DAHA UZUN YAŞAMANIN 15 SIRRI

Daha uzun yaşamak sizin elinizde! Aşağıda sıraladığımız 15 maddeyi kendi hayatınıza dahil ederek, hem sağlıklı bir yaşantı hem de daha uzun bir yaşam süresi elde edebilirsiniz.

DAHA UZUN YAŞAMANIN 15 SIRRI

İyi Bir İnsan Olun
80 yıllık bir çalışma, uzun bir yaşam sürmenin en iyi göstergelerinden biri olarak insanın iyi bir kişiliğe sahip olmasını işaret ediyor. Araştırmacılar, dikkat ve sebat gibi nitelikler üzerinden araştırmayı sürdürdüler. Araştırma sonucunda ise vicdanlı olan insanların kendi sağlıklarını korudukları, daha güçlü ilişkiler kurdukları ve daha iyi kariyer seçimleri yaptıkları bulundu. Kötülerin hayatı biraz zor gibi.

Evlenin
Çeşitli çalışmalar evli insanların evli olmayan insanlardan daha uzun yaşama eğiliminde olduğunu göstermektedir. Birçok araştırmacı, bu durumu evlilikteki sosyal ve ekonomik desteğe bağlıyor. Birçok kişi evliliğin büyük faydalar sunduğunu düşünme eğilimindeyken, boşanmış veya dul olan insanların hiç evlenmemiş olanlara göre daha kısa yaşama oranlarına sahip olduğu görülmüştür.

Kilo Verin
Eğer kilolu iseniz, diyabet, kalp hastalığı ve diğer yaşam koşullarına karşı kendinizi korumak için kilo vermelisiniz. Sadece karın yağlarına odaklanmanın ise daha zararlı olduğu görünüyor. İspanyollar ve Afrikalı-Amerikanlar beş yıllık bir çalışma sonucunda daha fazla lifli gıdalarla beslenmenin ve düzenli egzersizin karın yağlarını azaltmakta etkili olduğunu söylüyor.

Hareket Edin
Artık kesinleşmiş bir bilgi olarak, egzersiz yapan insanlar yapmayanlara göre daha uzun yaşıyor. Çalışma, düzenli fiziksel aktivite yapmanın kalp hastalığı, felç, diyabet, depresyon ve bazı kanser türleri riskini azalttığını net bir şekilde göstermektedir. Hatta egzersiz yapmak, yaşlılıkta keskin bir zekâya sahip olmayı da sağlamaktadır. Günde on dakika sıkı bir egzersiz iyi olabilir, haftalık olarak yaklaşık iki buçuk saat egzersiz yapmak ise gayet faydalı olacaktır.

Arkadaşlar Edinin
Bilim, yeni arkadaşlıklar kurmanız için minnettar kalacağınız önemli bir neden sunuyor; onlar sizin daha uzun yaşamanıza yardımcı oluyor! Avustralyalı araştırmacılar, 10 yıllık bir süreç içerisinde yaşlı ve çevresindekilerle ilişkileri iyi olan kelebeklerin az arkadaşı olan insanlara göre ölme olasılığının daha düşük olduğunu buldu. Diğer 148 çalışma sonucu analizleri de oldukça verimli sosyal bağlantılar ile uzun ömür arasındaki bağlantıyı destekler nitelikte.

Arkadaşlarınızı Akıllıca Seçin
Üzüm üzüme baka baka kararır diyor bilim insanları. Arkadaşlarınızın alışkanlıkları zamanla size de geçer, bu nedenle sağlıklı alışkanlıkları olan insanlarla arkadaşlık kurmaya özen gösterin.

Akdeniz Diyeti Uygulayın
Akdeniz diyeti meyve, sebze, kepekli tahıllar, zeytinyağı ve balık ile doludur. Yarım milyondan fazla kişiyi kapsayan 50 farklı çalışma analizi bu diyetin oldukça etkileyici yararlarını göstermektedir. Araştırmalar, Akdeniz diyetinin obeziteye bağlı metabolik sendrom, yüksek kan şekeri, kan basıncının artması kalp hastalığı, diyabet ve diğer faktörleri önemli ölçüde düşürdüğünü göstermektedir.

Önünüze Gelen Her Şeyi Yemeyin: Okinawa’lı Gibi Beslenin
Okinawa insanları, dünya üzerinde Japonya’da en uzun yaşam beklentisi içerisindeydiler. Araştırmacılar, bölgenin geleneksel beslenme tarzının yeşil ve sarı sebzeler bakımından yüksek, kalori açısından düşük olduğunu buldu. Bazı Okinawa’lılar tabaklarındaki yemeğin sadece %80’ini bitirmeyi alışkanlık haline getirdiler. Genç nesillerin bu geleneklerden sapmalarından sonra ise daha uzun yaşama beklentisi zamanla düştü.

