FELSEFE GURUBU ÖĞRETMENLERİ GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIYOR

Atama bekleyen Felsefe Grubu Öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir açıklama yaptı

FELSEFE GURUBU ÖĞRETMENLERİ GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIYOR

İşte Felsefe Grubu Öğretmenlerinin yaptığı o basın açıklaması:
 

Bizler; her yıl istihdam konusunda sıkıntıları gün geçtikçe artan Felsefe Grubu Öğretmenleriyiz. Demokratik Eğitimciler Sendikası ve DES Başkanı Sayın Gürkan Avcı’nın destekleriyle sesimizi duyurmak ve bir farkındalık oluşturmak istiyoruz.

Felsefe Grubu Mezunlarının (Felsefe, Sosyoloji, Mantık, Psikoloji) istihdamını karşılayabilecek pek çok alan ve imkan olmasına rağmen, çalışma alanlarımızın her geçen gün daraltılması ve kaderimize terk edilmemiz, bireysel ve toplumsal geleceğimiz açısından bizleri kaygılandırmaktadır.

Felsefe; derin bir sorgulama ve düşünme etkinliğiyle doğruya ulaşma çabasıdır. Bu anlamda tüm disiplinlerin ve sektörlerin kendisinden yararlandığı ana kaynaktır.

Felsefe; bir toplumun aydınlık yarınlara ulaşabilmesinin; düşünen, sorgulayan, bilinçli, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirebilmesinin garantisidir. Toplumların gelişmişliği; felsefeye verdikleri önem ve değer ile ölçülür. Gelişmiş ülkelerde felsefe eğitimi küçük yaş gruplarından itibaren eğitim müfredatı içerisinde yer alırken, ülkemizde hem eğitim alanında hem farklı sektörlerde çalışma alanımız daraltılmıştır.

Bugün sayıları her geçen gün artmakta olan 30 bin kişi, maddi- manevi sıkıntılar içerisindedir. Felsefe Grubu KPSS’de en yüksek puanla kapatan bölümdür.

2013 Eylül atamasında 144 kişi atanmış, taban puan 84.7

2014 Eylül atamasında 159 kişi atanmış, taban puan 85,1 ile kapanmıştır.

80 bin atamada verilen toplam kadro 303’tür. Son 10 yılda verilen toplam kadro yaklaşık 1800 civarıdır.

Hep ağırbaşlılığını koruyan, olumsuz durumun bir gün düzeltileceğini sabır ve metanetle ancak gerekli mercilerle görüşmelerini sürekli yapan ve farkındalık yaratmaya, çözüm önerisi getirmeye çalışarak bekleyen Felsefe Grubunun mağduriyetinin artık giderilmesini istiyoruz.

Çözüm önerilerimiz ve isteklerimiz;

  1. Kitle iletişim araçları, sosyal medya ve yaşamlarımız aracılığıyla gençlerimizin; şiddet, alkol, uyuşturucu batağına sürüklenmekte olduğunu, değerlerin hızlı bir çöküş içerisine girdiğini görmekteyiz.

“Gençliğin ruhunu, işlenmeyen bir tarla gibi kendi haline bırakırsanız, orada ısırganlar, dikenler yetişir”. Snellman

MEB ‘de PDR alan mezunlarının kapatamayacağı rehber öğretmen açığı vardır.

Bakanlık; okullardaki rehber öğretmen açığını gidermek, gençlerimizi olumsuz koşul ve durumlardan koruyabilmek için, KAMU YARARI adına, daha önce olduğu gibi bu alana Felsefe Grubu Öğretmenlerini atamalıdır. PDR hizmetini; Psikolojik Danışmanlık- Rehberlik olarak iki ayrı branşa bölmeli, bunlardan uzmanlık gerektiren Psikolojik Danışmanlık alanına PDR lisans mezunlarını atamalı, PDR lisans mezunlarına RAM (Rehberlik Araştırma Merkezlerinde) daha çok kadro alanı yaratmalı, asıl amacı “bilgi vermek” olan Rehber Öğretmenlik kadrolarına Felsefe Grubu Mezunlarını (bir sertifika ya da tezsiz yüksek lisans eğitimiyle yetiştirilmek kaydıyla) atamalıdır.

Rehberlik Sertifikasıyla yıllardır özel sektörde bu işi başarıyla yapan ve alan mezunlarıyla iş birliği, takım çalışması içerisinde olan mezunlarımızın MEB’e atanamaması üzücüdür. Daha önceki uygulamalarda Rehberlik alanına atanan arkadaşlarımızın bu işi hakkıyla yaptıklarını hepimiz bilmekteyiz.

  1. MEB üç kardeş branşın (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji) ortak istihdam alanı olan Felsefe Grubu Öğretmenliği kontenjanlarını artırmalıdır. Bunun için; küçük yaş gruplarından itibaren felsefe grubu dersleri müfredata alınmalı, daha önce olduğu gibi derslerimiz 10-11-12. Sınıflarda zorunlu ders kapsamında olmalıdır.

  2. Talim Terbiye Kurulunun 07/07/2009 tarihli ve 80 sayılı kararı gereği; ilköğretim seçmeli Düşünme Eğitimi dersi zorunlu hale getirilmelidir ve felsefe bölümü mezunları tarafından yürütülmelidir. Aynı şekillerde okullarda okutulmakta olan ve alanımız içinde bulunan; Hukuk ve Adalet, Medya Okur Yazarlığı, İnsan Hakları ve Demokrasi, Vatandaşlık, Değerler Eğitimi, Sosyal Bilimlere Giriş, Sosyal Bilimler, Sosyal Bilim Çalışmaları gibi derslerin Felsefe Grubu Öğretmenleri tarafından işlenmesi sağlanmalıdır.

  3. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 04 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazetede yer alarak yürürlüğe giren, Aile Danışma Merkezlerine ilişkin yönetmelikte, “Aile Danışmanlığı Sertifika Programlarına; Sosyal Hizmetler, Psikoloji, Sosyoloji, PDR, Tıp, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik mezunları alınmaktadır. Sosyoloji, Psikoloji, PDR , Sosyal Hizmetler gibi bölümler Felsefenin çalışma alanına ortak olurken, tüm bu disiplinleri içinde barındıran alan olarak Felsefe, ortak çalışma alanından yoksun bırakılmakta ve Aile Danışmanlığı Sertifika Programına dahil edilmemektedir. Bu listeye Felsefenin kasten değil sehven eklenmediğini umuyoruz. Bakanlığımızın olumlu bir değişiklik yaparak, Aile Danışmanlığı Sertifika Programına Felsefe mezunlarını da almasını bekliyoruz.

  4. Farklı Sektörlerde de Felsefe Bölümü mezunlarına istihdam yaratılmasını istiyoruz. Bugün Beden Eğitimi Öğretmenliği Mezunları Kreşlere yönetici olarak atanabilirken, alanın içinde olan Psikoloji, Sosyoloji derslerini yoğun olarak alan Felsefe Mezunlarının bu istihdam alanı içerisinde düşünülmemesi üzücüdür.

  5. Felsefe Grubu Mezunlarının istihdamının sağlanması için üniversitelerdeki bölüm kontenjanları azaltılmalıdır, zaman içinde gece bölümleri ile açık öğretim programları tamamen kaldırılmalıdır. 

 

Düşünen, sevgi dolu, saygılı, bilinçli, sorumluluk sahibi, prensip ve inançları olan nesillerin yetiştirilebilmesi, istihdam alanımızın genişletilmesi umuduyla,

Tüm Felsefe Grubu öğrencileri ve mezunları adına saygılarımızla.

haberkritik.com

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ysf dl
ysf dl - 9 yıl Önce

henüz atanmamış, hele de 1 sene alnının akıyla çalışıp rüştünü ispatlayamamış öğretmen, öğretmen değildir. hatta kamu çalışanı bile değildir. okulu bitiren sertifikası bile olmayan kişiler dahi kendini öğretmen ilan ediyor. tamamen siyasi bir tabir haline geldi bu olay. 24. yılını çalışan bir felsefe öğretmeni olmama rağmen, yeterlik sınavları nedeniyle 5 yıl bekledim; ama "sızlanıp dırdırlanmadım."

murat demir
murat demir - 9 yıl Önce

Felsefe gibi mükemmel bır bölümü okuduguma asla pişman degılımama gelgelelım kı bu ulkede asla ınsanı pışman etmek için elınden gelen herseyı yapmaya calısan guçler var. Hak elbette bır gun yerını bulacak bu dunyada bulmadı ise Yaradan şahidim olsun hakkımı asla helal etmeyecem ve onlar Yaradanıjn huzurunda dizlerıme yalvarıp helallık isteyecekler ama asla etmeyecem . . .

SIRADAKİ HABER