BAKANLIKTAN "TABLET ÇÖKTÜ" HABERLERİNE TEPKİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "Tablet Çöktü" ve "Fatih Projesi Böyle Sınıfta Kaldı" başlıklı haberlerde yer alan bütçe rakamlarının afaki olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını bildirdi

BAKANLIKTAN "TABLET ÇÖKTÜ" HABERLERİNE TEPKİ

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede, "Tablet Çöktü" manşetiyle ve aynı gazetenin internet sitesinde "Fatih Projesi Böyle Sınıfta Kaldı" başlığıyla haberler yayınlandığı anımsatıldı.

FATİH Projesi, 22 Kasım 2010 tarihinde Bakanlığımız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında protokol imzalanarak başlatılmıştır. Bu kapsamda; 2011 yılında projenin uygulanmasına dair planlama yapılmış ve 2012 yılında ise pilot uygulamalar başlatılmıştır.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ihale süreci yürütülmüş, etkileşimli tahta alımlarında 114 bin 921 adet sınıfının tamamına etkileşimli tahta yerleştirilmiştir. 2015 yılı sonuna kadar 318 bin 644 adet etkileşimli tahtanın dağıtım ve kurulumları tamamlanacaktır. Böylece toplam 433 bin 565 dersliğe etkileşimli tahta kurulmuş olacaktır.

Çok fonksiyonlu yazıcı alımlarında 20 bin 269 okulumuza çok fonksiyonlu yazıcı dağıtımı tamamlanmıştır. 2015 yılı sonuna kadar 25 bin 384 adet çok fonksiyonlu yazıcının okullarımıza dağıtım ve kurulumları tamamlanacaktır. Böylece toplam 45 bin 653 okulumuza çok fonksiyonlu yazıcı kurulmuş olacaktır.

İnternet altyapısı ve erişim başlığı altında meslek liseleri hariç 81 ilimizde bulunan 3 bin 516 lisede geniş bant hızlı internet altyapısı kurulumları tamamlanmıştır. 4 bin 462 okulumuzun geniş bant hızlı internet altyapısı çalışmaları devam etmektedir. 9 bin 52 okulumuzun geniş bant hızlı internet altyapısı ihale süreci tamamlanmış olup çalışmalara başlanacaktır. 2015 yılında 10 bin okulumuzun fiber internet altyapısı için ihaleye çıkılması planlanmaktadır. Böylece toplam 27 bin 30 okulumuzun fiber internet altyapısı tamamlanmış olacaktır.

Halihazırda 4 bin okulumuza uydu internet ve 35 bin 684 okulumuza ADSL bağlantısı ile erişim imkanı sağlanmaktadır. Tüm okullarımıza fiber internet erişimi için çalışmalar tamamlanmış olup bu hizmet 2015 yılı ilk çeyreğinde verilmeye başlanacaktır.

Geniş bant hızlı internet altyapısı ve etkileşimli tahta kurulumları tamamlanmış okullarımızdaki tüm öğretmenlere ve 9. sınıf öğrencilerine 737 bin 800 adet tablet bilgisayar dağıtılmıştır. 2015 yılı içerisinde yaklaşık 700 bin tabletin dağıtımı planlanmış ve ihale süreci başlatılmıştır.

Şubat 2016'da 10 milyon 600 bin tablet bilgisayarın dağıtımına başlanması planlanmaktadır. Eğitimde FATİH Projesi kapsamında tablet bilgisayar dağıtımları 5. ve 9. Sınıf öğrencilerinden başlayacak şekilde planlanmıştır. Bu süreçte tablet bilgisayar dağıtımı için ön koşul okullardaki etkileşimli tahta kurulumlarının ve internet altyapısının tamamlanmasıdır. Şimdiye kadar bu koşulları sağlayan okullarda tablet bilgisayar dağıtımı yapılmıştır.

Proje kapsamında; yüz binlerce eğitsel içeriğe sahip olan ve ücretsiz olarak eğitim camiasının hizmetine sunulan özel portaller hariç olmak üzere 150 binden fazla eğitsel içerik üretilerek Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'nda yayınlanmış, öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına ve hizmetine sunulmuştur.

Ayrıca haberde yer alan bütçe rakamları kamuoyunu yanıltmaya yönelik afaki rakamlardır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Görülmektedir ki proje, bilhassa son dönemlerde artan bir hız ve ivme kazanmıştır. Hem ülkemizde eğitimle teknolojinin bütünleşmesini hem de yerli bilişim teknolojilerinin dünyayla rekabet edebilecek bir seviyeye gelmesini sağlayacak, dünya çapında eşi benzeri bulunmayan ve yüzlerce alt projeden oluşan büyük bir projeyi hayata geçirmek için Bakanlık olarak ciddi bir kaynak ve çaba sarf etmekteyiz, etmeye de devam edeceğiz.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER