EBSAM'ın yaptığı araştırmaya göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti geçen yıla göre yüzde 11,6 artışla 141 liraya yükseldi.
- Veli, öğrenci için okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 14 bin 600 lira harcama yapıyor.
- Okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için 415 lira, ilkokula başlayan bir öğrenci için 610 lira, ortaokula başlayan bir öğrenci için 630 lira, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 730 lira harcama yapılması gerekiyor.
Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti geçen yıla göre yüzde 11,6 artışla bu yıl 141 liraya yükseldi.
Eğitim-Bir-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, 15 Eylül'de yaklaşık 17 milyon öğrenci için başlayacak 2014-2014 eğitim öğretim yılı öncesi, sendikanın Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (EBSAM) okula başlangıç masrafı ile veliye maliyetini araştırdığı belirtildi.
Açıklamada, velilerin, bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 11,6 zamlı yapmaya başladığı ifade edildi. Öğrencinin eğitim maliyetinin her yıl enflasyon oranından fazla arttığına dikkat çekilen açıklamada, öğrencinin eğitim maliyetinin aylık ortalama 126 liradan, 141 liraya çıktığı kaydedildi.
Okula başlayan öğrenci için yapılan harcama
EBSAM'ın yaptığı araştırmaya göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 141 lira olarak belirlendi.
Bu rakam, 2013-2014 öğretim dönemi başında hesaplanan 126 lira iken bu yıl yüzde 11,6 artışla 141 liraya yükseldi.
Velilerin, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için 415 lira, ilkokula başlayan bir öğrenci için 610 lira, ortaokula başlayan bir öğrenci için 630 lira, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 730 lira harcama yapması gerekiyor.
Veliler, çocuklarına bir üniforma fiyatına büyükşehirlerde marka olan giysilerden ortalama üç takım günlük kıyafet alabiliyor. Serbest kıyafet uygulamasına geçen okullarda ise ilkokula başlayan bir öğrenci için 460 lira, ortaokula başlayan bir öğrenci için 480 lira, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 515 lira harcama yapılması gerekiyor.
Veli, öğrencinin okul öncesinden ilköğretimin sonuna kadar sadece okul ihtiyaçları için ortalama 14 bin 600 lira harcama yapıyor. Söz konusu rakam veliye aylık ortalama 135 lira olarak yansıyor.
Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca ise bir öğrenci için ortalama 7 bin 330 lira harcama yapılıyor. Bu rakam veliye ayda ortalama 153 lira olarak yansıyor. Bu rakamlara öğrencinin, kantin-yemekhane masrafları da dahil edildiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde aylık masraf ortalama 269 lira, ortaöğretimde ise 319 liraya çıkıyor. Okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 269 liradan 435 liraya, ortaöğretimde ise 319 liradan 480 liraya çıkıyor.
Dershaneye giden öğrencinin maliyeti artıyor
TEOG ortak sınavları ve lise 3 ve 4. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye gönderen velinin maliyeti daha da artıyor. Bu kapsamda, öğrencisi dershaneye veya özel ders alan veli, okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 495 lira, ortaöğretimde aylık ortalama 751 lira masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor.
Özer: "Devlet ilköğretim kurumlarına giden her çocuk için en az 141 lira yardım yapmalı"
Açıklamada, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer'in, görüşlerine de yer verildi.
Özer, çocuğu ilköğretime giden memurlar için 6 yaş üstü çocuk yardımının en az 141 liraya çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 141 lira yardım yapmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, okullarda öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük olmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Serbest kıyafet uygulamasına geçmeyecek okullarda, her yıl üniforma alma zorunluluğunun veliye ek bir yük daha getirdiğini belirten Özer, bireylerin eğitim giderlerini devletin karşılaması gerektiğine işaret etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, özel eğitim kurumları arasında Ağustos 2013-Ağustos 2014 arasında ücreti en fazla artan özel ilköğretim okulları oldu. Özel ilköğretim okulu ücreti geçen yılın ağustos ayında ortalama 11 bin 825 lira iken bu yılın aynı ayında 13 bin 131 liraya çıktı. Özel ilköğretim okulu ücretindeki yıllık artış yüzde 9,9'u buldu. Özel okullar arasında son bir yılda ücreti en fazla artan ikinci eğitim kurumu özel üniversiteler oldu. Özel üniversiteler için geçen yılın ağustos ayında ortalama 19 bin 646 lira ödenirken, bu miktar bir yılda 21 bin 489 liraya çıktı. Bu okullardaki yıllık artış yüzde 8,6'ya karşılık geldi. Özel lise ücretindeki yıllık artış ise yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın ağustos ayında özel lisedeki eğitim için ortalama 14 bin 604 lira ödenirken, bu yılın aynı ayında özel lise eğitiminin faturası 15 bin 793 liraya çıktı. Aynı dönemde liseye hazırlık eğitimi verilen dershane ücretinde yüzde 9,4'lük artış yaşandı. Geçen yılın ağustos ayında saatlik ders ücreti ortalama 6 lira iken, bu yılın aynı ayında 6,6 liraya yükseldi.
Üniversiteye hazırlık amacıyla faaliyet gösteren dershanelerin ücretindeki artış ise yüzde 7,7 oldu. Geçen yıl üniversiteye hazırlık için ders başına ortalama 5,7 lira ödenirken, bir yıllık dönemde bu miktar 6,1 liraya yükseldi. Söz konusu dönemde anaokulu ücreti yüzde 8,5, kreş ve gündüz bakımevi ücreti yüzde 7,2, üniversite katkı payı yüzde 2,9 arttı.
AYLIK MALİYETİ 141 LİRA
Veliler bu yıl eğitim için daha fazla harcama yapacak. Eğitim-Bir-Sen'in araştırmasına göre eğitim masrafları geçen yıla oranla yüzde 11,6 artarken, öğrencinin eğitim maliyetinin aylık ortalama 126 liradan, 141 liraya çıktığı kaydedildi. Ayrıca velilerin, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için 415 lira, ilkokula başlayan bir öğrenci için 610 lira, ortaokula başlayan bir öğrenci için 630 lira, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 730 lira harcama yapması gerekiyor.
ANA OKULLARI FIRSATÇILIK YAPIYOR
MEB'in kararıyla yarım güne düşen ana okullarındaki eğitim, özel ana okullarını fırsatçılığa itti. Ahmet Şimşek Koleji kurucusu Ahmet Şimşek, çalışan ailelerin yarım gün uygulaması yüzünden mağdur olduğunu belirterek, “Bu uygulama yanlıştır. Çalışan anneleri zor duruma bırakmaktadır. Bu yüzden özel ana okulları fırsatçılık yapmaktadır. Fiyatlarını ikiye katlamaya başladılar. Biz de özel bir kurum olduğumuz halde öğrencilerimizden sadece vergiyi alıyoruz. Ana okulundan liseye kadar tüm öğrencilerimizden devletin belirlediği 31 bin TL'nin vergisi olan 8 bin TL'yi öğrenciden alıyoruz. Ana sınıflarımızda da devlet teşviki sayesinde aldığımız ücreti yarıya yani 336 TL'ye düşürdük. Öğrencilerimizden bu vergiyi de almak istemiyoruz” dedi.
BAŞKA BİR YOLU DAHA VAR
Çocukların geleceği söz konusu olduğunda masraf yapmaktan kaçınmıyoruz. En iyi okullarda, en üniversitede okuyabilmesi için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz. TÜİK'in araştırmasına göre aileler bir çocuğun 12 yıllık zorunlu eğitim ve üniversite diploması için ortalama 250 bin lira masraf yapıyor. Bu sadece öğrencilerin gideceği özel okula harcanan para. Eğer barınma giderleri, yeme içme ve sosyal aktiviteler için harcanan paralar da hesaplandığında bu rakamı rahatlıkla ikiye katlamak mümkün. Bütün bunları ne için yapıyoruz? Sırf iyi mesleği olsun diye... Ya sonuç? Kimi emeğinin karşılığını alırken kimisinin de “yemedim içmedin, varımı yoğumu seni okumak için harcadım” dediğini duyar gibiyiz. Tabi 6 yaşından itibaren eğitim yarışına sokulmuş bir çocuğun psikolojisini de hesaba katmak lazım. Peki başka bir yolu yok mu? Özel okullar için harcayacağınız 250 bin lira ile çocuğunuz okumadığı takdirde ona iş yeri kurabilirsiniz. Bugün franchise veren yüzlerce marka bulunuyor. Çocuğunuz 10 bin liradan 250 bin lira arasında bir ödeme ile çok ünlü bir markanın temsilcisi olabilir. 10 bin dolar ile Komagene, 20 bin dolar ile Özsüt, 20 bin dolar ile Tatlıcı Tombak, 40 bin dolar ile Domino's Pizza, 50 bin dolar ile Sultanahmet Köftecisi ve daha yüzlercesi... Seçim sizin...
Türkiye Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2014, 00:00
EĞİTİMDE MALİYETLER DUDAK UÇUKLATTI
Velilerin vakıf üniversiteleri için 21 bin, lise için 16 bin, ilköğretim okulu için de ortalama 13 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor
YORUM EKLE
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:03
GÜNEŞ
06:31
ÖĞLE
13:07
İKİNDİ
16:42
AKŞAM
19:33
YATSI
20:55
1
OKUL YÖNETİCİLİĞİNE TALEP YOK !
2
YIĞILMADAN DOLAYI 63 KİŞİLİK SINIFLAR OLUŞTU
3
KONCUK: 100 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI İSTİYORUZ
4
HAK, ADALET
5
MİLLİ EĞİTİMDE YÖNETİM ANLAYIŞI
6
OKUL KAYIT PARASI VE FORMA SOYGUNU DEVAM EDİYOR !
7
İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
8
MUAMMER YILDIZ; HERKES KENDİ OKULUNA GEÇEBİLECEK...
9
BAKAN AVCI,UYUM PROGRAMINA KATILAN ÖĞRENCİLERİ...
10
ÖĞRETMEN ATAMALARINI GECİKTİREN MİLLETVEKİLLERİ
ANKETTüm Anketler