ÇALIŞAN ANNEYE YARIM GÜN İŞ, TAM GÜN MAAŞ

Çalışan anneye yarım iş tam maaş Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı eylem paketinde kadınlara yönelik çok önemli müjdeler yer aldı. İş kurmak isteyen kadına 100 bin lira verilecek. Çalışan anneler yarım gün mesai ile tam maaş alacak. Çocuğu okula giden erken çıkacak. Doğum izni artacak, emeklilikten sayılacak

ÇALIŞAN ANNEYE YARIM GÜN İŞ, TAM GÜN MAAŞ
 Çalışan anneye yarım iş tam maaş Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı eylem paketinde kadınlara yönelik çok önemli müjdeler yer aldı. İş kurmak isteyen kadına 100 bin lira verilecek. Çalışan anneler yarım gün mesai ile tam maaş alacak. Çocuğu okula giden erken çıkacak. Doğum izni artacak, emeklilikten sayılacak   Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı eylem paketinin yankıları devam ediyor. Eylem paketindeki önemli konulardan birisini de kadınlara verilen haklar oluşturdu. Kadınların iş hayatında daha çok yer almalarını sağlayacak ve özellikle annelerin rahat çalışmasının yolunu açacak tedbirler milyonları sevindirdi.
 
 3 AYDA YAPILACAK 
 
Birçoğu 90 gün içinde yapılacak olan yenilikler içinde yarı zamanlı çalışma da bulunuyor. Buna göre tüm çalışan kadınlara, ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak. Ayrıca annelerin çalışma saatleri okul okul saatleriyle uyumlu hale getirilecek. Memur annelere sabah işe 1 saat erken gelerek veya öğle tatillerini kullanmayarak 1 saat erken çıkma seçeneği sunulması düşünülüyor. Böylelikle anne, çocuğun okul çıkış saatinde bu seçeneklerden birini kullanarak işten erken çıkabilecek ve çocuğunu evde karşılayabilecek. Çalışan annelerin en büyük derdi olan 'çocuk bakımı' sorunu bu sayede çözüme kavuşacak. Kar tatili olduğu günlerde de anneler izin yapabilecek. 
 
100 BİN LİRALI K KREDİ 
 
Kadın istihdamına yönelik getirilen istihdam teşvikleri sürecek. Kadın girişimcilere 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla % 85 kefalet imkanı sağlanmaya devam edilecek. Kadınların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak çalışma modelleri oluşturulacak. Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınlara sosyal güvence sağlanacak. Çalışanların ve işverenlerin kadın-erkek fırsat eşitliği bilincini güçlendirmeye yönelik farkındalık oluşturucu programlar artırılacak. Kadın girişimciliğini daha fazla teşvik etmek için, piyasa eğilimleri, mevzuat, ihracat ve benzeri konularda danışmanlık hizmeti verecek kurumsal mekanizmalar oluşturulacak. Kadın Girişimciliği Programı hazırlanarak uygulamaya konulacak ve kadınların iş hayatına atılmaları kolaylaştırılacak.
 SİGORTA KOLAYLAŞACAK
 Kadınların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak çalışma modelleri oluşturulacak. Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak. Çalışanların ve işverenlerin kadın-erkek fırsat eşitliği bilincini güçlendirmeye yönelik farkındalık oluşturucu programlar artırılacak. Kadın girişimciliğini daha fazla teşvik etmek için, piyasa eğilimleri, mevzuat, ihracat ve benzeri konularda danışmanlık hizmeti verecek kurumsal mekanizmalar oluşturulacak. Kadın Girişimciliği Programı hazırlanarak uygulamaya konulacak ve kadınların iş hayatına atılmaları kolaylaştırılacak. Doğum yapan her kadına verilen altın uygulaması devam edecek. Böylece ilk çocuk için 300 ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuktan sonra 600 lira ödemesi sürecek. 
 
KREŞ GELİYOR 
 
Kreşleri teşvik edecek düzenlemeler hayata geçirilecek. Belediyelere kreş açma zorunluluğu getirilecek. Meslek kurslarına katılan kadınlar için çocuk oyun odaları uygulaması başlatılacak. 
 
DOĞUM İZNİ İLE EMEKLİLİK
 
 Annelere getirilecek en büyük haklardan birisi de doğum izni ile ilgili olacak. Şu anda doğum öncesi 8, sonrası 8 hafta olan doğum izninin artırılması planlanıyor. Ücretsiz kullanılan doğum izni süreleri de özellikle SSK'lılarda artırılacak. Memurların sahip olduğu doğuma bağlı izin ve hakların İş Kanunu'na tabi çalışanlarla uyumlulaştırılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi sağlanacak. Böylece annelere erken emeklilik imkanı gelmiş olacak. 
Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER