Bu üniversitede temizlikçi yetiştiriyorlar

Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) 2007 yılında açılan ''Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü''nde her yıl 50 profesyonel temizlik personeli yetiştiriliyor.

Bu üniversitede temizlikçi yetiştiriyorlar

KOÜ Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yükekokulu Çevre Temizliği ve Denetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüce, ilk öğrencilerini 2007-2008 eğitim-öğretim yılında alan Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü'nden her yıl 50 öğrencinin mezun olduğunu söyledi.



Programın kurulma amacının öncelikle ''profesyonel temizlik'' olduğunu ifade eden Yüce, büyükşehirlerde rezidanslar, büyük alışveriş merkezleri ve fabrikaların artmasıyla profesyonel temizlik anlamında büyük talep oluştuğunu bildirdi.



''Temizlik sektörü çok hızlı büyüdüğü ve sektörde eğitimli kişiler tercih edildiği için talep çok fazla'' diyen Yüce, şöyle konuştu:



''Mezunlarımız işsiz kalıyorsa işi beğenmemelerinden kaynaklanıyor. Belediyelerin temizlik hizmetleri biriminde, özel şirketlerde, atık bertaraf şirketlerinde, çevre ile ilgili fabrikalarda iş bulma imkanına sahip olan öğrencilerimiz, rezidans temizliği, endüstriyel temizlik, fabrika temizliği, atıklar ve atıkların depolanması, çevre temizliği, atıkların toplanması ve çevre düzeni gibi alanlarında hizmet verebiliyor.''



Arzu Yüce, aldıkları 2 yıllık eğitimin ardından ''Çevre Temizlik Teknikeri'' olarak mezun olan öğrencilerin, işin hem çevre hem de temizlik kısmını öğrenerek, çevre ve endüstriyel temizlik alanlarında iş bulabildiğini vurguladı.



Bölümlerinin ''Türkiye'de ilk ve tek program'' olduğunu ifade eden Yüce, öğrencilere, KOÜ Tıp Fakültesi ile Uygulama Oteli'nde kimya, temizlik kimyasalları ve temizlik kimyasalı kullanımı ile zararları hakkında bilgi verdiklerini kaydetti.



Yüce, öğrencilere hangi lekeye ne tür deterjanın, hangi oranda kullanılacağının ve bu kimyasalların ''tehlikeli-tehlikesiz'' diye sınıflandırılmasının detaylı olarak öğretildiğini vurguladı.



Zaman içinde uzmanlık isteyen farklı branşlarda da temizlik hizmeti verilebileceğine dikkati çeken Yüce, şöyle devam etti:



''Avrupa ve Amerika'da sektör spesifik noktalara gelmiş durumda. Özellikle Amerika'da ölüm sonrası olay yeri temizliği başlı başına bir sektör haline gelmiş durumda. Türkiye'de endüstriyel temizlik işini henüz bitirememişken, bu derece detaya inmedik. Ama zaman içinde bu programlar ve talep arttıkça, bu tür özel temizlik hizmetleri de artacaktır. Bunlar önemli, yapılması gereken işler, ancak şu anda çevre ve atıklarla ilgili temizlik yönümüz daha ağır basıyor. Ölüm sonrası vücut sıvıları, kan lekeleri, çürümüş ceset parçaları, hastalıkların yayılmasına davetiye çıkarır. Bu tür kirlilikle, profesyonel ekiplerin mücadele etmesi gerekir. Temizlik personeli, kan lekesine ne tür kimyasallarla müdahale etmesi gerektiğini bilmeli. Bu işler vasıfsız temizlik personeliyle yapılmamalı.''



''SUYUN GÖZYAŞLARI''

Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüce, 2008 yılında öğrenci kulüpleri birliğince suyu kullanma ve koruma politikalarını desteklemek amacıyla bilinçlendirme çalışmaları yapmak üzere ''Suyun Gözyaşları'' adlı sosyal sorumluluk projesinin başlatıldığını söyledi.



Çölleşme haritalarının dikkate alınacak derecede tehlike sinyalleri verdiğine, kişi başına bin metreküpten az su düşen ülkelerin kuraklıkla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Yüce, Türkiye'de kişi başına düşen suyun 500-600 metreküp civarında olduğunu vurguladı.



Türkiye'nin su fakiri bir ülke olduğunu ifade eden Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü:



''Su kaynaklarının korunumu ve tasarruflu kullanımı bizi çözüme götürecektir. Su yönetim politikaları belirlenip işlevsel hale getirilmesi çok kapsamlı ve devlet eliyle yapılması gereken bir çalışmadır. Tasarruf ise bilinçlenme ile doğru orantılı bir değişimdir. Toplumun herkesiminde uzun vadeli kalıcı etkilerin yaratılabilmesi gerekmektedir. Bu amaçla özellikle ilköğretim çağındaki çocuklara su bilincinin kazandırılması büyük önem taşıyor.''

  

KÖRFEZ'E YÖNELİK PROJE  

Projeyle pilot okullarda mümkün olduğunca çok ilköğretim öğrencisinin bilinçlendirilmesinin hedeflendiğini bildiren Yüce, ''Projede ülkemiz ve dünya için stratejik önemi olan suyun anlatılması, üniversite ve lise öğrencilerinin, ilköğretim öğrencilerine örnek olmaları, Türkiye'de ilk defa bir üniversite öğrencilerinin eğitimde destek çalışan olarak adlandırılması önemli kazanımdır'' diye konuştu.



Arzu Yüce, ''Ağır kirleticilerin İzmit Körfezi ekosistemine etkisinin uydu teknolojileri desteğiyle izlenmesi'' konulu araştırma projesi yürüttüklerini de sözlerine ekledi.





Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
zeynep
zeynep - 13 yıl Önce

allah aşkına ne temizlikçisi ya doğru haber yapın ! ben bu bölümde okuyorum ve kimse temizlikçi falan olmuyor.. tekniker olarak işe başlıyoruz ve zamanla kendimizi geliştirip işimizde yükseliyoruz. hatta yurt dısına eğitime gönderiliyoruz.hangi iki yıllık bölüm yapar bunu. dikkat çekmek için yalan yanlış haberler yapmayın !

ilyas türkmen
ilyas türkmen - 12 yıl Önce

tercihlerimde bu bölüm bana geldi gidip gitmemekte çok kararsızım bana biraz yardımcı olurmusunuz

SIRADAKİ HABER