DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI!

Ek ödeme rakamları açıklanmadan önce” Umarım Dağ Fare Doğurmaz” diye yazmıştım.

DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI!
Ama dağ fare bile doğurmadı. Geçen hafta içerisinde Maliye Bakanlığına gönderilen ek ödeme rakamları kırpılarak onaylandı. Beklenilen rakamların daha altında ek ödeme rakamları açıklandı. Şube müdürlerinin mali hak kayıplarının karşılanması ancak %200 oranın verilmesi ile sağlanabilirdi. Ama bu gerçekleşmedi. En son ilçe milli eğitim müdürlerine %160 teklif edildiğini duyduk. O haber de fos çıktı. Maliye Bakanlığına teklifler götürülünce orada rakamlar nedense küçülüyor.

Verilen mali hakların sosyal boyutu bir kere daha düşünülmedi. Kurum hiyerarşisi, ast üst ilişkisi, yetki ve sorumluluk gibi kavramlar kimsenin aklına gelmiyor. Elde hesap makinesi bütçeye ne götürür ne getirir,  o hesaplanıyor. Bugün bir okul müdürü ek ders ücreti ile birlikte 3.000TL nin üzerinde maaş alırken, aynı şartlarda görev yapan şube müdürünün maaşı ise 2.750TL civarında kalmıştır. Bunun adı adaletsizliktir. Bu adaletsizliğin giderileceğini umuyorduk. Bu sefer de olmadı.

Doğrusu en çok il eğitim denetmenlerinin ek ödeme gösterge rakamına şaşırdım. Şube müdürleri için ise beklediğim,  %150 rakamı idi.Ama burada da %130 a kadar indiler!  Bir haftadır %150 internet sitelerinde telaffuz ediliyordu. Şefler için ise %130 dan,  %110 düşeceğini görüştüğümüz arkadaşlar söylediler.  Şeflere +5 puan verdiler.  Şeflerin maaşlarında 240 TL ye yakın artış sağlandı. Şeflik sınavının değeri  yalnızca +5 puan!  30TL yani! Denetmenler için ise artış 150-190TL arasında gerçekleşti. Onlarda okul yöneticilerinden daha az maaş almaya devam edecekler.

Asıl adaletsizliğe maruz kalan şube müdürü kadrolarına ise ek ödeme gösterge rakamlarının bu şekilde uygulanacak olması yalnızca 110-130TL arasında bir artış getirecektir. Bu artışta büyük şehirlerde ve merkez teşkilatında görev yapan şube müdürleri için. Diğerlerine ise artış falan yok! Hatta taşrada görev yapan şube müdürlerinin maaşı artmayacaktır. Geriye bile gidecektir. Şube müdürleri arasında ayrım yapılacaktır. Büyükşehir, merkez ve taşra diye! Bu nasıl mantıktır anlamakta güçlük çekiyorum. Hani eşit işe eşit ücret vardı! Herkes ilçe müdürü deyip ilçelerde müdürlerin maaşlarını eşitlemeye çalışırken,  şube müdrleri arasında ayrım yapmak çelişki değil mi?

Mali hakların kurum hiyerarşisine ters bir oranda gelişiyor olması bozulan çalışma barışını onarılamayacak hale getirmiştir. Oysa Anayasa’nın 55. Maddesinde  “Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.” hükmü bulunmaktadır. Bu oranları belirleyenler, Anayasa’nın bu hükmünü okuyorlar mı?

Görevde yükselirken mali hakların azalmasının izahını kim yapabilir. Okul müdürü olarak görev yaparken eğitim denetmenliği sınavına girip atandığınızda mali haklarınız azalıyor. Hem sınavı kazanıyorsunuz, emsallerinizden farklı olarak başarılı olup atanıyorsunuz, üst göreve yükseldiniz diye size ceza veriliyor. Aynı şekilde şube müdürlüğüne, ilçe milli eğitim müdürlüğüne atandığınızda ise yine  aynı muameleye tabi tutuluyorsunuz. Bir okuldan sorumlu iken daha çok mali haklara sahipsiniz! Şefler açısından da tatmin edici bir rakam değil. Şef olmanın cazipliği nerde…%5 yeterli mi? Yetki ve görevler artıyor ama şefin maaşı +5 puan artacak!

Bu oranlar açıklandığında aklıma şu fıkra geldi;

Denetmen, şef  ve şube müdürü  bir gün otururken melek  gelmiş yanlarına. İlk önce Denetmen sormuş; “Ey büyük melek! söyle bana; Bizim mali haklar ne zaman düzelecek. Hak ettiğimiz mali haklara ne zaman kavuşacağız? ” Melek; “Elli sene sonra” demiş. Denetmen başlamış ağlamaya; “Ben göremeyeceğim, ben göremeyeceğim!” Sıra Şef’e  gelmiş. Şef;  “Peki bizim mali haklar ne zaman düzelecek. Hak ettiğimiz mali haklara ne zaman kavuşacağız? Melek; “Yüz sene sonra” demiş. Şef de, başlamış ağlamaya “Ben göremeyeceğim, ben göremeyeceğim!”  Sıra Şube Müdürüne gelmiş. Şube Müdürü sormuş; “Söyle! Bana, ey büyük Melek ! Mali ve özlük haklarımız ne zaman astlarımız kadar olacak diye sormuş ” Melek  düşünmüş, düşünmüş… Başlamış dövünerek ağlamaya; “Ben göremeyeceğim, ben göremeyeceğim!!!” Kıssadan hissenin aslı bu değil. Sadece bizim duruma yorumladım. İnternet sitelerinde ek ödeme rakamlarını görünce aklıma bu fıkra geldi.

Anladığımız kadarı ile kamuoyuna akseden ek ödeme gösterge  rakamları  maliye bakanlığının görüşü… Sayın Milli Eğitim Bakanımız  tarafından bu rakamlar değiştirilebilir. Çünkü yasa da Milli Eğitim Bakanın sürece dahil olabileceği hükmü bulunmaktadır. Umarım değişir!

 

Davut ÇALIŞKAN

Eğitim Yöneticisi




Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Duramadım Yaziyorum.
Duramadım Yaziyorum. - 12 yıl Önce

Sayın davut bey; okul müdürü değilim, olmak da istemiyorum. ancak okul müdürlüğünün basit oldugunu da düşünmüyorum. Hele bu yatılı okul ise,

SIRADAKİ HABER