tüm titizlikleri, bütün güçleriyle sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Eker,''Bundan sonra da çok daha dikkat edeceğiz ki, bu üzücü olaylar tekrarlanmasın'' diye konuştu.
Projenin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de Eker, şunları söyledi:
''Proje devam eder, gerekli bir proje şu anda durdurmayı gerektiren bir şey yok. Burada birinci hedefimiz şu, Türkiye'de çocuklarımız, ilkokuldaki çocuklarımızın sağlıklı beslenmelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Tabi diğer faydaları da var üreticiye, süt üretimine, süt tüketimine, sanayiye faydaları var ama esas bizim gayemiz süt tüketiminin artırılması''


OKUL SÜTÜ SKANDALI ÖĞRENCİLER ZEHİRLENDİ

Ülke genelinde 32 bin 574 okulda, 7 milyon 200 bin öğrenciye 200 mililitrelik kutular içinde süt dağıtıldı. Ancak 13 ilde dağıtılan sütlerden içen 1686 öğrenci hastanelik oldu. Bulantı, karın ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle en çok öğrencinin hastaneye başvurduğu il Sivas oldu. Vali Ali Kolat, dağıtımın durdurulduğunu sütlerin bozuk olduğunu söyledi.
Diyarbakır, Adana, Konya Edirne gibi illerde öğrenciler zehirlendi.

Yurt genelinde bugün başlatılan "okul sütü projesi" kampanyası zehirlenmeye yol açtı

 
Yurt genelinde bugün başlatılan "okul sütü projesi" kapsamında Diyarbakır'da bir okulda dağıtılan süt zehirlenmeye yol açtı.

Diyarbakır'da 50 öğrenci zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerin okulda dağıtılan sütlerden zehirlendiği iddia ediliyor.

Zehirlenme olayının yaşandığı Hürriyet İlköğretim Okulu'na çok sayıda ambulans sevk edildi. Öğrenciler, sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

Okul sütü projesi skandalla başladı Diyarbakır, Konya,Adana  Sivas'ta  sütten zehirlenen öğrenci sayısı 600'e ulaştı.Öğrencilere ücretsiz süt dağıtımı bugün skandallarla başladı. Birçoktan ilden toplu zehirlenme vakaları haberleri geliyor.

Sivas kent merkezinde bulunan 75. Yıl İlköğertim Okulu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projesi kapsamında 5. sınıf öğrencilerilerine kadar süt dağıtımı yapıldı. Proje kapsamında süt dağıtımının ilk gününde öğrenciler karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri ile hastanelere kaldırıldı.

Çocuklarının zehirlendiğini duyan aileler panik içinde okula giderek bilgi almaya çalıştı. Sütten zehirlendiği belirtilen yaklaşık 60 öğrencinin tedavilerine Sivas kent merkezindeki 3 hastanede devam ediliyor.Aynı zamanda Sivas'ın İmranlı ilçesinde de dağıtılan öğrencilerin sütten zehirlendiği ihbarının alındığı belirtildi.

ADANA VE KONYA'DA DA ZEHİRLENME YAŞANDI

Adana' nın Merkez Yüreğir ilçesi'ndeki 24 Kasım İlköğretim okulunda dağıtılan sütten için çok sayıda öğrenci zehirlendi. Fenalık geçiren öğrenciler ailelerin yardımıyla hastanelere kaldırılıyor..

Konya' da da 10 öğrencinin sütten zehirlendiği bildirildi..

EDİRNE'DE 30 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

TÜRKİYE genelinde tüm anaokulu ve ilköğretim okullarında başlatılan ’Okul Sütü’ programı kapsamında Edirne’de bugün öğrencilere süt dağıtımı yapıldı. Ancak kent merkezindeki Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğiyle düzenlediği ’Okul Sütü’ programı çerçevesinde Edirne’deki ilköğretim okulu öğrencilerine bu sabah süt dağıtımı yapıldı. Kutu içerisindeki 200 mililitrelik sütleri içen Yusuf Hoca İlköğretim Okulu öğrencilerinden bazılarında, kısa bir süre sonra karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmeye başlandı. Okul yönetimi 30 öğrencinin rahatsızlanması üzerine 112 Acil Sağlık’a haber verdi. Gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan ilköğretim öğrencileri ambulansla Edirne Selimiye Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Çocuklarının içtiği sütten zehirlendiğini duyan bazı veliler de koşarak okula gelerek öğretmenler bilgi aldı. Dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlandıklarını anlatan çocuklar, "Sabah süt verdiler, biz onları içtikten sonra midemiz bulandı, bazı arkadaşlarımız kustu" dedi.

Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, öğrencilerin zehirlenmesine neden olduğu belirtilen sütler incelemeye alındı. Öğrencilerin içtiği süt kutularının üzerinde son kullanma tarihinin Ağustos ayı olduğu öğrenildi.

KIRIKKALE'DE 18 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI

KIRIKKALE kent merkezindeki Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi’nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı. Dede Korkut İlköğretim Okulu idarecileri, bugün başlatılan ’okul sütü projesi’ kapsamında öğrencilere sütlerini dağıttı. Dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden 9’u rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Okula gelen sağlık ekipleri, içtikleri sütten zehirlendiklerini belirledikleri öğrencileri ambulansla Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne götürdü. Öğrenciler Çocuk Servisi’nde tedavi altına alındı.

Okul yöneticileri, 400 öğrencisi bulunan okuldaki tüm öğrencilere ilk derste bakanlıkça gönderilen sütleri dağıttıklarını ancak bazı öğrencilerin mide bulantısı belirtisiyle rahatsızlık göstermesi sonucu hastaneye kaldırdıklarını söyledi. Hastanede serum takılan öğrencilerin tahlilleri yapılırken, müşahade altında tutuldukları belirtildi. Bu arada Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’ndeki okullarda dağıtılan sütlerden zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrencinin Keskin Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi altına alındığı bildirildi.

SÜTTEN ZEHİRLENME YOK

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, okul sütünden zehirlenme iddialarına ilişkin, ön bulgular itibariyle sütlere ilişkin herhangi bir sağlık ve bozulma tehdidinin söz konusu olmadığını belirterek, “Toplam 7.2 milyon kutu süt dağıtıldı, etkilenen çocuk sayısına baktığımızda çok sınırlı sayıda. Aileler herhangi bir endişe duymasınlar, herhangi bir sıkıntı sözkonusu değil, mikrobiyel zehirlenme olayı söz konusu değil” dedi.

Prof. Dr. Erol, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde düzenlenen “3. Gıda Güvenliği Kongresi”nde basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevapladı.

Olayın sütten kaynaklı bir gıda zehirlenmesi olarak değerlendirildiğini hatırlatan Erol, bunun söz konusu olmadığını söyledi.

Bunun laktoz intoleransına dayalı bir problem olduğunu belirten Erol, “Ancak bütün bunlara rağmen emin olmak için problemin görüldüğü bütün illerden örneklerimizi aldık. Bununla ilgili gerekli tetkiklerimizin bir bölümü çıktı, bir bölümü devam ediyor. Ancak şu ana kadar hiçbir problem yok. Ne bozuk, ne tarihi geçmiş sütler. Ön bulgular itibariyle sütlere ilişkin herhangi bir sağlık tehdidi, bozulma tehdidi söz konusu değil, herhangi bir sağlık problemine ya da bozulmaya neden olan bir bakteri veya mikrobiyolojik tehlike bulgusu da yok” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
caner eser
caner eser - 12 yıl Önce

sivas ta onlarca değil yüzlerce öğrenci hastaneye gitti.Öğrencilerin birçoğuda piskolojik idi.Kente kulaktan kulağa ölüm haberleri dolaşıyor. Veliler tedirgin.Türk üm diyemeyen bir başbakan oy vermesine rağmen ikdidara güvenmeyen bir halk. Trajikomikllikler yaşanıyor durmak yok yola devam

gamze karataş
gamze karataş - 12 yıl Önce

bütün akrabalarım hastanede beeeee noluyo

ceyda sezer
ceyda sezer - 12 yıl Önce

allah size bela vermiş siz ne oluyorsınız vi bu sütleri içiyorvisiniz zehirleniyorvi

ebru avcuoğlu
ebru avcuoğlu - 12 yıl Önce

maşallah nazar değmesinnn bu devlete

emrah demircik
emrah demircik - 12 yıl Önce

SÜTLERİN TARHİNİ 2009 ETİKETİN ÜSTÜNE 2012 YAZMIŞLAR VE OKULARA DAĞITMIŞLAR OKULDAKİ SABAHCI ÖĞRENCİLER ZEHİRLEN

yaren demir
yaren demir - 12 yıl Önce

şimdiye kadar niye verilmedide şimdi okulun kapanmasına 1 ay kala süt veriyorlar bence bunun altında bi pislik var insanlıktan çıkmışlar artık biz onların sütüne muhtaç degiliz bunu sebep olanlar allahından bulsunlar...

Merve Cingöz
Merve Cingöz - 12 yıl Önce

Bize de bugün süt dağıtıldı fakat akşam haberlerde duyduğuma göre bir çok ilde okul sütü zehirlenmesi olmuş.Bu olay beni piskolojik olarak çok etkiledi.Gerçekten o sütten bir yudum aldığım halde karnım ağrımaya başladı direk çöpe atmayı gerek duydum.Çocuklara sesleniyorum lütfen bu sütleri zorunlu kalmadıkça içmeyiniz.!

elifhan
elifhan - 12 yıl Önce

haberi ilk duyduğumda inanamadım fakat malesef doğruymuş bu kadar da olmaz olamaz diyorum çocuklarımızın sağlığıyla oynuyorlar.demek devletin ücretsiz süt dağıtımının altında başka gerçekler var

SIRADAKİ HABER