Kampanyalardan Yararlanın: Sigarayı Bırakarak 10 Yıl Fazla Yaşayın
Sigarayı bırakmanın ömrünüzü uzatacağı gerçeği artık bir sır değil, fakat bırakılması durumunda ömrünüze ortalama ne kadar zaman katacağı sizi şaşırtabilir. 50 yıllık İngiliz kaynaklı bir araştırmaya göre, 30 yaşındayken sigarayı bırakmak ömrünüze fazladan 10 yıl katabilir. 40 yaşındayken 9 yıl, 50 yaşındayken 6 yıl ya da 60 yaşlarındayken bırakmanın karşılığında ise ömrünüze fazladan 3 yıl katabilirsiniz.

Aşırıya Kaçmadan İçin
Kalp hastalığı, az içki içen insanlara göre hiç içki içmeyen insanlarda daha az yaygındır. Fakat çok fazla alkol kan basıncını artırır, fazla kiloya sebep olur ve diğer bir dizi sağlık sorunlarına yol açar. Amerikan Kalp Derneği, alkolün dengelenmesini ve aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Eğer zaten alkol kullanmıyorsanız, hiç başlamayın. Kalp sağlığını korumanın başka birçok yolu var.

Güvenliği Elden Bırakmayın
ABD’de kazalar beşinci en sık ölüm nedenidir. Güvenliği elden bırakmamak için gerekli önlemleri almak, kıyafetleri giymek, kaskınızı takmak basit ve etkili yöntemlerdir. Örneğin iki arabanın çarpışması durumunda, emniyet kemerleri %50 oranında ölüm veya ciddi yaralanma riskini azaltmaktadır. Bisiklet kazaları, hiç tahmin edilmese de ölüm ve kafa travmalarına neden olabilir, bu sebeple bisiklet sürerken her zaman bir kask takılması gerekir.

Öğlen Uyuyun
Öğlen uykusu dünyanın birçok yerinde standart bir uygulama haline gelmiş durumda ve bunu uygulayanlar için iyi haber var! Öğle uykusunun daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceğine dair bilimsel kanıtlar mevcut. 24.000 katılımcı ile yapılan yeni bir çalışma, düzenli olarak şekerleme yapanların kalp hastalıklarından ölme oranının %37 daha düşük olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, tatlı uykuların stres hormonlarını düşük tutarak kalp sağlığına yardımcı olabileceğini düşünüyor. Bu uygulama ülkemizde henüz sadece patronlar tarafından tadılıyor. Kim bilir belki, önümüzdeki günlerde şirket çalışanları için öğle uykusunu alabilecekleri bir düzenleme hayata geçer.

Uyku Önceliği Oluşturun
Yeterince kaliteli uyku uyuyarak obezite, diyabet, kalp hastalığı ve duygudurum bozuklukları riskini azaltabilirsiniz. Yeterli uyku da hastalıklardan daha hızlı kurtulmada yardımcı olacaktır. Geceleri en az 5 saat uyumak erken ölüm riskini artırır, bu yüzden uykuyu tüm önceliklerin önünde görmelisiniz.

Telomer Hakkında Araştırmaya Şimdiden Başlayın
Yaşlandığımızda, telomer olarak adlandırılan kromozomlarımızın uçları kısalır. Bu durum insanların hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmesine yol açar. Bu konuda yapılacak bir şey olmadığını düşünebilirsiniz, ancak yeni araştırmalar aksini göstermektedir. Bir pilot çalışmada, yaşam tarzı değişikliklerinin telomer uzunluğunu arttıran bir enzime rastlandı. Yapılan diğer çalışmada ise, diyet ve egzersiz yaparak var olan telomer boyutunuzu koruyabileceğiniz bulundu. Yani, sağlıklı alışkanlıklar hücresel seviyedeki yaşlanmaları yavaşlatmada önemli rol oynayabilir.

Amaçlarınızı Kalıcı Hale Getirin
Yeni hobi ve aktiviteler bulmak, uzun bir yaşam için kendinize katkıda bulunmak anlamına gelebilir. Japon araştırmacılar tarafından, güçlü bir amaç duygusu olan erkeklerin, amaç duygusu düşük olanlara kıyasla 13 yıllık bir süreç içerisinde kalp hastalığı, inme ya da diğer nedenlerden ölme olasılığının daha düşük olduğu bulundu. Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan bir başka çalışmada ise, amaç duygusunun Alzheimer hastalığı riskinin azalması ile bağlantılı olduğu bulunmuştur.

doktorsensin.com

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER