ÇOCUKLAR İKİ YIL OKUMA YAZMA ÖĞRENEMEYECEK

Çocuk gelişim uzmanlarının önerileriyle hazırlanan yeni müfredatta okuma yazma becerileri bir sonraki yıla ertelenecek. İlk yıl çocukların anlama ve çizme becerileri geliştirilecek.

ÇOCUKLAR İKİ YIL OKUMA YAZMA ÖĞRENEMEYECEK

İlk yıl okuma yazma öğrenmeyecek

 
Bu yıl başlayacak 12 yıllık zorunlu eğitimle, 66 ayını (5,5 yaş) dolduran çocuklar okula alınacak.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) küçük yaşta okula başlayacaklar için müfredat değişikliğine gidiyor. Çocuk gelişim uzmanlarının önerileriyle hazırlanan yeni müfredatta okuma yazma becerileri bir sonraki yıla ertelenecek. İlk yıl çocukların anlama ve çizme becerileri geliştirilecek.  

Yeni müfredatta eğitimde eğlenerek veoynayarak öğrenme dönemi başlatılacak. Mevcut müfredat yumuşatılacak ve oyun odaklı bir yapıya kavuşacak. İlk yıl çocukları okuma-yazmaya hazırlayacak el ve harfleri tanıma becerileri geliştirilecek. Buna göre 66 aylıkilkokul birinci sınıf öğrencilerinin ilk eğitimdöneminde oyun oynama ve sosyal becerilerinin gelişmelerine ağırlık verilecek. Bu sayede öğrencilerin okuma ve yazma öğrenmedeki yaşadıkları stres sona erdirilecek. Öğrencileri birinci sınıfta çok fazla zorlamak istemeyen yetkililer, öğrencilerin sindire sindire okuma yazma öğreneceklerini ifade etti.
 
Bakanlık, hazırladığı müfredatta 60-72 aylık çocukların gelişim özelliklerini de dikkate aldı. Bu dönemde okuma-yazmanın erken olduğu, bu yaş grubunun el yazısına hazırlanabilmesi için elini kaldırmadan çizgiler çizmesinin ve okuma yerine de dinlediğini anlayıp yeniden anlatmasının istenebileceği belirtildi. Mevcut müfredatta,çocuklar ikinci dönemin ikinci yarısından itibaren okuma-yazmaya başlarken yeni müfredatta çocuklara bu yönde bir zorlama yapılmayacak. Ayrıca veliler de çocuklarına okuma-yazmayı öğrenemedikleri için baskı kurmamalarıkonusunda uyarılacak. Yaş gruplarına göre birinci sınıfın sonunda henüz okuma-yazmayı öğrenememiş olmalarının normal olduğu velilere anlatılacak.
 
Devamsızlığa yeni düzenleme
 
Öte yandan MEB, öğrencilerin okula devamı konusunda yeni düzenlemelere gidiyor. Bakanlık, devamsızlıklarısıkı takibe alacak. Mazeretsiz devamsızlığı mevzuattan tamamen çıkaran bakanlık, öğrencinin bu şekilde bir gün bile devamsızlık yapmasına müsaade etmeyecek. Öğrencinin devamsızlık yapabilmesi için velinin yazılı izni istenecek. Ancak bu durumda öğrenciye mazeretsiz izin hakkı tanınacak.
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER