DEVLET PROTOKOLÜ DEĞİŞİYOR İŞTE YENİ DÜZEN

Devlet Protokolü yenileniyor işte yeni düzen.

DEVLET PROTOKOLÜ DEĞİŞİYOR İŞTE YENİ DÜZEN

12 Eylül askerî darbesinden sonra oluşturulan devlet protokolü sıralamasını değiştirme çalışmaları birçok kurum tarafından ortak şekilde yürütülüyor ancak yeni protokol listesinde ilk üç sıra yerini koruyor. Eski protokol listesinde 5. sıradaki ana muhalefet partisi lideri yeni listede 4. sırada yer alırken, 9. sıradaki Bakanlar Kurulu üyeleri ise, yeni listede ilk 10’a girmedi.

Model 1930’lar

Değişiklikte en dikkat çeken ise, 51. sırada olan Diyanet İşleri Başkanı’nın yeni listede 10. sırada yer alması. Diyanet düzenlemesi model olarak 1930’lı yıllardan alındı. Değişiklikle, Diyanet İşleri Başkanı, kuvvet komutanları, Bakanlar Kurulu üyeleri ve orgenerallerle oramirallerin önünde yer almış olacak. Listede dikkat çeken bir başka husus ise, 10. sırada yer alan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının yeni listede 15. sıraya gerilemesi. Listede 11. sırada yer alan orgeneral ve oramiraller, artık 23. sırada yer alırlarken, 68. sıradaki tuğgeneral ve tuğamiraller, listede yer almadı.
Genelkurmay’ın protokol listesinde konumunu koruyor olması ile ilgili Taraf’a konuşan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Eleştiriler normal olabilir ama şu anki sistem bu” diyerek mevcut anayasayı işaret etti. Elitaş, konunun yeni anayasa sürecinde gündeme gelmesi halinde değerlendirileceğini belirtirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Genelkurmay’ın, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasının tartışıldığı bir dönemde, ana muhalefet partisinin Genelkurmay’ın arkasında yer alıyor olması sivil bir protokol açısından izah edilemez” dedi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise, “Protokol listesi artık Türkiye’ye yakışmıyor. Askerî vesayetin siyasetten uzaklaşması gerekiyor. Protokol açısından da böyle olmalı” diye konuştu.

Yeni top 10
Çalışmaları devam eden yeni protokol listesi uygulamaya girerse sıralama şöyle olacak:
1- TBMM Başkanı
2- Başbakan
3- Genelkurmay Başkanı
4- Ana muhalefet partisi lideri
5- Eski cumhurbaşkanları
6- Anayasa Mahkemesi Başkanı
7- Başbakan Yardımcıları
8- Yargıtay Birinci Başkanı
9- Danıştay Başkanı
10- Diyanet İşleri Başkanı

Şu anki protokol listesi:
1-TBMM Başkanı
2-Başbakan
3-Genelkurmay Başkanı
4-Anayasa Mahkemesi Başkanı
5-Ana muhalefet partisi lideri
6-Eski cumhurbaşkanları
7-Yargıtay Birinci Başkanı
8-Danıştay Başkanı
9-Bakanlar Kurulu üyeleri
10-Kuvvet Komutanları
(Kara, Deniz, Hava, Jandarma)


 

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER