DOKTORLAR İÇİN ACİL ŞİDDET HATTI: 113

Sağlık personeline yönelik şiddetin artmasının ardından Sağlık Bakanı AKDAĞ, Sağlık personeline yönelik yapılan saldırıları şikayet hattı ve acil yardım butonu kurdu..

DOKTORLAR İÇİN ACİL ŞİDDET HATTI: 113


Sağlık çalışanları için Acil Şiddet hattı: 113

Sağlık personeline yönelik şiddetin artmasının ardından Sağlık Bakanı AKDAĞ, Sağlık personeline yönelik yapılan saldırıları şikayet hattı ve acil yardım butonu kurdu..

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastanelerde acil yardım butonları oluşturacaklarını söyledi.
Akdağ, “Şu anda sistem bir numarayı arayarak hareket geçiyor. Özellikle riskli alanlarda, acil servisler gibi alanlarda doğrudan sistemi harekete geçirecek bir alarm düğmesi sistemini yakında oluşturacağız.” dedi.

Recep Akdağ, ‘Sağlıkta İletişim, Sağlıklı İletişim’ konulu Sağlık Yöneticileri Toplantısı’nda sağlık çalışanlarına yönelik şiddete değindi. Sorunun evrensel olduğunu ve sağlık hizmetinin verildiği her alanda karşılaşıldığını kaydeden Akdağ, “Bu elbette bizim ülkemizde sağlık çalışanına karşı şiddeti tabi görebileceğimiz anlamına gelmiyor. Şiddetin ülkesi, dili, mesleği, grubu yok. Bununla birlikte sağlıkçılara karşı yöneltilen şiddetin, diğer meslek gruplarından daha yüksek oranda gerçekleşebildiğini biliyoruz.
Çeşitli ülkelerden verilerin bulunduğu bir araştırmaya göre, son bir yılda sağlık çalışanlarına karşı şiddetin yüzde 47 ila 76 arasında gerçekleştiğini ve özellikle hemşirelerin daha riskli grupta yer aldığını aktaran Akdağ, “İngiltere’de 1998 yılında 65 bin, 2001 yılında 85 bin şiddet vakası bildirilmiş. Ülkemizde ise vakaların sayısını ve yaygınlığını rakamsal olarak bilmiyoruz. Şunu da biliyoruz, çalışanların önemli bir bölümü kendilerine yöneltilen şiddeti raporlamıyorlar. Bunu tercih ediyorlar çünkü sonrasında çekebilecekleri sıkıntıdan endişe ediyorlar.” diye konuştu.

“ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN YAPACAKLARIMIZ, HASTA HAKLARINDA GERİLEMEYE YOL AÇMAYACAK”

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddette asla müsamaha göstermeyeceklerinin altını çizen Akdağ, “Biz topluma hizmet için buralardayız. Şiddeti önlemek için yapacaklarımız ne hastaların haklarında bir gerilemeye yol açacak ne de insanımızın sağlık hakkına ulaşmasını zorlaştıracak uygulamalara imza koyacağız. Vatandaşımız hakkını da arayabilecek hizmetini de arayabilecek, ancak zaman zaman haddini aşan kişilerin bilmesi gereken bir husus var: Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız sahipsiz değildir. Sağlıkçılara karşı uzanan eli bükmeye kararlıyız.” dedi.

“HER KİM SAĞLIK YÖNETİCİLİĞİ YAPIYORSA, KONUYU SAHİPLENECEK BİR NUMARALI KİŞİ OLAMALI”

Konuyla ilgili kanuni düzenlemelerin birbiri ardına geleceğini ifade eden Akdağ, sağlık yöneticilerinden de konuyu sahiplenmelerini istedi. Akdağ, “Her kim sağlık yöneticiliği yapıyorsa, kendi hastanesinde meydana gelebilecek bir şiddet olayına karşı alınacak tedbirler açısından, verilecek mücadele açısından bir numaralı kişi olduğunun farkına varmalıdır. Hep başkalarından bekleyemeyiz, bulunduğumuz ortamda biz ne yapacağız, biraz da bunu düşünmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“HALK İLE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA BİR PROBLEM OLMADIĞI HERKESE ANLATILMALI”

Halkla sağlık çalışanları arasında bir problem olmadığının herkese iyi anlatılması gerektiğini kaydeden Akdağ, “Vatandaşın genel anlamda sağlık çalışanı ile ebe ile doktor ile hemşire ile bir problemi yok. Peki, bu olaylar neden oluyor? Bu olaylar şu ya da bu şekilde şiddet eğilimi içinde olan azınlığın meydana getirdiği olaylar. O zaman biz toplumla beyaz önlüklüyü karşı karşıya getiren her türlü iddiadan ya da zorlama yorumdan kaçınmak zorundayız.” ifadesini kullandı.

"VATANDAŞI İYİ KARŞILAYAN, İYİ BİLGİ VEREN ÖNLEMLERİ İÇEREN SİSTEMLERİ GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ"

Hasta - hekim, hasta - sağlık çalışına, hasta yakını- sağlık çalışanı iletişiminin daha güçlü hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Akdağ, “Özellikle yönetimler olarak beyaz önlükle vatandaşın karşılaşmasına kadar geçen süreci çok iyi yönetmeliyiz. Acil servislerde, yoğun bakımların önünde, ameliyathanelerin önünde… Yakın zamanda bu işle ilgili mevzuatlar size birer birer gelecek. Bir kısmı hatırlatıcı mevzuat olacak bir kısmı geliştirici mevzuat olacak. Ama biz mutlaka vatandaşı iyi karşılayan, iyi bilgi veren, sıkışıklıkları yerine göre önleme konusunda tedbir almış sistemleri kendi hastanemizde geliştirmek zorundayız.” dedi.

“ACİL YARDIM BUTONLARI OLUŞTURACAĞIZ.”

Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planı geliştirdiklerini söyleyen Akdağ, “Daha önce beyaz kod sistemi başlatmıştık. Bu beyaz kod sisteminin çok iyi çalışması şart. Yani herhangi bir yerde şiddet eğilimi varsa, süratle orada harekete geçemeye mecburuz. Bunun için önümüzdeki günlerde acil yardım butonları, düğmeleri de oluşturacağız. Şu anda sistem bir numarayı arayarak hareket geçiyor. Özellikle riskli alanlarda, acil servisler gibi alanlarda doğrudan sistemi harekete geçirecek bir alarm düğmesi sistemini yakında oluşturacağız.” diye konuştu.

Akdağ, hastanelerde Çalışan Güvenliği Komiteleri'nin aktif bir şekilde çalışması gerektiğini aktararak, “Yakında bu komitelerle çalışacak Çalışan Hakları ve Çalışan Güvenliği Birimlerini oluşturacağız. Yakında bu konuyla ilgili size bir genelge gönderilir.” dedi.

"ŞİDDET OLAYLARI 113 NOLU TELEFONA BİLDİRİLECEK"

Akdağ, şunları dile getirdi: “Sağlık çalışanını koruma programı adı altında biraz önce söylediği eylem planını önümüzdeki günlerde devam ettireceğiz. Şiddete karşı sıfır toleransı şöyle takip edeceğiz: Herhangi bir hastanede bir şiddet davranışı gördüğünüzde bunu derhal 113 nolu telefona bildireceksiniz. Eş zamanlı olarak bu iş için kurulmuş olan www. beyazkod.sağlik.gov.tr internet adresine oraya konan formu dolduracaksınız. Bir taraftan da bunu savcılığa bildireceksiniz. Bizim hukukçu arkadaşlarımız da bütün süreci takip edecek. Bütün sağlık çalışanlarını temsil eden 15 bin kişi üzerinde geniş bir araştırma yapacağız. Ardından belli periyotlar ile aldığımız tedbirlerin ne derece ölçülü olduğunu göreceğiz. Sağlık çalışanlarına karşı şiddet uygulayanlara yönelik cezaların yeniden düzenlenmesi için Adalet Bakanlığı ile çalışıyoruz. Şiddet olaylarının bildirimini zorunlu hale getiriyoruz, kamu davası açılması konusunda sizlerin hassasiyetini beklediğimizi biliyorsunuz. Bu bildirimi yapmayan sağlık yöneticisini de sorumlu göreceğiz. Kamera sistemlerimizi geliştirerek, reel zamanlı izlemeyi kuvvetlendirmemiz gerekiyor.”

"GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE, STANDART GÜVENLİK GÖREVLİSİ EĞİTİMİNİN ÜSTENDE EĞİTİMLER VERİLECEK"

Riskli bölgelerde polisin etkinliğini artırmak için İçişleri Bakanlığı ile görüştüklerini söyleyen Akdağ, “Onlarla da yerine göre güvenlik görevlilerine bugünkü standart güvenlik görevlisi eğitiminin üstünde eğitimler vereceğiz. Hem güvenlik hem insan iletişimi ile ilgili. Bizzat güvenlik görevlilerinin iletişimi ile ilgili hususların da bazen sertliğe ve strese yol açabildiğini biliyoruz. Şiddet potansiyeli tespit edilmiş tanınan bilinen hastaların uygun ortamlarda muayenelerini sağlayacağız.” dedi.

Akdağ, acil, yoğun bakım gibi yerlerde hassas bilgilendirmeler için özel birimler oluşturulacağını; sağlık personeline temel güvenlik, iletişim, insan ilişkisi ve stres yönetimine yönelik eğitimler verileceğini söyledi

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER