ENGELLİNİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAYAN BELEDİYELERE DAVA AÇILACAK

Başbakanlık Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, ''Belediye, kaldırım yapmış, bu kaldırım engelliler için uygun değilse bu görevi kötüye kullanmaktır, ayrımcılık yapmaktır ve de ayrımcılıktan dolayı davalar açılacaktır'' dedi

ENGELLİNİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAYAN BELEDİYELERE DAVA AÇILACAK

Kenan Önalan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Antalya'daki bir otelde düzenlenen Kent Yaşamında Erişilebilirlik ve Belediyeler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, engelli insanların hayatlarının kolaylaştırılmasında belediyelerin üzerine düşen görevler ve eksiklikler hakkında bilgi verdi. ''Engel yapanlar, hoş geldiniz'' esprisiyle konuşmasına başlayan Önalan, ''Umuyorum ki 7 Temmuz 2012'de engelleri kaldırdığınız zaman ben de sizleri bir daha karşımda gördüğümde engeli kaldıranlar diye alkışlayacağım'' dedi. Türkiye'nin bir yandan ilerlediğini, ancak engelli konusunda ilerlemenin aynı paralelde gitmediğini söyleyen Önalan, ekonomik ve sosyal politikalardaki gelişmeler yaşanırken, engelliler konusunda istenilen gelişmelerin gerçekleşmediğini anlattı. Engellilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla altyapı hizmetlerine daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Önalan, ''Gerçekten toplum olarak iyi niyetliyiz. Engellileri seviyorsunuz biliyorum. Her zaman görünce sırtımızı sıvazlıyorsunuz. (Sizleri çok seviyoruz) diyorsunuz. Siz kimsiniz ya? Bizi sevmeyin, işinizi yapın. Bu psikolojiyi kafamızdan atalım lütfen. İş yapalım'' diye konuştu. Türkiye'de 2005 yılına kadar engellilerle ilgili yasa olmadığını hatırlatan Önalan, devletin kendilerine borcu olduğunu söyledi. Önalan, ''Bu kadar mı ötelendik? Bu kadar mı hayatın dışındayız?'' dedi. Kendisinin görme engelli olduğunu, bunu bir eksiklik olarak görmediğini kaydeden Önalan, sistemi kuranların kendisini sistemin dışında tuttuğunu belirtti. Kendisinin körlüğünden şikayetçi olmadığını, belediyelerden şikayetçi olduğunu vurgulayan Önalan, hizmetlerin ''Bir gün ben de engelli olabilirim'' düşüncesiyle değil, engellilere insani haklarını vermek amacıyla yapılması gerektiğine işaret etti. Hizmetlerde ve yapılarda engellilerin de düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Önalan, ''Ben yaşamımdan daha fazla vermek istemiyorum. Kaldırımlarda özgürce dolaşmak istiyorum. Engelli konusunda ülke olarak, millet olarak daha hızlı ilerleyelim. Kapak toplayan bir millet değil, güzel kaldırım, güzel asansör yapan ve engellisiyle birlikte yaşamayı sindiren bir toplum olmayı diliyorum'' diye konuştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Metin ise belediye hizmetlerinde kaldırımın yüksek yapılmasıyla hamilelerin, tekerlekli sandalye kullananların görmezlikten gelinerek ayrımcılık yapıldığını belirtti. Metin, ''Biz pozitif ayrımcılığı da doğru bulmuyoruz. Anayasadaki tam ifadeyle özürlü, yaşlı, çocuk, genç gibi dezavantajlı gruplar için alınacak ilave tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılamaz. Pozitif diye bahsettiğimiz şey esasen bir taraftan baktığımızda bir parça lütuf gibi de görünebilir. Ben kimseden lütuf istemiyorum'' dedi.

BELEDİYELERE DAVA UYARISI

Kenan Önalan, 2005 yılında çıkan 5378 sayılı ''Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'' ile ilgili belediyeleri bilgilendirmek amacıyla düzenlendiğini söyledi. Teknik elemanlara, belediye başkanlarına, başkan yardımcılarına düşen görevleri anlattıklarını kaydeden Önalan, Temmuz ayından itibaren eksikler nedeniyle engellilerin belediyelere dava açma hakkına sahip olacaklarına dikkati çekti. Kenan Önalan, ''Belediyeler görevi ihmal etmekten ceza almaya başlayacak. Belediye, kaldırım yapmış, bu kaldırım engelliler için uygun değilse bu görevi kötüye kullanmaktır, ayrımcılık yapmaktır ve de ayrımcılıktan dolayı davalar açılacaktır. Ayrımcılıkla ilgili de 6 aydan başlayan cezalar var'' diye konuştu. Bu kanunla ilgili belediyeleri ve ilgili kurumları bilgilendirmeye devam ettiklerini söyleyen Önalan, ''Ben görme engelli olmaktan hiçbir zaman sıkıntı çekmedim. Benim sıkıntı çekmem yaşamı bana zorlaştıran insanlar. Yani kaldırımı bana uygun yapmayan insanlar. Hepimiz farklıyız ve farklılıklar dünyaya renk katar. Biz de bu renklerden biriyiz. Eğer zihinsel dönüşüm tamamlanırsa o zaman herkes mutlu da olur'' dedi. Birlikte yaşamanın güzelliğine işaret eden Önalan, kentsel dönüşüm kadar zihinsel dönüşümün de çok önemli olduğunu dile getirdi.

ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVI

Kenan Önalan, bugün engellilerin ilk defa Özürlü Memur Seçme Sınavı'nda kendilerine uygun bir sınava gireceğini ifade etti. Geçmişte sınavlarda kötü manzaralar ortaya çıktığını anlatan Önalan, 81 ildeki sınav yerlerinde sınava girecek engellilere çeşitli kolaylıklar sağlanacağını bildirdi. Az görenler için büyük puntolu yazıların kullanılması, görmeyenlere refakatçi verilmesi, işitme engellilerin kendi aralarında sınava girmesi gibi pek çok kolaylığın bu sınavda hayata geçirileceğine işaret eden Önalan, ''Çok güzel bir sınav organizasyonu yaptık. İnşallah bu süreçte güzel sınavımız geçer. 60 bin engellimiz yarın sınava girer. Herkese başarılar diliyoruz. İnşallah sıkıntı olmaksızın sınavımız biter. Derdimiz bir tane bile sıkıntı olmadan bu sınavın geçmesi'' dedi.
Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER